- 2025-01-06
- 4 بازدید
- 0 دیدگاه
- بین الملل
بهارستاننشینان به دنبال استیضاح وزرای پزشکیان/ داستان همه وزیرانی که زیرتیغ استیضاح رفتند
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
این روزها با گذشت 5 ماه از آغاز به کار دولت چهاردهم زمزمه های استیضاح وزیراقتصاد و دارایی، وزیر کار و وزیر نفت دولت مسعود پزشکیان به گوش می رسد.
تلاشهایی که به نظر می رسد پشت پرده آن طیف پایداری و هم فکران آنها در مجلس هستند .این تلاشها چند روز پیش هم صدای قالیباف رییس مجلس را هم در آورد انجا که گفت : استیضاح در اوج بحران قیمت ارز خطا بوده و فقط یک اقدام نمایشی و سیاسی است
روز شنبه 15 دی ماه بود که عضو هیئت رئیسه مجلس از ثبت طرحهای استیضاح در سامانه مجلس خبر داد و گفت: تاکنون استیضاح آقایان پاکنژاد و همتی به ترتیب با ۲۳ و ۷۰ امضا به طور رسمی در سامانه مجلس به ثبت رسیده است. پس از آن نوبت به میدری، وزیر کار هم رسید.
به این بهانه به استیضاح های صورت گرفته در مجالس مختلف پس از پیروزی انقلاب و سرنوشت آنها نگاهی می اندازیم.
رکوردهای استیضاح
رکوردهای استیضاح های ادوار مختلف مجلس شورای اسلامی، به این ترتیب است:
مجلس دهم با انجام ۶ استیضاح و مجلسهای ششم، هشتم و نهم نیز هرکدام با انجام ۴ استیضاح، رکورددار انجام استیضاح تاکنون هستند.
در میان دولتهای دوازدهگانه ، دولت دوم روحانی با مواجهشدن با ۵ استیضاح از جانب مجلس دهم، رکورددار محسوب میشوند.
از میان وزرای استیضاحشده، علی کردان با ۱۸۸ رای منفی، دومین وزیری است که بیشترین رای منفی را در جلسات استیضاح گرفتهاست؛ رتبه نخست در این جدول به عبدالرضا شیخالاسلامی تعلق دارد که با ۱۹۲ رای منفی نمایندگان مجلس نهم، از سمتش عزل شد.
در دولت سوم و چهارم که میرحسین موسوی نخست وزیر بود، محمدجواد گنابادی وزیر مسکن و شهرسازی ، علی اکبر ناطق نوری وزیر کشور، بهزاد نبوی وزیر صنایع استیضاح شدند که توانستند رای اعتماد مجدد را بگیرند.
در دولت پنج و ششم که مرحوم هاشمی رفسنجانی رییس جمهور بود ، ایرج فاضل وزیر بهداشت و درمان و آموزش پزشکی ، محمد علی نجفی وزیر آموزش و پرورش ، محمد سعیدی کیا وزیر راه و ترابری ، حسین محلوجی وزیر معادن و فلزات به پای میز استضاح رفتند که از این میان فقط ایرج فاضل نتوانست رای اعتماد مجدد را کسب کند.
در دولت اصلاحات با ریاست سید محمد خاتمی یعنی دولتهای هفتم و هشتم ، عبدالله نوری وزیر کشور، سید عطا الله مهاجرانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ، علی عبدالعلی زاده وزیر مسکن و شهرسازی ، مسعود پزشکیان وزیر بهداشت درمان ، مرتضی حاجی وزیر آموزش و پرورش دولت هشتم، سید احمد معتمدی وزیر ارتباطات ، احمد خرم وزیر راه و ترابری استیضاح شدند که از این میان عبدالله نوری در دولت هفتم و احمد خرم در دولت هشتم نتوانستند به وزارتخانه کشور و راه بازگردند.
دولت نهم و دهم یعنی دولت محمود احمدی نژاد نیز برخی وزاری خود را برای استیضاح راهی مجلس کرد. محمد رضا اسکندری وزیر جهاد کشاورزی ، محمود فرشیدی وزیر آموزش و پرورش ، علی کردان وزیر کشور ، حمید بهبهانی وزیر راه و شهرسازی، مجید نامجو وزیر نیرو ، سید شمس الین حسینی وزیر اقتصاد و دارایی ،عبد الرضا شیخ الاسلامی وزیر کار و امور اجتماعی استیضاح شدند . از این تعداد علی کردان در دولت نهم نتوانست به وزارت کشور بازگردد و حمید بهبهانی و عبدالرضا شیخ الاسلامی در دولت دهم نتوانستند رای اعتماد مجدد از مجلس را بگیرند .
در دولت یازدهم و دوازدهم؛ دولت حسن روحانی ، رضا فرجی دانا وزیر علوم تحقیقات و فنآوری، علی اصغر فانی وزیر آموزش و پرورش ، عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی ، علی ربیعی وزیرتعاون و کار و رفاه اجتماعی ، محمود حجتی وزیر کشاورزی و مسعود کرباسیان وزیر امور اقتصادی و دارایی استیضاح شدند که از این میان رضا فرجی دانا ، علی ربیعی و مسعود کرباسیان نیز نتوانستند به وزارتخانه خود بازگردند.
اما دولت سیزدهم که کامل نیز نتوانست به پایان برسد ، با ریاست جمهوری مرحوم ابراهیم رییسی ، شاهد دو باراستیضاح سید رضا فاطمی امین وزیر صنعت معدن و تجارت بود که بار دوم یعنی اردیبهشت 1402 نتوانست از مجلس رای اعتماد مجدد بگیرد.
اما این بار زمان زیادی از روی کار آمدن دولت نگذشته است که برخی نمایندگان سعی دارند از حق قانونی خود به صورت زود هنگام استفاده کنند و زیر پای دو تن از وزرای دولت را خالی کنند . باید منتظر ماند و دید که تلاش های آنها برای اقناع اکثریت مجلس به کجا خواهد رسید.
درباره تاریخ چالشهای دولت و مجلس شما نظر بدهید.
منبع: خبر فوری
ارسال دیدگاه