درباره ترکیب نامتعارف اما جذاب مهمانان سروش صحت در برنامه دوست‌داشتنی «اکنون» | لذت هم‌نشینی با غریبه‌های آشنا…

یکی از آسیب‌های مشترک در فرآیند طراحی و تولید برنامه‌های گفت‌وگومحور که پیش‌تر در قاب تلویزیون خودنمایی می‌کرد و حالا…

یکی از آسیب‌های مشترک در فرآیند طراحی و تولید برنامه‌های گفت‌وگومحور که پیش‌تر در قاب تلویزیون خودنمایی می‌کرد و حالا بخش قابل‌توجهی از برنامه‌های شبکه خانگی را هم مبتلا کرده، اتکای بیش‌ازاندازه به حضور چهره‌های شناخته‌شده و به تعبیری «ستاره‌ها» به امید تضمین استقبال مخاطبان است. اتاق فکر برنامه «اکنون» اما بر پایه فرمولی که پیش‌تر در تجربه ساخت «کتاب‌باز» هم آزموده بود، مسیری متفاوت در پیش گرفته و در کنار فرصت حضور چهره‌های مشهور، سراغ چهره‌های کمتر شناخته‌شده در نگاه مخاطبان عام اما به‌شدت معتبر هم می‌رود و اتفاقا در این مسیر موفق به «ستاره‌سازی» هم می‌شود؛ این دستاورد مهمی برای برنامه‌ای است که نمی‌خواهد تن به جریان غالب بدهد.

به گزارش فیلم‌نیوز، در هر فرآیندی که «کمیت» به‌عنوان شاخص اصلی و تعیین‌کننده، قدرت پیدا کند، هرگونه وسواس برای حفظ «کیفیت»، ناخواسته تبدیل به یک ریسک می‌شود. در عصر شبکه‌های اجتماعی و غلبه شاخص‌هایی همچون «فالوور» و «لایک» برای تعیین توفیق یا عدم توفیق یک محصول رسانه‌ای هم با شرایط مشابهی مواجه هستیم و اصرار برای حفظ برخی استانداردها و تحقق ایده‌های کیفی، به‌راستی دشواری مضاعفی پیدا کرده است.

یکی از مختصات و ویژگی‌های برنامه «اکنون» گفت وگو با چهره‌های برجسته کمتر شماخته شده است.ایرج طهماسب یکی از چهره‌های شناخته شده و معروف حاضر در برنامه «اکنون» بود.

برنامه «اکنون» که همین هفته به قسمت 35 رسید، تجربه‌ای درخشان در زمینه عبور سربلند از این دالان پرریسک محسوب می‌شود. برنامه‌ای که وام‌دار اعتبار برنامه تعطیل‌شده «کتاب‌باز» در تلویزیون است و همان ترکیب تیم برنده، حالا در شبکه خانگی هم مخاطبان خاص خود را پیدا کرده‌اند.در کنار پارامترهای مختلفی همچون فضاسازی صوتی و بصری درست و آرامش‌بخش و مهمتر از آن کیفیت میزبانی دل‌نشین سروش صحت، یکی از ویژگی‌های متمایز این برنامه، ترکیب مهمانان اصلی است. هر چند «اکنون» با حضور چهره‌های شناخته‌شده و جذابی همچون علیرضا قربانی، ایرج طهماسب و محمد شمس لنگرودی مسیر خود را آغاز کرد و در ادامه هم فرصت مواجهه‌ای متفاوت با پیمان قاسم‌خانی، تینا پاکروان، مصطفی مستور، بیژن بیرنگ، امیر آقایی، سهراب پورناظری و… را فراهم آورد، اما برای دعوت از مهمان‌ها همه نگاه خود را معطوف به شاخص «شهرت»‌ نکرد و این دقیقا همان نقطه تمایز و اعتباربخش، برای اتاق فکر این برنامه است.

