• 2025-07-15
  • 2 بازدید
  • 0 دیدگاه
  • سلامت

جنگ حکما و پزشکان – سلامت نیوز

به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری، سال‌هاست که در ایران، تقابل میان طب نوین (مبتنی بر علم پزشکی…
جنگ حکما و پزشکان – سلامت نیوز

به گزارش سلامت نیوز به نقل از همشهری، سال‌هاست که در ایران، تقابل میان طب نوین (مبتنی بر علم پزشکی مدرن و دانشگاهی) و طب سنتی (که اغلب بر پایه آموزه‌های کهن، تجربه‌های فردی و گاهی باورهای عامه استوار است) به یکی از بحث‌برانگیزترین موضوعات حوزه سلامت تبدیل شده است.

درحالی‌که طب نوین تحت نظارت مستقیم وزارت بهداشت و سازمان نظام پزشکی فعالیت می‌کند و پزشکان آن باید سال‌ها آموزش تخصصی ببینند و مجوز رسمی دریافت کنند، بسیاری از فعالان طب سنتی با عناوینی ازجمله طبیب، حکیم، عطار یا درمانگر بدون داشتن مدرک پزشکی و قانونی وارد حوزه درمان می‌شوند. سازمان نظام پزشکی همواره نسبت به این فعالیت‌ها هشدار داده و آن را مداخله غیرقانونی در درمان می‌داند اما فعالان طب سنتی تأکید می‌کنند که نظام سلامت به چنین ظرفیتی بی‌توجه است محمد میرخانی، معاون اجتماعی و امور پارلمانی سازمان نظام پزشکی و مجید محمدی پژوهشگر حوزه طب سنتی مناظره‌ای در این حوزه داشتند. بخشی از صحبت‌هایشان را در ادامه می‌خوانید .

میرخانی

 براساس قانون هر کسی بدون داشتن پروانه طبابت که مرجع صدور آن وزارت بهداشت است، به انجام امور درمانی، پزشکی و داروسازی اقدام کند، مشمول مجازات است.

محمدی

طب سنتی روش درمانی است که از قدیم تا به امروز وجود داشته و هرکشوری از نظر سنتی طب خود را دارد. به‌عنوان مثال طب سوزنی متعلق به چین، آیورودا متعلق به هند و طب ایرانی هم متعلق به ایران است.

میرخانی

اگر وزارت بهداشت در حوزه طب سنتی یا ایرانی به افرادی اجازه فعالیت داده، آنها کسانی هستند که دوره پزشکی عمومی خود را گذرانده‌اند و وارد دوره PHD پژوهشی طب ایرانی شده‌اند.

محمدی

  در کشورهای دیگر کسی که می‌خواهد مدرک پزشکی بگیرد در ابتدا باید طب سنتی منطقه خود را فرا بگیرد. تنها در ایران است که مخالفت با طب سنتی زیاد است.

میرخانی

 برای اینکه یک دارو برای بیمار تجویز شود، لازم است که پزشک بیمار و داروی مورد نیاز او را بشناسد و علت بیماری را هم بداند. این یک فرایند علمی در کل دنیاست.

محمدی

مگر داروهای شما از گیاه درست نمی‌شود؟ اینها طبیعی و معدنی و همه‌چیزهایی است که در قدیم درست شده و از آنها استفاده می‌شده است. بنابراین ادامه طب سنتی است.

میرخانی 

طب سنتی که شاید درجاتی از آن را سازمان جهانی بهداشت هم قبول داشته باشد نباید به قیمت از بین رفتن ساختار درمانی کشور تمام شود. برخی تبلیغاتی که با ادعای طب سنتی صورت می‌گیرد، تیشه به ریشه نظام سلامت می‌زند و بسیار نگران‌کننده است، مثل دعوت مردم به واکسن نزدن.

محمدی

جریان طب سنتی اشتباه نیست و نباید اشتباه برخی افراد را به آن مرتبط دانست. یک کتاب در حوزه طب سنتی منتشر شده که نوشته 4عضو هیأت علمی معتبرترین دانشگاه‌های پزشکی ایران است و به چاپ 23هم رسیده. این کتاب نشان می‌دهد که این افراد اصلا از طب سنتی چیزی نمی‌دانند و در جامعه خدمات ارائه می‌کنند و به اسم طب سنتی تمام می‌شود.

میرخانی

در طب سنتی درمان با شیرین‌بیان توصیه می‌کنند که البته می‌تواند بسیاری از دردهایی که به‌دلیل ترشح اسید ایجاد می‌شوند را کم کند، اما شیرین‌بیان همزمان می‌تواند 2 آنزیم بدن را هم غیرفعال کند. مصرف طولانی‌مدتش هم باعث فشار خون است یا حتی می‌تواند درجاتی از ابهام جنسیتی را در نوزادی که مادر این گیاه را مصرف کرده ایجاد کند.

محمدی

اگر عوارضــــــــــی درباره درمان‌های سنتی مطــــــــــرح می‌شود، داروهای شیمیایی هم بدون عوارض نیستند. بهتر است یک کارگروه در این‌باره تشکیل شود و ما مستندات خود را ارائه کنیم.

میرخانی

ممکن است در حوزه پزشکی مشکلاتی وجود داشته باشد، اما توجه داشته باشید که پزشک به علم پزشکی آگاه است اما در ماجرای طب سنتی چیزی که به وفور دیده می‌شود افرادی هستند که به امور بدن آگاهی ندارند. 

محمدی

اکنون طب سنتی به جایگاهی رسیده که وزارت بهداشت روی آن تمرکز کرده اما خواسته ما از وزارت بهداشت این است که آیین‌نامه‌ خودشان را درباره این حوزه اجرا کنند.

منبع خبر

بیا تو صدا