• 2025-02-13
  • 3 بازدید
  • 0 دیدگاه
  • سلامت

تاثیر منفی محتوای اینستاگرام بر جوانان ایرانی

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه جام جم، از آنجا که قاعدتا افراد، بیشتر دنبال لذت‌جویی هستند تا…
تاثیر منفی محتوای اینستاگرام بر جوانان ایرانی

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه جام جم، از آنجا که قاعدتا افراد، بیشتر دنبال لذت‌جویی هستند تا آموزش‌دیدن، فضای اینستاگرام در راستای ایجاد سرگرمی برای مخاطبان، محتواهای پوچ را بسیار بیشتر از محتواهای عمیق نشان می‌دهد. در واقع اینستاگرام الگوریتمی دارد و محتوایی را نشان می‌دهد که به‌واسطه آن بتواند مخاطب را نگه دارد.

همین امر باعث شده که دراین فضامحتواهای نوشتاری و تصویری زیادی در قالب هرزه‌نویسی وهرزه‌نگاری،جویندگان زیادی را به‌خود جلب کند. ماهیت اغلب این محتواها در حیطه روابط فرازناشویی و روابط خارج از عرف وشرع است. ترویج چنین محتواهایی این نگرانی را ایجاد می‌کند که به‌مرور قبح یک‌سری از روابط خارج‌ازچارچوب از بین برود و سبب ساده‌انگاری و به منصه ظهور درآمدن یکسری خیالپردازی‌های ذهن بیمار و سبب گسترش فرهنگی شود که موضوعات خارج از چارچوب را تابو نمی‌داند.در چند دهه اخیر، با گسترش فرهنگی که موضوعات جنسی را تابونمی‌داند، صنعتی حول تولیدومصرف محتوای هرزه‌نگاری ایجاد شده‌ است.گسترش رسانه‌های صوتی، تصویری واینترنت نیزدرپر وبال دادن به این ماجرانقش مهمی داشته است.یافته‌های پژوهشی نشان می‌دهد هرزه‌نگاری به‌عنوان نمایش تصویری و یا کلامی، تأثیرات مخرب جسمی و روحی بسیاری بر جویندگان این محتواها دارد.


جذب مخاطب از هرراهی

دکتر محمد نوذری، مشاور و روانشناس در گفت‌وگو با «جام‌جم» می‌گوید: هرزه‌نگاری یا هرزه‌نویسی یکی از ابزارهای سیاه برای جذب مخاطب است. جذب مخاطب می‌تواند یک صنعت باشد؛ به‌عنوان مثال افرادی که آنلاین‌شاپ دارند و باید برای فروشگاه اینترنتی خود تبلیغ کنند، قاعدتا باید به سمت پیج‌های پرمخاطب بروند. خیلی از این صفحات، محتوای سالم علمی، روانشناسی و سرگرمی دارند و آسیب‌زننده نیستند و تبلیغ می‌کنند اما خیلی از صفحات هستند که دست به استفاده از ابزارهای سیاه مثل هرزه‌نویسی یا هرزه‌نگاری در قالب پست، تصویر و ویدئو می‌زنند و با این ابزار جذب مخاطب خود را بالا می‌برند. مخاطب بیشتر یعنی مشتری زیادتر و تعرفه تبلیغات بیشتر.


هرزه‌نویسی‌ها واقعیت ندارند

براساس بررسی‌های میدانی انجام‌شده، اغلب هرزه‌نویسی‌ها که به‌صورت مکتوب و در قالب داستان و ماجراهای زندگی افراد مختلف در این فضا به نمایش گذاشته می‌شود و یا محتواهای هرزه‌نگارانه، عموما واقعیت ندارند و بیشتر ساخته و پرداخته تمایلات و تراوشات ذهنی افرادی است که پشت‌پرده و کاملا ناشناس فعالیت می‌کنند تا جویندگان چنین محتواهایی را به‌سمت خود بربایند. این افراد به‌هر قیمتی حتی به قیمت منفورشدن می‌خواهند توجهات را جلب کنند. این پست‌ها برای جذب مخاطب است و کامنت‌هایی که زیر این پست‌ها گذاشته می‌شود، برای جلب توجه است. افرادی که به سمت هرزه نویسی و هرزه‌نگاری می‌روند، اغلب دچار اختلال شخصیت نمایشی هستند و میل و عصیان بالایی دارند و تابوشکنی برای‌شان لذت‌بخش است.