سروش صحت، هر سه‌شنبه صبح مهمانی ویژه دارد و مخاطبان همراه «اکنون» حالا دیگر به این اطمینان رسیده‌اند که حتی اگر شناخت قبلی از مهمان برنامه نداشته باشند، با خیال راحت می‌توانند در بزم آن‌ها شریک و از لذت مواجهه با تجربه زیسته یک چهره تازه اما معتبر، بهره‌مند شوند.در این گزارش تلاش کرده‌ایم بخش کوچکی از این لذت هفتگی را مرور کنیم و ضمن بازخوانی نمونه‌ای تجربه حضور هفت چهره کمتر شناخته‌شده از منظر مخاطبان عام در قاب «اکنون»، باردیگر به اتاق فکر و تیم تولید این برنامه دستمریزاد بگوییم.

عبدالحسین وهاب‌زاده| بوم‌شناس و استاد دانشگاه | برنامه 35

یکی از مختصات و ویژگی‌های برنامه «اکنون» گفت وگو با چهره‌های برجسته کمتر شماخته شده است.گفت وگو با عبدالحسین وهاب‌زاده هم بیش از انتظار مورد توجه قرار گرفت.

تا اینجا می‌توان او را آخرین مهمان ویژه «اکنون» به شمار آورد که سه‌شنبه همین هفته و در قسمت 35 شاهد حضور او بودیم؛ دکتر عبدالحسین وهاب‌زاده علاوه‌بر شهرت به‌عنوان استاد بوم‌شناسی در فضای آکادمیک و ترجمه چندین کتاب در حوزه محیط زیست، چهره‌ای فعال در زمینه آموزش به کودکان است و از پایه‌گذاران «مدرسه طبیعت» در ایران به‌شمار می‌رود.

محور گفت‌وگو؛ همان‌طور که در قسمت‌های پیشین «اکنون» تلاش شده بود تا از زوایای مختلفی همچون «دیرینه‌شناسی»، «جامعه‌شناسی»، «روان‌پزشکی»، «معماری»، «گردشگری» و «روانشناسی»‌، موقعیت انسان امروز به تحلیل و بررسی گذاشته شود، حضور دکتر وهاب‌زاده فرصت مغتنمی بود تا شاهد روایتی متفاوت در این زمینه از نگاه یک بوم‌شناس باشیم. سروش صحت کنجکاوانه تلاش کرد ضمن واکاوی تجربه زیسته این استاد دانشگاه، سوالاتی مرتبط با موقعیت انسان امروز روی کره زمین و نسبتش با طبیعت، مطرح کند و دکتر وهاب‌زاده هم در سوی دیگر این گفت‌وگو، از لزوم بازگشت انسان به خاستگاه اصلی خود در دل طبیعت گفت.

برش‌های طلایی؛ اینکه وزن مجموع انسان‌های روی کره زمین با وزن مجموع مورچه‌های روی همین کره خاکی، برابر است، از آن داده‌هایی است که حتما از منظر شگفتی، می‌تواند برای هر مخاطبی جذاب باشد. گفت‌وگوی سروش صحت با دکتر وهاب‌زاده اما فراتر از این مصادیق جذاب، فرازهایی به‌شدت خاص و تأمل‌برانگیز هم داشت. او به‌طور خاص باورهای مرتبط با سن آغاز آموزش به کودکان را به چالش کشید و بارها تأکید کرد به اعتقاد او تا سن 11 الی 12 سالگی، هیچ کودکی نباید تحت آموزش قرار بگیرد و همه چیز باید در خدمت تجربه‌ورزی و «بازی» آن‌ها باشد. سروش صحت هم به‌درستی پیش‌بینی کرد که احتمالا این گفته‌های دکتر وهاب‌زاده با واکنش‌های تندوتیزی مواجه خواهد شد.

عبدالمحمود رضوانی | مدرس و مترجم ادبی | برنامه 33

یکی از مختصات و ویژگی‌های برنامه «اکنون» گفت وگو با چهره‌های برجسته کمتر شماخته شده است.بحث‌های جالبی در گفت وگو با عبدالمحمود رضوانی در باب ترجمه در برنامه «اکنون» شکل گرفت.

