- 2025-02-11
- 2 بازدید
- 0 دیدگاه
- اخبار مهم
تعرفههای ترامپ، فولاد اروپا را به چالش کشید/ آیا فولاد اروپا میتواند در برابر تعرفههای ترامپ مقاومت کند؟
![تعرفههای ترامپ، فولاد اروپا را به چالش کشید/ آیا فولاد اروپا میتواند در برابر تعرفههای ترامپ مقاومت کند؟](https://itimes.ir/wp-content/uploads/2025/02/8143646_514.jpg)
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از روزنامه جهان صنعت؛ فولاد یکی از مهمترین صنایعی است که در کشورهای مکزیک، کانادا و اروپا با اعمال تعرفههای ترامپ تحتتاثیر گستردهای قرار گرفته است.
در واقع چندی پیش بود که تعرفههایی از طرف رییسجمهور آمریکا علیه کانادا و مکزیک اعمال شد که به طور چشمگیری میتوانست بر سود شرکتهای فولادی تاثیر گذاشته و مسیر تورم، رشد اقتصادی و عملکرد بازار سهام را تعیین کند اما با توجه به هزینههای سنگینی که این تصمیم میتوانست بر شرکتها بگذارد، ترامپ موافقت کرد که تعرفههای جدید بر این کشورها به مدت یک ماه به تاخیر بیفتند.
این مهم کمک میکرد که شرکتها بتوانند بخشی از زیانهای خود را جبران کنند اما حالا رییسجمهور آمریکا در تصمیم جدید دیگری اعلام کرده که در جهت حمایت از صنایع داخلی و تمرکز بر تولید ملی قرار است تعرفهای ۲۵درصدی بر تمامی واردات فولاد و آلومینیوم اعمال کند! تصمیمی که به باور کارشناسان مورد قبلی را نقض میکند!
ترامپ در دفاع از این تصمیم جدید خود گفته که تا به امروز واردات این فلزات به آمریکا موجب کاهش قیمتها و آسیب به تولیدکنندگان داخلی در این کشور شده است بنابراین اعمال تعرفه جدید با هدف افزایش رقابتپذیری تولیدکنندگان آمریکایی و کاهش وابستگی به واردات صورت گرفته است.
اما ماجرا به همینجا ختم نشده و شاهد واکنشهای بینالمللی در قبال این تصمیم رییسجمهور آمریکا هستیم. تا جایی که اتحادیه اروپا تصمیم جدید ترامپ را غیرقابل قبول دانسته و خط و نشان کشیده که اقدامات تلافیجویانهای را در نظر میگیرد. مکزیک هم اعلام کرده است که اقدامات مشابهی بر واردات محصولات فلزی آمریکا اعمال خواهد کرد.
موضوعاتی که میتواند به افزایش تنشهای تجاری بین آمریکا و کشورهای دیگر و بروز جنگهای تجاری منجر شود که تاثیرات منفیای بر زنجیره تامین جهانی خواهد گذاشت. فولادیها در کشورهایی مثل مکزیک و کانادا به مشتریان خود توصیه خواهند کرد با احتیاط عمل کنند و برای فروش به بازارهایی فراتر از آمریکا آماده شوند که البته این اولینبار نیست که ترامپ تعرفههایی بر واردات فولاد و آلومینیوم وضع میکند. او در سال ۲۰۱۸ وقتی حزب جمهوریخواه قدرت را گرفت، تعرفههایی مشابه را اعمال کرده بود که با واکنشهای تند بینالمللی مواجه شده بود.
در آن زمان، با اینکه برخی کشورها موفق به مذاکره برای معافیت از این تعرفهها شدند اما بسیاری دست به اقدامات تلافیجویانه علیه محصولات آمریکایی زدند. از پیامدهای این تعرفههای جدید میتوان به افزایش تورم، کاهش رشد اقتصاد جهانی و افزایش نوسانات بازار اشاره کرد. همچنین در داخل آمریکا این تعرفهها ممکن است به افزایش قیمت محصولات نهایی منجر شود. در ضمن، صنایع پاییندستی که از فولاد به عنوان مواد اولیه استفاده میکنند ممکن است با افزایش هزینهها مواجه شوند.
ترامپ به دنبال نمایش!
در این خصوص کیوان جعفریطهرانی، کارشناس ارشد بازارهای جهانی گفت: ترامپ زمانی که سوار هواپیما بوده مصاحبه اخیر خود را انجام داده و بخشنامه جدید را وضع کرده است؛ او با این کار میخواست نشان دهد که در تصمیمات خود جدی است و البته تا حدودی هم طرفدار نمایش است چرا که طبیعتا میتوانست بعد از اینکه به مقصد برسد مصاحبه را انجام دهد.
وی با اشاره به بخشنامه چند وقت پیش از سوی ترامپ گفت: بخشنامه قبلی که قرار بود یک ماه متوقف شود و به فعالان اقتصادی فرصت دهد، عملا با چنین تصمیمی ملغی شده است و دیگر مهم نیست. عدد جدید ۲۵درصدی آنقدر بزرگ است که در صنعت فولاد و آلومینیوم بهشدت تاثیرگذار خواهد بود و معلوم نیست ترامپ چه فکری کرده که این تصمیم را وضع کرده است! اما باور دارم که صنعت آلومینیوم آمریکا به طور ۱۰۰درصدی توان خودکفایی ندارد و عوارض ۲۵درصدی باعث میشود که قیمت مصرفکننده نهایی افزایشی شود.
