- 2025-07-16
- 1 بازدید
- 0 دیدگاه
- سلامت
برنامه وزارت بهداشت برای کاهش چربیهای ترانس در صنایع/نقش این چربیها در بروز سرطانها

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،دکتر احمد اسماعیلزاده درباره ضرورت کاهش مصرف اسیدهای چرب ترانس اظهار کرد: اسیدهای چرب ترانس، یک عامل خطر بسیار مهم برای بیماریهای قلبی_عروقی و برخی سرطانها است. بر همین اساس نیز سازمان جهانی بهداشت بر کاهش مصرف اسیدهای چرب ترانس تاکید دارد؛ به نحوی که میزان مصرف آن به کمتر از یک درصد کل کالری دریافتی محدود شود.
توصیه سازمان جهانی بهداشت درباره مصرف اسیدهای چرب ترانس
وی ادامه داد: سازمان جهانی بهداشت برای تحقق هدف محدود شدن دریافت اسیدهای چرب ترانس به کمتر از یک درصد کالری دریافتی، استراتژیهای متعددی مانند «بهبود پروفایل دریافتی روغنهای مصرفی خانوار» و «حذف اسیدهای چرب ترانس در صنایع» را پیشنهاد میدهد. سازمان جهانی بهداشت، حذف اسیدهای چرب ترانس در صنایع را در کانون توجه قرار داده و این درحالیست که با توجه به صنعتی شدن جوامع، مردم به سمت غذاهای صنعتی گام برداشتهاند.
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه برای تولید کیک، کلوچه و بستنی از چربی استفاده میشود، توضیح داد: گاهیاوقات، چربیهایی که در تولید غذاهای صنعتی استفاده میشود دارای سطح زیاد اسیدهای چرب ترانس هستند که برای سلامت خطرناک است.
وضعیت اسیدهای چرب ترانس در روغنهای مصرفی خانوار
اسماعیلزاده با بیان اینکه کاهش چشمگیر اسیدهای چرب ترانس در روغنهای مصرفی خانوار را تجربه کردهایم، گفت: خوشبختانه، اتفاق خوبی در زمینه کاهش اسیدهای چرب ترانس روغنهای مصرف خانوار نسبت به گذشته صورت گرفته؛ به نحوی میزان اسیدهای چرب ترانس در این روغنها کمتر از ۲ درصد است. سازمان ملی استاندارد، استانداردهای روغنهای مصرفی خانوار را تغییر داده و همچنین سازمان غذا و دارو نظارتهای لازم را انجام میدهد تا میزان اسیدهای چرب ترانس را محدود کند.
وی درباره برنامههای کاهش بیشتر اسیدهای چرب ترانس روغنهای مصرفی خانوار گفت: وزارت بهداشت با همکاری سازمان ملی استاندارد در نظر دارد که میزان اسیدهای چرب کنونی را نیز کاهش دهد و این میزان از ۲ درصد به یک درصد و حتی به صفر برساند. جلسات متعددی در حال برگزاری است تا توانایی امکان به صفر رساندن اسیدهای چرب ترانس در روغنهای مصرفی خانوار را بررسی کنیم.
وضعیت اسیدهای چرب ترانس در صنایع
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درباره روغنهای مصرفی در صنایع نیز توضیح داد: اگرچه وضعیت پروفایل اسیدهای چرب ترانس روغنهای مصرفی صنایع نسبت به سالهای گذشته بهبود یافته اما میزان آن همچنان باید کاهش یابد. اسیدهای چرب ترانس روغنهای مصرفی صنایع میبایست کمتر از ۵ درصد باشد و این موضوع محقق شده این در حالی است که این میزان در گذشته حدود ۲۰ بود.
وضعیت اسیدهای چرب ترانس صنایع در سطح جهان
اسماعیلزاده درباره توصیههای سازمان جهانی بهداشت در زمینه اسیدهای چرب ترانس روغنهای مصرفی صنایع اظهار کرد: سازمان جهانی بهداشت پیشنهاد داده روغنهایی که در صنایع استفاده میشوند، بهتر است فاقد روغن هیدروژنه باشند؛ یعنی اسیدهای چرب ترانس صفر باشد. بسیاری از کشورهای جهان در این مسیر گام برداشتهاند و موفق به گرفتن تاییدیه این موضوع از سازمان جهانی بهداشت شدهاند. «وزارت بهداشت»، «سازمان غذا و دارو» و «سازمان ملی استاندارد» به دنبال به صفر رساندن اسیدهای چرب ترانس در صنایع هستند. متاسفانه، به صفر رسیدن اسیدهای چرب ترانس در کشور محقق نشده وبه دنبال تحقق این موضوع هستیم.
نقش تحریم در وضعیت اسیدهای چرب ترانس صنایع
وی درباره چرایی محقق نشدن به صفر رساندن اسیدهای چرب ترانس روغنهای مصرفی صنایع گفت: تحریمها، یکی از دلایل محقق نشدن به صفر رساندن اسیدهای چرب ترانس روغنهای مصرفی صنایع است. صنایع برای به صفر رساندن اسیدهای چرب ترانس روغنهای مصرفی و حفظ کیفیت مواد غذایی به دستگاههایی احتیاج دارند که بسیار گران هستند و واردات آن با مشکلاتی مواجه است. وزارت بهداشت، بررسی یک مسیر به منظور ورود دستگاههای مورد نیاز صنایع را در دستور کار قرار داده تا در اختیار صنایع قرار گیرد.
برنامه وزارت بهداشت برای کاهش چربیهای ترانس در صنایع
مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: در حال حاضر، وزارت بهداشت با همکاری سازمان ملی استاندارد در نظر دارد که اسیدهای چرب ترانس صنایع را به کمتر از ۲ درصد برساند؛ یعنی اسیدهای چرب ترانس را از ۵ درصد به ۲ درصد برسانیم. وزارت بهداشت آموزشهای لازم را ارائه میدهد.
اسماعیلزاده اظهار کرد: اگر استانداردهای اسیدهای چرب ترانس روغنهای مصرفی خانوار و صنایع تغییر کند به نحوی که میزان اسیدهای چرب ترانس در این روغنها کاهش یابد و همچنین میزان مصرف غذاهای صنعتی مردم کمتر شود، مشکل چندانی در زمینه اسیدهای چرب ترانس نداریم. بازهم تاکید میکنم، براساس رهنمودهای سازمان جهانی بهداشت، میزان اسیدهای چرب ترانس میبایست کمتر از یک درصد کالری دریافتی باشد.
بررسی میزان دقیق میزان اسیدهای چرب ترانس مصرفی
وی توضیح داد: دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت به منظور در دسترس بودن شواهد میزان مصرف اسیدهای چرب ترانس در کشور با همکاری اساتید دانشگاه علومپزشکی ایران و ۱۰ استان به بررسی میزان اسیدهای چرب ترانس مصرفی پرداختهایم. برآوردهای کلی بیانگر این است که میزان مصرف اسیدهای چرب ترانس در کشور چندان بد نیست اما به منظور در دسترس بودن مستندات لازم به بررسی میزان مصرف اسیدهای چرب ترانس در کشور پرداختهایم. این تیم، استراتژیهای لازم برای کاهش بیشتر مصرف اسیدهای چرب ترانس را نیز بررسی میکنند و در اختیار وزارت بهداشت قرار میدهند.
بیا تو صدا
ارسال دیدگاه