یکی از جذاب‌ترین چهره‌های دانشگاهی که دعوت برنامه «اکنون» را پذیرفت و در قسمت سی‌وسوم برنامه‌ای تماشایی را رقم زد، دکتر عبدالمحمود رضوانی، مدرس دانشگاه و مترجم ادبی بود. رضوانی که از پایه‌گذاران صنف مترجمان در ایران به‌شمار می‌رود و اجرای ایده ترجمه همزمان در ایران را هم در کارنامه خود دارد، بخشی از عمر خود را صرف ترجمه گلستان سعدی به زبان انگلیسی کرده است.

محور گفت‌وگو؛ فتح باب گفت‌وگو با دکتر رضوانی اشاره به مفهوم «دم را غنیمت شمردن» بود و این مفهومی بود که او از تجربه زیسته خود در دنیای ادب فارسی به یادگار آورده بود. سروش صحت در این گفت‌وگو هم به کارنامه علمی و فعالیت‌های شخصی عبدالمحمود رضوانی از پژوهش علمی تا ورزش رزمی پرداخت و هم تلاش کرد از زاویه نگاه او، روایتی تازه از دنیای سعدی، متناسب با زندگی امروز ارائه کند؛ شاعری که رضوانی او را «معمار واژه‌ها» معرفی می‌کند. اشاره‌های دکتر رضوانی به ظرافت‌های مرتبط با ترجمه یک متن ادبی از فارسی به انگلیسی، به‌شدت شنیدنی و از بخش‌های جذاب این گفت‌وگو است.

بر‌های طلایی؛ لحن و ضرباهنگ کلام دکتر رضوانی، فی‌نفسه تماشای گفت‌وگوی سروش صحت با او را تماشایی کرده اما فرازهایی همچون خاطره آوازخوانی او در مقابل زنده‌یادان محمدرضا شجریان و پرویز مشکاتیان که با چاشنی احساسات و برق مضاعف در چشمانش همراه می‌شود، تماشایی‌تر هم شده است. بخش‌های مربوط به بازخوانی متن گلستان سعدی به زبان انگلیسی توسط دکتر رضوانی هم جذابیتی منحصر به‌فرد دارد اما از میان گفته‌های این سعدی‌پژوه، بخش مربوط به بازخوانی حکایتی عاشقانه از گلستان، به‌صورت ویژه‌تر در فضای مجازی بازتاب پیدا کرد و در شبکه‌های اجتماعی وایرال شد.

حامد وحدتی‌نسب | دیرینه‌شناس | برنامه 30 و 34

یکی از مختصات و ویژگی‌های برنامه «اکنون» گفت وگو با چهره‌های برجسته کمتر شماخته شده است.حامد وحدتی‌نسب هم در دو برنامه مهمان سروش صحت در «اکنون» شد.

برای علاقه‌مندان به پادکست، به‌ویژه در حوزه روایت‌های تاریخی و انسان‌شناسی، حامد وحدتی‌نسب نامی آشنا بود که با حضور در قاب «اکنون» به چهره‌ای آشناتر برای طیف گسترده‌تری از علاقه‌مندان به این مباحث، تبدیل شد. وحدتی‌نسب که تولید و انتشار پادکست‌های پرمخاطبی همچون «خداحافظ آفریقا» و «بنفش» را در کارنامه فعالیت‌های خود دارد، به‌عنوان یک دیرینه‌شناس در دو نوبت مقابل سروش صحت نشست تا درباره «انسان»‌ صحبت کند.

محور گفت‌وگو؛ در اولین نوبت از حضور حامد وحدتی‌نسب در «اکنون» به‌واسطه همراهی چند سنگواره و ابزار سنگی، این‌طور به نظر می‌رسید که این حضور قرار است در حال‌وهوای باستان‌شناسی پیش برود اما خوش‌ذوقی اتاق فکر برنامه در طراحی سوالات و کنجکاوی جذاب سروش صحت در پیگیری موضوعات، سمت‌وسوی گفت‌وگو را به سمت تجربه‌های انسانی در مواجهه با چالش‌های جمعی و بحران‌های زیست‌محیطی برد، همان خطی که در نوبت دوم این گفت‌وگو هم دنبال شد. وحدتی‌نسب به‌خوبی توانست از لابه‌لای گزاره‌های کاملا علمی و آکادمیک، روایتی شنیدنی و ملموس برای مخاطبان امروز از «چیستی انسان» و مهمتر از آن «قابلیت‌های انسان برای عبور از بحران‌ها» ارائه کند.