تابوشکنی از پیامدهای منفی ترویج هرزه‌نگاری

از پیامدها و تبعات ترویج هرزه‌نویسی و هرزه‌نگاری، تابوشکنی است. تابوشکنی می‌تواند بنیان خانواده را که سمبل سلامت هر جامعه‌ای است متزلزل کند و در یک بازه زمانی کوتاه‌مدت، آن جامعه بسیاری از چارچوب‌ها و هنجارهای سالم و کارآمد خود را از دست بدهد. دکتر نوذری می‌افزاید، یکی از موارد تابوشکنی در مورد خیانت و طلاق است. این‌که ما مدام در مورد خیانت به‌خصوص به‌صورت طنز مطلب ببینیم و بخوانیم می‌تواند اثرات مخرب بیشتری در افراد بگذارد. در تابوشکنی قاعده‌ای وجود دارد که وقتی ما بخواهیم یک تابو را برای عده‌ای بشکنیم در آن خصوص به صورت منطقی و با توجیه و استدلال صحبت نمی‌کنیم، بلکه مدام آن موضوع را با طنز، جوک، لطیفه یا محتوای سرگرمی تولید می‌کنیم تا برای خوانندگان تأثیرگذارتر شود. این تأثیرگذاری، زودتر از تأثیر شکستن تابو با استدلال و منطق صورت می‌گیرد. افرادی که چنین محتواهایی را دنبال می‌کنند درمعرض شکستن قبح‌های اخلاقی و انسانی هستند و اگر بیشتر افراد جامعه به‌سمت این مدل سرگرمی‌ها بروند، بنیان خانواده در آن جامعه متزلزل می‌شود.


در این فضا متعهد باشید

اینستاگرام‌گردی بدون داشتن برنامه و هدف خاص بازخورد مثبتی برای کاربر به ارمغان نخواهد آورد و تنها زمان، انرژی و چه‌بسا سرمایه او بوده که به‌هدر رفته است. توصیه دکتر نوذری به افرادی که بی‌هدف در هر صفحه‌ای توقف می‌کنند این است که اگر در فضای مجازی هستند، یک‌سری از چارچوب‌ها را رعایت کنند و به یک‌سری از ارزش‌ها متعهد باشند. هر پیجی را دنبال نکنند و سعی کنند حضورشان در فضای مجازی برای آموزش‌دادن یا آموزش‌دیدن باشد. معمولا افرادی که یک معنا و مسیر معین و مشخصی را در زندگی خود پیدا کرده‌اند زمان‌شان را برای اهداف معنادارتری صرف می‌کنند و وقت را هدر نمی‌دهند. درست است که ما به تفریح نیاز داریم اما انسان هدفدار باید تفریحاتش سالم بوده و آسیب‌زننده برای خود، خانواده و روابطش با اطرافیان نباشد.


آموزش و تربیت صحیح راه مقابله با تابوشکنی

برای مقابله با قبح شکنی و تابوشکنی در اینستاگرام نمی‌توان امید چندانی به ارائه و انتشار پیج‌های سالم در این فضا داشت. همچنین تجربه در کشورهایی مانند ایران نشان داده که مسدودسازی این بسترها هم کمکی به بهبود استفاده کاربران از این بسترها نمی‌کند و حتی باعث جذب بیشتر مخاطبان به این بسترها می‌شود. حتی پس از مسدودشدن اینستاگرام، فضای فارسی‌زبان این شبکه مخرب‌تر از قبل شده است. دکتر نوذری با اشاره به این‌که آموزش صحیح و اصولی به‌خصوص تربیت‌ خانوادگی می‌تواند در این امر مؤثر باشد، می‌گوید: تصاویر و فیلم‌های غیراخلاقی می‌تواند تأثیرات مخرب زیادی بر روح و روان کودکان و نوجوانان بگذارد. بنابراین بزرگترها نباید هر محتوایی را جلوی بچه‌ها پخش کنند یا بگذارند آنها از طریق گوشی‌های‌شان به محتواهای غیراخلاقی وارد شوند و باید به کودکان آموزش دهند محتوای خوب چه محتوایی است. آموزش اصولی از طریق معلم، خانواده و رسانه می‌تواند سبب افزایش ایمنی افراد شود. گاهی برخی افراد کج‌روی‌هایی دارند که موقتی است و زیاد نگران‌کننده نیست ولی کودکی که از طرف والدین و معلم تحت تربیت نادرست باشد، در معرض آسیبی دائمی بوده و نگران‌کننده است. آموزش و تربیت صحیح و اصولی و تلاش خود شخص برای ورود به مسیر درستی که افراد زیادی بتوانند از او الگوگیری کنند، می‌تواند مؤثر واقع شود.

منبع خبر