- 2025-02-03
- 2 بازدید
- 0 دیدگاه
- نکات خانه داری
روش صحیح نگهداری و تکثیر گیاه کالانکوا
کالانکوا یا همان (Kalanchoe) که به اسم کالانکوئه هم شناخته میشود، یکی از گیاهان آپارتمانی زیبا است که با گلهای ظریف و رنگارنگش، تبدیل به یکی از گیاهان محبوب برای نگهداری در خانه شده است. در این مطلب از مجله اکالا با این گیاه و شرایط نگهداری آن آشنا میشویم؛ پس با ما همراه باشید.
این شرایط شامل نور کافی و غیرمستقیم، آبیاری کم و بعد از خشک شدن خاک گیاه، کوددهی در بهار و تابستان و هرس کردن کالانکوا است. در ادامه هر یک از این موارد را با جزئیات بیشتری بررسی خواهیم کرد و با شیوه تکثیر کالانکوا از طریق قلمه زدن آشنا خواهیم شد.
با گیاه کالانکوا آشنا شوید
کالانکوا یک گیاه آپارتمانی با رشد سریع است. این گیاه نسبت به خشکی مقاوم است. کالانکوا بر خلاف دیگر گیاهان آپارتمانی مقاوم، ظاهری بسیار ظریف و زیبا دارد. گلهای این گیاه به رنگهای قرمز، زرد، صورتی و سفید هستند.
گیاه کالانکوا به صورت کوکداما هم عرضه میشود. کوکداما یک توپ خزهی ژاپنی است که جایگزینی خلاقانه و زیبا برای گلدان است.
گیاه کالانکوا بیش از ۱۰۰ گونه مختلف دارد. این گونهها بیشتر، گیاهان بومی مناطق گرمسیری آفریقا هستند. بعضی از انواع شناخته شدهتر گیاه کالانکوا عبارتند از کالانکوا کریسمس، کالانکوا کاتالیدون، کالانکوا کرکدار و کالانکوا اشک تمساح.
شرایط نگهداری از گیاه کالانکوا
گیاه کالانکوا یک گیاه مقاوم است اما برای این که این گیاه رشد و گلدهی مناسبی داشته باشد، لازم است در نگهداری آن بعضی نکات را رعایت کنید. در ادامه به بعضی از این نکات اشاره میکنیم.
بیشتر بخوانید: روش نگهداری از گیاه سانسوریا
نور مناسب برای کالانکوا
اگر کالانکوا در فضای بسته نگهداری میشود، بهتر است آن فضا پر نور با نور غیرمستقیم باشد. اگر کالانکوا را در فضای بیرونی نگهداری میکنید، باید در فضایی باشد که بعد از ظهر در سایه قرار بگیرد.
مشاهده لکههای قرمز بر روی برگها، نشان میدهد که گیاه نور کافی دریافت نکرده است. قهوهای شدن برگها هم نشان دهنده این است که گیاه خود را در معرض نور زیاد و مستقیم قرار دادهاید. البته لازم به ذکر است که قرار گرفتن گیاه در معرض نور مسقیم در فصول سرد سال مشکلی ایجاد نمیکند.
آبیاری کالانکوا
گیاه کالانکوا تا حد بسیار زیادی به کمبود آب مقاوم است. به همین دلیل تنها لازم است هر چند هفته یکبار آن را آبیاری کنید. لازم است بین دو آبیاری، گیاه کاملا خشک شود. پس قبل از آبیاری مجدد حتما خاک را تست کنید و اگر کاملا خشک شده بود، مجددا گیاه را آبیاری کنید.
خاک مناسب برای کالانکوا
کالانکوا بهترین رشد را در خاکهای شنی با زهکشی مناسب دارد. ترکیب ۵۰ درصد خاک گلدانی و ۵۰ درصد خاک کاکتوس یا ۶۰ درصد خاک گلدانی و ۴۰ درصد پرلیت، بهترین انتخاب برای رشد کالانکوا هستند.
دمای مناسب برای رشد کالانکوا
دمای مناسب برای رشد کالانکوا، بین ۱۳ تا ۲۶ درجه است. این گیاه در دماهای پایینتر از ۱۳ درجه رشد خوبی ندارد. توجه کنید که باید از کالانکوا در برابر یخزدگی محافظت کنید.
کوددهی مناسب
فصل کوددهی برای این گیاه به صورت ماهانه در بهار و تابستان است. اگر گلدهی گیاه شما کم است، بهتر است از یک کود با فسفر بالاتر استفاده کنید.
هرس کردن کالانکوا
هرس کردن این گیاه تاثیر بسیار زیادی بر روی رشد آن دارد. بهتر است هر گل پژمرده این گیاه را هرس کنید تا هم ظاهر گیاه مرتب شود، هم به رشد دیگر ساقههای آن کمک کنید. هرس کردن کالانکوا، خصوصا در فصل زمستان، اهمیت بسیار زیادی دارد.
تعویض گلدان کالانکوا
کالانکوا از آن دسته از گیاهان است که به تعویض گلدان سالانه نیاز دارد. تعویض گلدان کالانکوا به گیاه کمک میکند تا رشد بهتری داشته باشد. بهتر است تعویض گلدان را بعد از فصل گلدهی و در پاییز انجام دهید. اگر ریشههای گیاه شما گلدان را پر کرده است، آن را به گلدان بزرگتری انتقال دهید، در غیر این صورت میتوانید آن را در گلدان خودش نگه دارید اما از خاک جدید و غنی برای پر کردن گلدان استفاده کنید.
