- 2025-04-29
- 1 بازدید
- 0 دیدگاه
- سلامت
ضرورت اصلاح زیرساختهای گردشگری – سلامت نیوز

به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم، آمارها از رشد ورود گردشگران خارجی به کشور میگویند؛ هرچند کند، یعنی در حالی که سال ۱۴۰۲، شش میلیون و ۴۰۰ هزار نفر وارد کشور شدند، در سال ۱۴۰۳، ورود هفت میلیون و ۳۹۹ هزار نفر گردشگر خارجی به کشور ثبت شده است؛ چیزی نزدیک به ۱۵ درصد رشد گردشگر!
اما آیا واقعا ظرفیتهای گردشگری کشور به وسعت ایران، فقط به اندازه همین ۱۵ درصد رشد و همین هفت یا هشت میلیون گردشگر در بازه زمانی یکساله است؟ سوالی که دکتر مسلم شجاعی، مدیرکل بازاریابی و توسعه گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی به آن پاسخ میدهد!
بیشترین تعداد گردشگر خارجی در ده سال اخیر چه قدر بوده است؟
بر اساس آمارهای بهدست آمده، سال ۱۳۹۸ ما با هشت میلیون و ۸۰۰ نفر گردشگر وارد شده به ایران، بیشترین رکورد را ثبت کردهایم.
ما در حال حاضر، میزبان گردشگران خارجی کدام کشورها هستیم؟
بیشتر گردشگران خارجی در کشور ما از کشورهای همسایه مانند عراق، پاکستان، ترکیه، ارمنستان، افغانستان، آذربایجان و … هستند که هم به صورت انفرادی و هم در قالب تورهای گردشگری وارد کشور ما میشوند.
اما برنامهای متفاوت از گذشته، برای افزایش تعداد این گردشگران دارید؟
فکر میکنم پیش از اینکه بخواهیم بر موضوع بازاریابی گردشگر ایران کار کنیم، نیاز داریم با مسأله ایرانهراسی مقابله کنیم. در واقع اگر در سالهای گذشته لازم بود بازاریابی کنیم، گردشگر را بشناسیم، ساختارها را اصلاح کنیم و… اما امروز نیاز است در مرحله اول، با تفکر ایرانهراسی مقابله کنیم و برنامههای این دسته از مسببان ایرانهراسی را از بین ببریم. بدیهی است هرچه ثبات بیشتری در زمینه امنیت و مثبت کردن فضای کلی کشور داشته باشیم، گردشگران بیشتری ترغیب میشوند از ایران دیدن کنند. برای همین در شرایط فعلی، بخش قابل توجهی از تمرکز و برنامههای ما، بر خنثی کردن این تفکرات نادرست چیده شده است.
استفاده از ظرفیت اینفلوئنسرها، چقدر میتواند در افزایش تعداد گردشگران ورودی به کشور تاثیر داشته باشد؟
بدون شک، حضور اینفلوئنسرهای کشورهای مختلف و معرفی مکانهای دیدنی و توریستی کشور، میتواند در افزایش سطح تمایل گردشگران برای ورود به ایران تاثیر چشمگیری داشته باشد. چنانکه ما سال گذشته هم برنامه گردش اینفلوئنسرها از کشورهای مختلف را تحت عنوان برنامه «سلام ایران» داشتیم و امسال هم این برنامه اینفلوئنسر مارکتینگ اجرا میشود؛ افرادی که با زبان خودشان برای مخاطبان صفحههایشان از کشور ایران و دیدنیهای کشور ما محتوا تولید میکنند و در شبکه اجتماعیشان نشر میدهند. اتفاقی که طبیعتا باعث تغییر تفکرات منفی نسبت به کشور ما خواهد شد و در نتیجه کلی میتواندمیزان حضورگردشگر درکشور رابهبود ببخشد.علاوه برآن، قرار است دربازه زمانی ۸ تا۱۲ اردیبهشت، «گردهمایی تورگردانان خارجی در ایران» با حضور بیش از ۱۰۰تورگردان از۳۳کشورهمزمان باهفتمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی (ایران اکسپو ۲۰۲۵) برگزار شود که این برنامه هم در راستای افزایش گردشگر خارجی اجرا میشود.
این تورگردانان از کدام کشورها به ایران میآیند؟
این تورگردانها از کشورهای مختلفی چون ویتنام، هندوستان، تاجیکستان، ارمنستان، ترکیه، اوگاندا، موریس، بوسنی، عربستان، بحرین، هلند، قزاقستان، بنگلادش، ازبکستان، آفریقای جنوبی، پاکستان، بلغارستان، ترکمنستان، عمان، مالزی، اسلواکی، آذربایجان، عراق، افغانستان، ایتالیا، آلمان، انگلستان، تونس، قرقیزستان، روسیه، فرانسه، برونئی و تایلند هستند که حضور آنها فرصتی طلایی برای مقابله با ایرانهراسی محسوب میشوند.
برنامهتان برای حضور این گردشگران در ایران چیست؟
برنامههای تورگردانان حاضر در این رویداد شامل بازدید از جاذبههای تاریخی و فرهنگی همچون کاخ سعدآباد، موزه ایران باستان، اراضی عباسآباد و سفر به جزیره کیش است.
