- 2025-04-29
- 3 بازدید
- 0 دیدگاه
- سلامت
بیفرزندی در کشور و دلایل نگرانکننده سقط جنین؛ بررسی علل و پیامدها

به گزارش سلامت نیوز به نقل از تسنیم،رئیس مرکز جوانی جمعیت و سلامت خانواده وزارت بهداشت با اشاره به شکلگیری پدیده بیفرزندی در کشور، دلایل مختلف اقدام به سقط جنین را بررسی کرد. صابر جباری در همایش کشوری «حفظ حیات جنین» که در دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد، به تشریح عواملی پرداخت که موجب بروز سقط جنین در کشور میشود.
جباری ضمن اشاره به آمار جهانی سقط جنین، که در سطح جهانی روزانه ۲۰۰ هزار مورد سقط جنین ثبت میشود، به دلایل رایج اقدام به سقط در ایران پرداخت. یکی از دلایل عمده این پدیده در کشور، باورهای غلطی است که در میان مردم وجود دارد. به عنوان مثال، فاصله میان موالید یکی از عواملی است که برخی مادران به دلیل نگرانی از بارداریهای نزدیک، به سقط جنین اقدام میکنند. همچنین، تصور اشتباه در خصوص سن مناسب بارداری و نگرانیهای مربوط به بارداری پس از ۳۰ سالگی نیز از دیگر عواملی است که باعث بروز این پدیده میشود.
جباری ادامه داد: «در برخی موارد، زن و شوهر تصمیم میگیرند که فرزند نداشته باشند و این موضوع در برخی موارد به عنوان شرط ضمن عقد در نظر گرفته میشود، که این خود زمینهساز کاهش جمعیت و بروز مشکلات اجتماعی میشود.»
رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت، پدیده «بیفرزندی» را یکی از مشکلات نگرانکننده کشور دانست که در حال گسترش است. وی افزود که برخی زوجین در حال حاضر این تصمیم را میگیرند که فرزندی نداشته باشند، که این امر به شدت بر کاهش نرخ رشد جمعیت و مشکلات اجتماعی آینده تاثیرگذار است.
بر اساس پژوهشهای انجام شده، سالانه بین ۲۳۰ هزار تا ۴۵۰ هزار مورد سقط جنین در ایران ثبت میشود. جباری اظهار داشت که آمار دقیقتر این موضوع در پژوهشهای جدید تا خردادماه منتشر خواهد شد. او همچنین به این نکته اشاره کرد که مشکلات مالی، نخواستن فرزند بیشتر و بدموقع بودن بارداریها از جمله دلایل اصلی سقط جنین در کشور هستند.
طبق مطالعات، حدود ۶۰ درصد از سقطها در منازل انجام میشود و عمدتاً با استفاده از داروهای سقط جنین صورت میگیرد. همچنین برخی داروهای گیاهی نیز در این زمینه استفاده میشود که نظارت بر این موضوع و کنترل عطاریها از اهمیت ویژهای برخوردار است.
جباری در ادامه به این نکته اشاره کرد که در بسیاری از موارد، تصمیم به سقط جنین تنها توسط زنان گرفته نمیشود. در آخرین مطالعه انجام شده مشخص شد که در ۶۵ درصد از موارد، زن و شوهر به طور مشترک تصمیم به سقط جنین میگیرند، در حالی که در ۲۸ درصد موارد این تصمیم تنها توسط مادر و در ۷ درصد موارد توسط پدر گرفته شده است.
مسائل اقتصادی و اجتماعی نقش مهمی در تصمیمگیری به سقط جنین دارند. بهویژه در میان زنانی که همسرانشان بیکار یا معتاد هستند، شیوع سقط جنین بیشتر است. همچنین زنان با تحصیلات بالاتر و آگاهی بیشتر نسبت به روشهای سقط نیز بیشتر در معرض این تصمیمها قرار دارند.
جباری با تأکید بر اهمیت اطلاعرسانی به مردم در خصوص حیات جنین گفت: «جنین تنها یک توده خون نیست و از همان ابتدا حیات دارد. از بین بردن جنین به منزله قتل است.» او همچنین به معرفی سامانه «باروری سالم» اشاره کرد که با هدف ثبت آمار مراجعین و غربالگری بارداریها راهاندازی شده است. وی همچنین از اقداماتی همچون جلوگیری از فروش داروهای سقط جنین در داروخانهها و مطبها خبر داد و تأکید کرد که در صورت استفاده غیرقانونی از این داروها، پروانه پزشکی افراد باطل خواهد شد.
در مجموع، جباری از نهادهای مربوط خواست که به منظور کاهش آمار سقط جنین و جلوگیری از پیامدهای منفی آن بر سلامت مادران و جامعه، اقدامات مؤثری را در جهت افزایش آگاهی عمومی و ایجاد قوانین سختگیرانهتر برای جلوگیری از سقطهای غیرقانونی اتخاذ کنند.
بیا تو صدا
ارسال دیدگاه