برش‌های طلایی؛ طبیعتا ارائه برخی داده‌های تاریخی که از منظر کمیت، برای مخاطب امروز شگفتی به همراه دارد، یکی از جنبه‌های جذاب گفت‌وگو با حامد وحدتی‌نسب بود و از همین منظر هم روایت او از مقاطع چندهزار سال پیش که نسل بشر در معرض انقراض کامل قرار گرفته، موردتوجه کاربران فضای مجازی هم قرار گرفت اما یکی از فرازهای شیرین‌تر این گفت‌وگو، بخش مربوط به تفاوت آقایان و خانم‌ها در انتخاب پارتنر یا همسر بود. وحدتی‌نسب با اشاره به نتایج برخی پژوهش‌های تاریخی به این سوال پاسخ می‌دهد که چرا خانم‌ها نسبت به آقایان در امر ازدواج سخت‌گیرتر هستند!

الناز نجفی | معمار و پژوهشگر | برنامه 19

سروش صحت در گفت وگو با الناز نجفی مباحث جذابی را درباره معماری به چالش کشید.

یکی از چهره‌های جوانی که حضوری متفاوت در برنامه «اکنون» داشت، الناز نجفی بود؛ پژوهشگری متولد سال 62 که پس از تحصیل در حوزه معماری به‌واسطه پژوهش‌های میدانی و مشاهدات تجربی، آرام‌آرام دل‌بسته مفهومی به نام «ذوق ایرانی» شده و تلاش کرده است به دنبال پاسخ این سوال بگردد که «ایران کجاست، ایرانی کیست؟»

محور گفت‌وگو؛ «نمک‌نامه» عنوان کتابی به قلم الناز نجفی با عنوان فرعی «جستارهایی در باب ذوق ایرانی» است که سروش صحت گفت‌وگوی این نوبت از «اکنون» را با پرسش درباره همین نام‌گذاری آغاز می‌کند. نسبت ذوق ایرانی با نمک، بستری را فراهم می‌آورد تا نجفی از پژوهش‌های خود درباره رفتارشناسی ایرانیان در حوزه‌های مختلف از مهاجرت تا آشپزی بگوید و در ادامه هم به روایت برخی از تجربیات شخصی در حوزه معماری و گردشگری می‌‌پردازد. نام یکی دیگر از آثار این پژوهشگر هم محور بخش دیگری از این گفت‌وگوست؛ «ایران کجاست، ایرانی کیست؟»

برش‌های طلایی؛ از میان مباحثی که الناز نجفی به صحبت درباره آن‌ها پرداخت، بخش‌های مربوط به تبیین فرهنگ جمعی ایرانیان و مهمتر از آن مواجهه توریست‌های خارجی با آن بود، بیشتر موردتوجه و بازنشر قرار گرفت. او در بخشی از صحبت‌های خود به این نکته اشاره دارد که برای توریست‌های خارجی «ایرانی‌ها» جذاب‌تر از «ایران» هستند و بعد با اشاره به برخی روایت‌های تاریخی درباره رفتار جمعی ایرانیان در مواجهه با مصائب، روی ایرانی ماندن ایرانیان در همه جای جهان تأکید کرد. یکی از فرازهای وایرال‌شده صحبت‌های نجفی هم جایی بود که به وحدت و یکپارچگی فرهنگ ایرانی در عین کثرت اشاره و تأکید کرد، اصرار و تلاش برای آنکه همه را شکل هم کنیم، حرکتی برخلاف فرهنگ و سرشت ایران است.

آذرخش مکری | روانپزشک | برنامه 12 و 15

یکی از مختصات و ویژگی‌های برنامه «اکنون» گفت وگو با چهره‌های برجسته کمتر شماخته شده است.بحث‌های آذرخش مکری در باب روانشانسی آنقدر جذاب بود که او یکبار دیگر مهمان «اکنون» شد.