فکر میکنید با چنین روشها و برنامههایی، احتمال افزایش آمار ورود گردشگر به کشور وجود دارد؟
البته که وجود دارد؛ رویدادهای بینالمللی و استفاده از ظرفیتهای گردشگری برای ارتقای تصویر ایران در دنیا اهمیت ویژهای دارد. واقعیت این است که عددهای هفت میلیون و هشت میلیون، برای مقصدی مانند ایران، واقعا قابل توجه نیست و میتواند بسیار بیشتر از اینها گردشگر داشته باشد. همانطور که گفتم، اگر بتوانیم فضاسازی منفی علیه ایران را خنثی کنیم، این عدد، رشد قابل توجهی خواهد داشت.در واقع ماجرا این است که گردشگران کشور ما به صورت بالقوه کم شدهاند؛ یعنی چه؟ یعنی گردشگری که قصد سفر دارد، با توجه به شرایط فعلی، در ابتدای تصمیمش، اصلا ایران را جزو مقصدهایش نمیبیند. چنین گردشگری ترکیه، یونان، مصر و …را به جای ایران انتخاب میکند در صورتی که واقعا دوست دارد ایران و مردم ایران را ببیند. منظور کلی این است که ما باید گردشگرانی را که دوست دارند به ایران سفر کنند اما فعلا آن را از گزینههایشان حذف کردهاند، دوباره بهدست آوریم. امیدواریم با تولید محتواهای تعاملی، معرفی ایران در رسانهها و فضای دیجیتال آمار گردشگران گسترش یابد.
و البته به نظر میرسد لازم است به موازات این برنامهها، زیرساختهای گردشگری هم اصلاح شوند!
البته که همینطور است. ظرفیت کشوری مانند ایران، بسیار بیشتر از آن چیزی است که در حال حاضر با آن مواجهیم. برای همین هم در قدم اول بحث فرهنگی و نگاه دنیا به ایران باید اصلاح شود و در مرحله بعد، لازم است تعداد هتلها و از آن مهمتر، کیفیتشان را بالا ببریم. ایمنسازی جادهها، خدمات استراحتگاهی و … هم نیاز به رسیدگیهای بیشتر از شرایط فعلی دارند که میتوانند آمار گردشگران ورودی به کشورمان را به نسبت قابل توجهی بالا ببرند.
فکر میکنید توجه به بخش گردشگری سلامت هم بتواند در بهبود آمار گردشگر خارجی به کشور سهمی داشته باشد؟
در حوزه گردشگری سلامت، نقل قولهای متفاوتی وجود دارد؛ برخی بیشتر از یک میلیون نفر را گردشگر سلامت میگویند اما فکر میکنم گردشگر سلامت واقعی ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار نفر در سال است. اما خوب است بدانید در این باره شورایی به نام گردشگری راهبری سلامت متشکل از وزارتخانههای بهداشت، امور خارجه و گردشگری و ناجا و … وجود دارد که هرچه هماهنگتر اقدام کنند، خروجی بهتری خواهیم داشت. آنچه روشن به نظر میرسد این که ما در حال حاضر پزشکان متخصص بسیار خوب و در عین حال بیمارستانهای مجهزی داریم که میتوانیم از آنها در حوزه گردشگری سلامت به خوبی بهره ببریم؛ فقط کافی است کمی مسیر استفاده از این امکانات، برای گردشگر خارجی تسهیلتر شود.برای مثال قرار است امسال سومین کنفرانس و نمایشگاه بینالمللی گردشگری سلامت کشورهای عضو اکو به میزبانی همدان برگزار شود.
وگردشگری زیارتی چطور؟به نظر میرسدبخش قابل توجهی ازگردشگران کشورما،دردسته سفرهای زیارتی جای میگیرند.
بله همینطور است. درواقع غالب گردشگران کشور ما از عراق و کویت و بحرین و …میآیند و هدف زیارت دارند. اما آنچه لازم است در این میان به آن توجه کنیم این است که به طور کلی موضوع گردشگری، به سمت انگیزههای ترتیبی رفته است. یعنی چه؟ یعنی اگر کسی برای زیارت به مشهد میرود، حتما به مکانهای گردشی مشهد هم سر میزند و ممکن است به شهرهای شمالی کشور و شهرهای کوچک اطراف مشهد مانند نیشابور هم سری بزند. در واقع نمیتوانیم هدف زیارت را از سایر جنبههای سفر گردشگر تفکیک کنیم؛ پس لازم است همه بخشهای گردشگری، اعم از گردشی، سلامت، زیارت و … را به موازات هم سامان بدهیم.
اما با این اوصاف، شما چقدر وضعیت گردشگری کشور را رو به بهبود میبینید؟
بدون شک وضعیت رو به بهبود است اما این که به نقطه بهینه رسیدهایم، نه؛ واقعیت این که هنوز تا رسیدن به جایگاه واقعی ایران در حوزه گردشگری فاصله زیادی وجود دارد اما با اختصاص هدفمند بودجه برای این صنعت، میتوانیم در مسیر رشد و نزدیک شدن به آن نقطه ایدهآل، حرکت کنیم.
ارسال دیدگاه