• 2025-06-02
  • 4 بازدید
  • 0 دیدگاه
  • سلامت

تب کُشنده تابستانی در کمین دامداران و قربانی‌کنندگان / هشدار جدی درباره تب کریمه‌کنگو

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،با گرم شدن هوا و نزدیک‌شدن به ایام عید قربان، وزارت بهداشت نسبت…
تب کُشنده تابستانی در کمین دامداران و قربانی‌کنندگان / هشدار جدی درباره تب کریمه‌کنگو

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،با گرم شدن هوا و نزدیک‌شدن به ایام عید قربان، وزارت بهداشت نسبت به شیوع یکی از خطرناک‌ترین بیماری‌های ویروسی قابل‌انتقال از حیوان به انسان، یعنی تب کریمه‌کنگو هشدار داد.

دکتر محمد زینلی، رئیس اداره بیماری‌های زئونوز وزارت بهداشت ا اعلام کرد: این بیماری با عنوان کامل «تب خون‌ریزی‌دهنده کریمه‌کنگو» شناخته می‌شود و عامل اصلی انتقال آن کنه هیالوما است که در ایران شیوع بالایی دارد.

وی توضیح داد که کنه‌ها در تمام مراحل زندگی خود – از تخم، لارو تا کنه بالغ – می‌توانند ناقل ویروس باشند. این ویروس می‌تواند از طریق گزش کنه یا تماس با خون و ترشحات دام آلوده به انسان منتقل شود، در حالی که حیوانات اغلب بدون هیچ نشانه‌ای از بیماری ناقل ویروس هستند.

راه‌های انتقال تب کریمه‌کنگو:

گزش مستقیم کنه

تماس با خون یا ترشحات دام آلوده هنگام ذبح

انتقال انسان به انسان از طریق خون یا ترشحات بیماران در فاز حاد بیماری، به‌ویژه برای کادر درمان

علائم بیماری:

زینلی با اشاره به نشانه‌های تب کریمه‌کنگو گفت: این بیماری با تب بالا، سردرد، درد عضلانی، تهوع و استفراغ آغاز می‌شود و در مراحل پیشرفته می‌تواند منجر به خون‌ریزی‌های شدید از لثه، پوست یا دستگاه گوارش شود.

آمار ابتلا و مرگ‌ومیر:

بر اساس اعلام وزارت بهداشت، سالانه ۷۰ تا ۸۰ مورد ابتلا به این بیماری در کشور ثبت می‌شود و میزان مرگ‌ومیر در ایران حدود ۸ درصد است؛ در حالی‌که این رقم در جهان بین ۳۰ تا ۵۰ درصد گزارش شده است.

مناطق درگیر و افراد در معرض خطر:

تب کریمه‌کنگو یک بیماری بومی ایران محسوب می‌شود و موارد ابتلا از اغلب استان‌ها گزارش شده است. دامداران، قصابان، کارگران کشتارگاه‌ها، زنان خانه‌دار (که با گوشت دام ذبح‌شده سنتی سروکار دارند) جزو گروه‌های پرخطر هستند.

هشدار ویژه برای عید قربان:

دکتر زینلی تأکید کرد: به هیچ‌وجه ذبح دام در خانه انجام نشود. تنها در مراکز مورد تأیید سازمان دامپزشکی ذبح انجام گیرد. همچنین قصابان باید ماسک، دستکش، چکمه و لباس محافظ داشته باشند. پس از ذبح نیز گوشت باید سریعاً در یخچال قرار گیرد و حداقل ۲۴ ساعت نگهداری شود تا فرایند بی‌خطرسازی ویروس از طریق تغییر PH انجام شود.

فصل اوج فعالیت کنه‌ها:

کنه‌ها با گرم شدن هوا فعالیت بیشتری پیدا می‌کنند. ماه‌های خرداد، تیر و مرداد اوج خطر ابتلا به تب کریمه‌کنگو است. روستاییان و دامداران در صورت مشاهده کنه روی بدن حیوانات از تماس با آن خودداری کرده و برای سم‌پاشی دام و محل نگهداری با سازمان دامپزشکی همکاری کنند.

خدمات درمانی رایگان:

زینلی در پایان گفت: داروی تب کریمه‌کنگو به صورت رایگان در مراکز درمانی کشور توزیع می‌شود و وزارت بهداشت آموزش لازم به پزشکان برای شناسایی سریع بیماران را آغاز کرده است.

منبع خبر

بیا تو صدا