آیا کالانکوا سمی است؟
گیاه کالانکوا برای حیوانات خانگی سمی است. به همین دلیل توصیه میکنیم اگر از حیوانات خانگی نگهداری میکنید، از نگهداری این گیاه صرف نظر کنید زیرا این گیاه میتواند علاوه بر ایجاد تهوع و استفراغ در حیوانات خانگی باعث به هم ریختن ضربان قلب حیوان هم شود.
نحوه تکثیر گیاه کالانکوا
بهترین زمان برای تکثیر کالانکوا فصلهای بهار و تابستان است. روش تکثیر رایج برای گیاه کالانکوا، قلمه زدن است. برای این کار باید بخشی از ساقه گیاه را در خاک گرم و مرطوب بکارید. حفظ رطوبت خاک نقش زیادی در سرعت رشد قلمه دارد.
البته قلمه زدن کالانکوا از طریق برگ هم رایج است.
میتوان قلمههای کالانکوا را در آب هم ریشهدار کرد، اما ریشهدار کردن قلمه در خاک برای کالانکوا رایجتر است. در ادامه با شیوه قلمه زدن کالانکوا به صورت گام به گام آشنا میشویم.
بیشتر بخوانید: روش نگهداری گل ایکمیا چانتینی
گام اول: قلمهها را جدا کنید
اولین گام برای قلمهزدن کالانکوا این است که با یک قیچی ضدعفونی شده قلمههایی به طول ۷ تا ۱۰ سانتیمتر از ساقه گیاه اصلی جدا کنید. برگهای اضافی قلمه را جدا کنید اما روی هر قلمه حداقل ۲ برگ نگه دارید.
قلمهها را برای ۳ روز در فضایی خشک و تاریک نگه دارید. این کار باعث میشود محل بریدگی روی قلمهها پینه ببندد.
گام دوم: بگذارید قلمهها ریشه بدهند
به قلمهها کمی هورمون ریشهزایی بزنید. قلمهها را در یک خاک مناسب قرار دهید. کمپوست مخصوص کاکتوس برای رشد و ریشهدهی این قلمهها مناسب است. قلمهها را در نور غیرمستقیم و دمای ۲۰ درجه نگهداری کنید. لازم است خاک قلمهها مرطوب باشد.
گام سوم: قلمهها را بکارید
بعد از حدود ۲ هفته، قلمهها ریشه میدهند و میتوانید آنها را بکارید. برای قلمه زدن کالانکوا در آب هم عینا باید همین مراحل را تکرار کنید و بعد از حل کردن هورمون ریشهزایی در آب، اجازه دهید قلمه ریشه دهد و سپس آن را در خاک بکارید.
نکاتی برای نگهداری از گیاه کالانکوا
رعایت نکات زیر به شما کمک میکند تا بتوانید از گیاه کالانکوا خود به بهترین شکل نگهداری کنید:
زرد شدن و پیچ خوردن برگهای کالانکوا نشان دهنده کمبود روی در خاک گیاه است.دراز شدن ساقههای کالانکوا نشان دهنده این است که گیاه شما نور کافی دریافت نمیکند.توجه کنید که کالانکوا برای رشد در باغچه مناسب نیست و تنها میتوانید آن را در گلدان پرورش دهید. نگهداری از گلدان در فضای بیرونی خانه مشکلی ندارد.گیاه کالانکوا مستعد ابتلا به آفاتی مانند کنههای عنکبوتی است. در صورت بروز آفات باید هرچه سریعتر از سموم دفع آفات برای برطرف کردن مشکل کمک بگیرید.اگر کالانکوا شما گل نمیدهد ممکن است این نشانهای از این باشد که دمای نگهداری آن، پایینتر از دمای مناسب برای این گیاه است.این گیاه نسبت به گاز اتیلن موجود در دود سیگار حساس است و در صورتی که درمجاورت این گاز قرار بگیرد، برگها و گلهای آن دچار آسیب میشوند.برای این که مطمئن شوید خاک کالانکوا مرطوب باقی نمیماند، بهتر است آن را در یک گلدان سفالی بکارید که رطوبت اضافی خاک را جذب کند. نگهداری از کالانکوا به صورت کوکداما هم میتواند این مشکل را حل کند زیرا به دلیل تماس مستقیم با هوا، رطوبت اضافی خزهها به سرعت خشک میشود.
در این مطلب از بخش نکات خانهداری مجله اکالا با روش صحیح نگهداری و تکثیر گیاه کالانکوا آشنا شدیم. این گیاه، یک گیاه آپارتمانی مقاوم و زیبا است که با رعایت نکات ذکر شده در این مقاله میتواند به آسانی رشد و تکثیر پیدا کند و جلوهای زیبا به خانه شما ببخشد.
من فاطمه عاقلی هستم؛ عاشق کشف طعمهای تازه، غرق در دنیای کتابها و شیفته فیلمهایی که ذهن را به چالش میکشند. نوشتن و داستانگویی برای من چیزی بیش از یک سرگرمی است؛ راهی است برای به اشتراک گذاشتن لحظات ناب و تجربههای هیجانانگیز.
ارسال دیدگاه