بعد از تجربه موفق حضور دکتر نیما قربانی در برنامه «اکنون» که با استقبال مخاطبان هم همراه بود، دکتر آذرخش مکری، یکی دیگر از چهره‌های معتبر در حوزه علوم مرتبط با «روان» بود که مقابل سروش صحت نشست تا بخشی از دانسته‌ها و تجربه‌هایش در مقام یک روان‌پزشک را با مخاطبان این برنامه به اشتراک بگذارد. گفت‌وگوی سروش صحت با دکتر مکری در دو بخش در قسمت‌های 12 و 15 اکنون پخش شد.

محور گفت‌وگو؛ «سلامت روان چیست؟» همین سوال ساده، آغازگر گفت‌وگوی سروش صحت با آذرخش مکری است؛ روان‌پزشکی که تلاش دارد در بازه حضور در برنامه «اکنون» نگاهی آسیب‌شناسانه نسبت به دغدغه‌ها و مشغله‌های ذهنی انسان امروز داشته باشد و بخشی از موانع ما برای رسیدن به «تجربه آرامش» را واکاوی کند. بازتعریف مفاهیمی همچون «رنج» و «امید» و نسبت آن‌ها با مشغله‌های روزمره انسان‌ها از کلیدی‌ترین سرفصل‌های مورد اشاره دکتر مکری در این برنامه است و تبیین بخشی از «تله‌های روانی»‌ هم مباحث او را برای مخاطب، کاربردی‌تر می‌کند.

برش‌های طلایی؛ در میان مضامین و مفاهیم متعددی که دکتر آذرخش مکری در برنامه «اکنون» به آن‌ها پرداخت دو مفهوم بیشتر مورد توجه قرار گرفت؛ یکی «نشخوار فکری» و دیگری «تله کمال‌گرایی». او تأکید کرد که نشخوار فکری و مرور مدام آنچه تجربه کرده‌ایم مانع اصلی ذهن انسان برای ادامه رشد و پیشرفت است و منجر به گرفتار شدن در «تله کمال‌گرایی» می‌شود. نسخه‌ای که دکتر مکری برای عبور از این دو ویژگی پیشنهاد می‌دهد، مراجعه به «خرد جامعه‌ستیزان» است، به این معنی که وقتی کاری را به سرانجام می‌رسانیم، دیگر به آن فکر نکنیم و مدام به‌دنبال مرور آنچه گذشت نباشیم. از دیگر فرازهای وایرال‌شده صحبت‌های دکتر مکری می‌توان به جایی اشاره کرد که او در مقام یک روان‌پزشک تأکید کرد: «هیچ صفتی در انسان مطلقاً خوب یا بد نیست؛ حتی ناامید بودن هم گاهی به ما کمک می‌کند.»

بئاتریس سالاس | استاد زبان اسپانیایی و مترجم شاهنامه | برنامه 10

یکی از مختصات و ویژگی‌های برنامه «اکنون» گفت وگو با چهره‌های برجسته کمتر شماخته شده است.بئاتریس سالاس یکی از مهمانان جذاب برنامه «اکنون» بود.

متن‌خوانی به زبان اسپانیایی یکی از متفاوت‌ترین افتتاحیه‌ها برای برنامه «اکنون» بود که در قسمت دهم رقم خورد؛ با حضور بانویی که هرچند زادگاهش ایران نیست اما 32 سال زندگی در ایران او را به فردی تماما عجین‌شده با فرهنگ ایران تبدیل کرده است. دکتر بئاتریس سالاس که دکترای جامعه‌شناسی خود را از دانشگاه سوربن دریافت کرده بود، به‌واسطه دل‌بستگی به فرهنگ ایرانی، بخشی از عمر خود را صرف ترجمه شاهنامه به زبان اسپانیایی کرده است.

محور گفت‌وگو؛ گفت‌وگوی سروش صحت با دکتر سالاس دو محور مشخص داشت که هر دو هم تماشایی بود. بخشی از این برنامه به روایت سرگذشت و تجربه‌های شخصی این بانوی فرهیخته از تولد در ونزویلا تا بزرگ شدن در اسپانیا و سرانجام سفر به ایران اختصاص دارد. دکتر سالاس سال‌هاست که در ایران به‌عنوان استاد زبان اسپانیایی در دانشگاه آزاد و استاد مدعو در دانشگاه تهران فعالیت می‌کند و به همین واسطه بازخوانی داستان سرگذشتش شنیدنی است. بخش جذاب‌تر این گفت‌وگو هم به دل‌بستگی‌های دکتر سالاس به فرهنگ ایرانی و ماجرای ترجمه شاهنامه به زبان اسپانیایی اختصاص دارد.

