- 2025-05-07
- 1 بازدید
- 0 دیدگاه
- سلامت
خاکخوردن میلیونها دلار تجهیزات پزشکی در انبار دانشگاهها؛ خیانت یا دوراندیشی؟

به گزارش سلامت نیوز به نقل از مهر، ماجرای رها شدن دستگاههای گرانقیمتی مانند پتاسکن و آنژیوگرافی در انبار یکی از دانشگاههای علوم پزشکی شمال کشور، زنگ خطر جدیدی درباره ناکارآمدی در نظام توزیع و بهرهبرداری از تجهیزات پزشکی به صدا درآورده است.
دستگاههایی که با ارز دولتی وارد کشور شدهاند، اکنون بدون استفاده، در حال فرسوده شدن هستند؛ در حالی که بسیاری از شهرها حتی به امکانات اولیه تصویربرداری پیشرفته دسترسی ندارند.
دکتر علیرضا چیذری، رئیس انجمن صنفی تولیدکنندگان و تأمینکنندگان تجهیزات پزشکی و دارویی، در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد:
«این موضوع نه تنها سوء مدیریت، بلکه یک نوع احتکار سرمایه ملی است. این دستگاهها میتوانستند در مناطقی که زیرساخت دارند، فعال شده و جان بیماران را نجات دهند.»
چیذری با اشاره به نبود زیرساخت لازم در محل انبار این تجهیزات گفت: «مسئولان وقت دانشگاه بدون توجه به سطحبندی خدمات درمانی، اقدام به خرید دستگاه کردهاند بدون آنکه محلی برای نصب آن وجود داشته باشد. این تصمیمها بیشتر ناشی از ترس از نوسانات ارزی بوده است تا برنامهریزی علمی.»
وی ادامه داد: «این دستگاهها نه تنها بلااستفاده ماندهاند، بلکه حالا دیگر قدیمی و مستهلک محسوب میشوند. عمر گارانتیشان گذشته و نرمافزارشان نیز نیازمند بهروزرسانی جدی است. این یعنی خسارت مضاعف به کشور.»
چیذری با بیان اینکه این اتفاقات در گذشته نیز تکرار شده است، گفت: «بارها دیدهایم که دستگاههای گرانقیمت در شهرهای کوچک بدون نیاز واقعی و بدون امکانات، مستقر شدهاند. این اتفاق برخلاف اصول نظام سطحبندی و عدالت در سلامت است.»
او تاکید کرد: «وقتی شهری با جمعیت کم، در نزدیکی یک مرکز درمانی مجهز قرار دارد، منطقیتر این است که بیمار با آمبولانس مناسب به مرکز منتقل شود تا اینکه میلیونها دلار صرف خرید و نگهداری دستگاه در آن منطقه شود.»
با توجه به محدودیت منابع ارزی و نیاز گسترده کشور به تجهیزات پزشکی مدرن، چنین تصمیمهایی نه تنها غیرکارآمد، بلکه مصداق بارز تضییع منافع ملی است. سازمانهای نظارتی و وزارت بهداشت باید درباره چرایی این رخدادها شفافسازی کنند و با اجرای دقیق نظام سطحبندی سلامت، از تکرار این اشتباهات پرهزینه جلوگیری نمایند.
بیا تو صدا
ارسال دیدگاه