کارشناس ارشد بازارهای جهانی با اشاره به تغییرات صورت گرفته در روزهای اخیر و ارتباط آن با عوارض فولاد گفت: در دو روز گذشته تغییراتی اتفاق افتاد، به این صورت که ترامپ با نخستوزیر ژاپن در آمریکا مذاکره و در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک اعلام کرد که سرمایهگذاریای که به صورت تملک یا Acquisition توسط Nippon Steel جهت خرید US Steel بود، کلا منتفی شده اما در عوض ژاپن حاضر است که سرمایهگذاری هنگفتی را در صنعت فولاد آمریکا انجام دهد. البته مشخص است که ترامپ این خواسته را به ژاپن دیکته کرده است!
جعفری طهرانی ادامه داد: در حالی که همه فکر میکردند که این خبر خوب است اما شواهد نشان داد که خبر بدی است، به این خاطر که کارخانه آمریکایی US Steel وضعیت مناسبی ندارد و مشابه این تصمیم را میتوان در پایان سال ۲۰۰۷ دید که تاتا استیل هند شرکت ورشکسته فولادی Corus انگلیس را خرید و بعد تاتای انگلیس را راه انداخت. حالا آنقدر تاتای انگلیس بزرگ شده که صنعت فولاد انگلیس را به نام تاتا میشناسند! وقتی سال ۲۰۱۴ موضوع بریکس مطرح شد در آن زمان متوجه شدیم که موضوع خروج انگلیس از اتحادیه اروپا با هدایت سناتورهای انگلیسی و رهبری تاتا استیل بوده است. مسالهای که نشان میدهد صنعت فولاد هنوز هم جزو صنایع مادر است و میتواند در خیلی از تصمیمات پیشرو باشد.
جعفریطهرانی بیان کرد: در ادامه میبینیم که در آمریکا سهام «یو اس استیل» سقوط کرد و کاهش ارزش پیدا کرد. خرید «یو اس استیل» توسط «نیپون استیل» میتوانست مشابه کاری که «تاتا استیل» با «کورس استیل» کرد، « بولس استیل» را از ورشکستگی نجات دهد ولی ترامپ میداند که این باعث تکرار سناریوی «تاتا استیل» انگلیس و قدرت گرفتن «نیپون استیل» در خاک آمریکا میشود و ترامپ این مساله را نمیخواهد.
کارشناس ارشد بازارهای جهانی در مورد صنعت آلومینیوم نیز گفت: در این زمینه کمابیش وضعیت به همین صورت است. یعنی ترامپ هیجانی تصمیم گرفته و باید منتظر باشیم و ببنیم چه میشود. البته احتمالا او عقبگرد خواهد داشت ولی هزینه اضافه عوارض را مردم آمریکا و مصرفکنندهها خواهند داد و خوشحال نخواهند بود. در نتیجه قیمت محصولات داخلی افزایشی میشود. همان حالتی که در کشور ما با افزایش هیجانی نرخ دلار شاهدش هستیم و در مقاطع فولادی و سایر فلزات افزایش قیمت شدیدی در یک هفته گذشته ملاحظه میشود.
وی با اشاره به تحتفشار قرار گرفتن بازارهای جهانی گفت: صنعت آلومینیوم و فولاد آمریکا فرصت کافی جبران کسری را نخواهند داشت و افزایش قیمتها لازمالاجرا خواهد بود. از آنجایی که صنعت فولاد حداقل برای ۵۰سال دیگر صنعت مادر است درنتیجه هر کشوری که تصمیمی در مورد عوارضهای صادراتی یا وارداتی بگیرد، تصمیمات آن نهتنها به کشورهای همسایه بلکه بر اقتصاد جهانی نیز موثر خواهد بود.
طبیعتا در آینده شاهد افزایش قیمت پیشبینی نشده آلومینیوم در بورس فلزات لندن خواهیم بود که در رابطه با بورس فلزات شانگهای هنوز برای اظهار نظر کردن زود است و باید دید چین چه سیاستهایی را دنبال میکند.
کارشناس ارشد بازارهای جهانی با بیان اینکه این تصمیم طبیعتا روی اروپا تاثیر میگذارد و کاری از دست آنها بر نمیآید، اظهارداشت: پیش از این شرکتهای فولادی اروپا از جمله «تیسن کروپ» و «آرسلورمیتال» اعلام کردند که میخواهند نیروی انسانی خود را کاهش دهند و کارخانههایی که سودده نیستند را تا سال ۲۰۳۰ در اروپا و کل دنیا تعطیل کنند که در نتیجه این موضعگیری دست آنها را رو کرد و کلا نشان داد که وضعیت صنعت فولاد اروپا خوب نیست و سوددهی قابل توجهی ندارد که در نتیجه اروپا نمیتواند در رابطه با سیاستهای جدید ترامپ قد علم کند.
ارسال دیدگاه