برش‌های طلایی؛ حتما که جنس روایت دکتر سالاس از تجربه‌های زیسته‌اش برای هر مخاطبی می‌تواند شنیدنی باشد اما بریده‌ای از گفته‌های او که بازتاب بسیاری هم در شبکه‌های اجتماعی پیدا کرد مربوط به تحلیلش درباره تأثیر شاهنامه ایرانی بر فیلم‌ها و سریال‌های محبوبی همچون «ارباب حلقه‌ها» و «بازی تاج و تخت» بود. دکتر سالاس در بخش دیگری از صحبت‌های خود به تشابه جالب جریان رئالیسم جادویی در ادبیات اسپانیا و آثاری همچون «صد سال تنهایی» با جنس روایت‌گری فردوسی در شاهنامه که مربوط به سال‌ها قبل‌تر می‌شود، اشاره می‌کند.

نیما قربانی | روان‌شناس | برنامه 4

یکی از مختصات و ویژگی‌های برنامه «اکنون» گفت وگو با چهره‌های برجسته کمتر شماخته شده است.نیما قربانی هم از جمله مهمانی بود که حضورش در «اکنون» بازتاب زیادی داشت.

یکی از اولین مهمانان ویژه‌ای بود که زنجیره حضور چهره‌های مشهور در قسمت‌های ابتدایی «اکنون» را به‌خوبی متوقف کرد؛ نیما قربانی روان‌شناس و استاد گروه روان‌شناسی بالینی دانشگاه تهران است که به‌واسطه عضویت در هیئت علمی مدرسه جدید روانپزشکی واشنگتن و نگارش کتاب‌های متعدد، از چهره‌های معتبر در این عرصه به‌شمار می‌رود.

محور گفت‌وگو؛ سروش صحت گفت‌‌وگو با دکتر قربانی را با سوالی ساده درباره تفاوت «روان‌شناسی»، «روان‌‌پزشکی» و «مشاوره» آغاز کرد و از همین دریچه شاهد طرح موضوعات متنوعی در ارتباط با چرایی و دلیل لزوم مراجعه آدم‌ها در بزنگاه‌های مختلف به متخصصان روان‌شناسی بودیم. قربانی به‌خوبی گزاره‌ مشهور «همه ما نیاز به مراجعه به روانشناس داریم» را به چالش کشید و در عین حال نکاتی را درباره اهمیت تجربه‌های شخصی برای تشخیص لحظات تغییر و رشد در زندگی و لزوم بازنگری در روابط اجتماعی مطرح کرد.

برش‌های طلایی؛ یکی از ویژگی‌های مهم نیما قربانی که از همان دقایق ابتدایی گفت‌وگو با سروش صحت عیان می‌شود، توان طرح مسائل پیچیده به زبانی ساده برای مخاطب است که البته ریشه در تخصص او هم دارد. یکی از فرازهای گفته‌های او که بعدتر در شبکه‌های اجتماعی هم مورد توجه قرار گرفت، جایی بود که صحت درباره تفاوت میان «یونگ» و «فروید» به‌عنوان دو چهره سرآمد در حوزه روانشناسی پرسید و سوال کرد اگر آن‌ها حضور داشتند، نیما قربانی برای مشاوره به کدامیک مراجعه می‌کرد؟ از دیگر برش‌های طلایی و وایرال‌شده صحبت‌های دکتر قربانی هم جایی بود که تأکید کرد «پشیمانی جزئی از زندگی است و نمی‌توانید انسانی را روی کره زمین پیدا کنید که همیشه و همه تصمیماتش درست بوده باشد.»

برنامه «اکنون» به کارگردانی و تهیه‌کنندگی محمدرضا رضائیان، سردبیری افشین صادقی‌زاده و میزبانی سروش صحت، هر هفته سه‌شنبه صبح از پلتفرم فیلیمو پخش می‌شود.

منبع خبر