• 2025-07-27
  • 2 بازدید
  • 0 دیدگاه
  • سلامت

تشخیص دقیق‌تر بیماری قلبی با EchoNext

به گزارش سلامت نیوز به نقل از scitechdaily، هوش مصنوعی این‌بار در حوزه قلب و عروق انقلابی ایجاد کرده است.…

به گزارش سلامت نیوز به نقل از scitechdaily، هوش مصنوعی این‌بار در حوزه قلب و عروق انقلابی ایجاد کرده است. پژوهشگران دانشگاه کلمبیا موفق به توسعه ابزاری به نام EchoNext شده‌اند که با استفاده از تحلیل‌های پیشرفته هوش مصنوعی، اطلاعات به‌دست‌آمده از نوار قلب (ECG) را بررسی می‌کند و می‌تواند مشکلات پنهان قلبی را پیش از بروز علائم خطرناک شناسایی کند.

تشخیص بیماری‌های ساختاری قلب با یک آزمایش ساده

بیماری‌های ساختاری قلب مانند مشکلات دریچه‌ای، ناهنجاری‌های مادرزادی و ضخیم شدن عضله قلب، میلیون‌ها نفر را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار می‌دهند. این بیماری‌ها اغلب تا مراحل پیشرفته بدون علائم باقی می‌مانند، چرا که تاکنون روش غربالگری مؤثر و مقرون‌به‌صرفه‌ای برای آن‌ها وجود نداشته است.

دکتر پیر الیاس از دانشگاه کلمبیا می‌گوید:«ما برای سرطان روده، کولونوسکوپی داریم؛ برای سرطان سینه، ماموگرافی؛ اما برای بیماری‌های قلبی معادل مشابهی نداریم.»

EchoNext چطور کار می‌کند؟

این ابزار هوش مصنوعی، نوار قلب‌های رایج را بررسی کرده و مشخص می‌کند که آیا بیمار نیاز به اکوکاردیوگرافی (سونوگرافی قلب) دارد یا خیر؛ آزمایشی پیشرفته‌تر و گران‌تر که می‌تواند بیماری‌های ساختاری را به‌طور دقیق نشان دهد.

EchoNext با استفاده از بیش از ۱.۲ میلیون داده ECG و اکوکاردیوگرافی از ۲۳۰ هزار بیمار آموزش دیده است. در مقایسه‌ای میان EchoNext و ۱۳ متخصص قلب، این ابزار توانست با دقت ۷۷٪ بیماری‌های ساختاری قلب را تشخیص دهد؛ در حالی که دقت پزشکان تنها ۶۴٪ بود.

در دنیای واقعی چه نتایجی داشته است؟

در یک مطالعه گسترده، EchoNext روی نوار قلب‌های ۸۵ هزار بیمار که تاکنون اکوکاردیوگرافی انجام نداده بودند اجرا شد. این ابزار حدود ۷،۵۰۰ نفر (۹٪) را به عنوان پرخطر شناسایی کرد. از میان این افراد، ۵۵٪ در طول یک سال آینده اولین اکوکاردیوگرافی خود را انجام دادند و از این تعداد، نزدیک به ۷۵٪ دچار بیماری ساختاری قلبی بودند — آماری دو برابر بالاتر از افرادی که بدون کمک هوش مصنوعی، اکو انجام داده بودند.

به زبان ساده: اگر تمام این افراد پرخطر به موقع سونوگرافی قلب انجام می‌دادند، حدود ۲،۰۰۰ نفر دیگر می‌توانستند پیش از بروز مشکلات جدی، درمان لازم را دریافت کنند.

قدم بعدی چیست؟

اکنون تیم تحقیقاتی داده‌های ناشناس‌سازی‌شده را منتشر کرده تا دیگر مراکز درمانی نیز از این ابزار بهره‌مند شوند. همچنین یک آزمایش بالینی در حال اجراست که عملکرد EchoNext را در ۸ اورژانس بیمارستانی ارزیابی خواهد کرد.

دکتر الیاس می‌گوید:«ما می‌توانیم هر یک از ۴۰۰ میلیون نوار قلبی که سالانه در جهان گرفته می‌شود را به یک فرصت برای غربالگری بیماری‌های قلبی تبدیل کنیم. بیماری‌ای را نمی‌توان درمان کرد اگر از آن خبر نداشته باشیم.»

منبع خبر