- 2024-12-28
- 2 بازدید
- 0 دیدگاه
- سلامت
تناسب اندام؛ کلید حفظ شادابی مغز سالمندان در دوران پیری
به گزارش سلامت نیوز به نقل ازمدیسن نت،در یک مطالعه جدید، محققان به این نتیجه رسیدهاند که آمادگی قلبی و تنفسی بهتر در سنین بالا میتواند به بهبود عملکرد مغز و پیشگیری از زوال عقل و آلزایمر کمک کند. این تحقیق که توسط تیمی به سرپرستی دکتر کرک اریکسون، مدیر مؤسسه تحقیقاتی اورلاندو در فلوریدا انجام شد، نشان میدهد که ورزشهای هوازی مانند استفاده از تردمیل، الیپتیکال و دوچرخه ورزشی میتوانند بهویژه در سالمندان به حفظ شادابی مغز کمک کنند.
دکتر اریکسون در این خصوص گفت: «ما دریافتیم که آمادگی قلبی تنفسی با عملکرد شناختی در تمام ابعاد ارزیابیشده مرتبط است. این نوع تناسب اندام میتواند حتی در افرادی که دارای عوامل خطر ژنتیکی برای بیماریهای عصبی هستند، از جمله آلزایمر، به حفظ عملکرد مغز کمک کند.»
برای انجام این مطالعه، محققان نزدیک به ۶۵۰ سالمند سالم در سنین ۶۵ تا ۸۰ سال را انتخاب کردند و آمادگی قلبی آنها را با استفاده از آزمایش دویدن روی تردمیل اندازهگیری کردند. سپس، با استفاده از یک مجموعه جامع از آزمایشهای شناختی، عملکرد مغز افراد در پنج جنبه اصلی ارزیابی شد: سرعت پردازش اطلاعات، حافظه کاری کوتاهمدت، حافظه اپیزودیک بلندمدت، مهارتهای برنامهریزی و سازماندهی، و توانایی تفسیر روابط بصری و مکانی.
نتایج نشان داد که هرچند با افزایش سن، عملکرد مغزی در تمامی این زمینهها کاهش مییابد، اما افرادی که آمادگی قلبی بهتری داشتند، در همه آزمونها بهتر عمل کردند. جالب اینکه این مزیت حتی در افرادی که ژن APOE۴ را داشتند، که خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش میدهد، نیز مشاهده شد.
محققان همچنین دریافتند که این ارتباط بین آمادگی قلبی و عملکرد مغز در زنان قویتر از مردان بوده و بهویژه در سرعت پردازش اطلاعات و مهارتهای برنامهریزی در زنان بیشتر از مردان دیده میشود. همچنین، این رابطه در افرادی که تحصیلات کمتری دارند یا کسانی که برای کنترل فشار خون خود از بتا بلوکرها استفاده میکنند، مشاهده شد.
این یافتهها تأکید میکند که ورزش و تناسب اندام میتواند برای افرادی که به دلیل تحصیلات کمتر یا مشکلات سلامت دیگری در معرض خطر زوال مغز هستند، اثرات حفاظتی داشته باشد. در واقع، تحقیق نشان میدهد که آمادگی قلبی تنفسی بالا میتواند تا حدی اثرات منفی کمبود تحصیلات را جبران کند.
محققان معتقدند که تناسب اندام با افزایش جریان خون به مغز، تحریک تولید سلولهای عصبی جدید و تقویت ارتباطات عصبی، باعث بهبود عملکرد مغز و محافظت از آن در برابر بیماریهای عصبی میشود. علاوه بر این، بهبود خلق و خو، کاهش خستگی و خواب بهتر که از نتایج مثبت ورزش هستند، میتوانند به طور غیرمستقیم به حفظ سلامت مغز کمک کنند.
در مجموع، این مطالعه بر اهمیت ورزش منظم و فعالیتهای هوازی برای سالمندان تأکید دارد و نشان میدهد که تناسب اندام نه تنها برای حفظ سلامت جسمی بلکه برای محافظت از سلامت مغز و جلوگیری از زوال عقل ضروری است.
ارسال دیدگاه