- 2025-02-06
- 2 بازدید
- 0 دیدگاه
- اخبار مهم
بررسی فیلم «موسی کلیم الله (ع)» نخستین تجزبه تاریخی / مذهبی ابراهیم حاتمیکیا | انقلاب ابراهیم
یکی از مهمترین فیلمهایی که در چهل و سومین دوره جشنواره فیلم فجر حضور دارد، فیلم «موسی کلیمالله» ساخته ابراهیم حاتمیکیا است. این فیلم در واقع بخشی از سریالی به همین نام است که داستان زندگی حضرت موسی (ع) را روایت میکند. فیلمی که مسیر تازهای را در عرصه تولید فیلمهای تاریخی باز کرده و میتوان آن را انقلابی در عرصه صنعت سینما و سریال ایران نامید
به گزارش فیلمنیوز، پروژه ساخت سریالی درباره حضرت موسی به سالها قبل برمیگردد. زمانی که فرجالله سلحشور در ادامه فیلمها و سریالهای تاریخی مذهبی که میساخت، قرار بود درباره زندگی این پیامبر هم سریال بسازد. اما مرگ به او مهلت ساخت این اثر را نداد. پس از چند سال ابراهیم حاتمیکیا قرار شد این اثر را بسازد. حالا در جشنواره امسال نسخه سینمایی یا به عبارتی پایلوت فصل اول این پروژه که مربوط دوران تولد حضرت موسی است حضور پیدا کرد و به نمایش درآمد. نام فیلم با زیر تیتری به نام «به وقت طلوع» به اکران رسیده است.
فیلمنامه | منبع اصلی داستان فیلم «موسی کلیمالله» قرآن است. فرجالله سلحشور فیلمنامه اولیه این اثر را نوشته بود. اما حاتمیکیا از ابتدا آن را بازنویسی کرد. به دلیل آموزههای دینی مخاطب عام بیشتر داستان زندگی حضرت موسی را میداند. اما جزییات و وقایعی از دل منابع تاریخی بیرون کشیده شده و به داستان حضرت موسی اضافه شده است که جذابیت بالایی دارد. قصه فیلم از ماهها قبل از تولد حضرت موسی در شهری کوچک در نزدیکی کاخ فرعون مصر شروع میشود. داستان بیشتر حول محوز جلوگیری عوامل دربار فرعون از تولد یک فرزند تازه که مشهور است منجی قوم بنیاسراییل است میگذرد. فیلم «موسی کلیمالله» به دلیل استفاده از قرآن و بسنده نکردن به تورات، از نظر پردازش داستانی چند پله از فیلم مشهور «ده فرمان» که سال 1956 و توسط سیسیل بی.دمیل در هالیوود ساخته شده و تنها اتکایش تورات است، جلوتر حرکت میکند.
حاتمیکیا در نسخه سینمایی «موسی کلیمالله (ع)» مقطع تولد این پیامبر عظیمالشان را به تصویر کشیده است.
کارگردانی | ابراهیم حاتمیکیا کارگردان جنگ بود و تا اواسط دهه 80 تنها درباره جنگ و اتفاقات و اثرات بعد از آن فیلم میساخت. اما با سخت آثاری مثل «دعوت»، «گزارش یک جشن»، « به رنگ ارغوان» مسیر فیلمسازیاش از جنگ به سیاست و اجتماع تغییر مسیر داد. او دغدغههایش در سالهای اخیر را در قالب آثاری مثل «بادیگارد» و «خروج» به تصویر کشید. اما حالا برای اولینبار یک اثر تاریخی مذهبی ساخته. حاتمیکیا همیشه در بیشتر آثارش امضایی دارد و آن ساخت سکانسهای شلوغ و پر تحرک اما تاثیرگذار است. فیلم «موسی کلیمالله» دنیای متفاوتی از آثار دیگر حاتمیکیا دارد. اما باز هم قدرت او را در ساخت سکانسهای شلوغ اما اثرگذار میبینیم. دیگر ویژگی برتر کارگردانی او در این اثر، روایت درست از حس مادرانه یوکابد به فرزندش است. روایتی که یوکابد ایرانی را شخصیتی بسیار قابل توجه کرده است.
یکی از نقاط مثبت فیلم «موسی کلیم الله (ع)» بازی خوب بازیگران آن است.
گروه بازیگران | «موسی کلیمالله» مانند بسیاری از فیلمهای تاریخی مذهبی، گروه بزرگی از بازیگران را در اختیار گرفته. اما بازی بازیگران اصلی یکی از ویژگیها مهم این اثر است. مریلا زارعی در نقش یوکابد پررنگترین کاراکتر فیلم است که با قدرت بازیگری و تسلط بر فیزیک و بیان، عواطف مادرانه یک زن در دوران مصر باستان را به خوبی به نمایش گذاشته. بعد از او میتوان به بازی دیدنی بهنام تشکر در نقش فرعون اشاره کرد. فرعونی که در عین قدرت، بسیار ضعیف است و در تلاش برای حفظ سلطنتش. علیرضا کمالی در نقش عمران پدر موسی و فرهاد آییش در دو نقش ریشسفید شهر و مرد شیطانپرست، بازیهای قابل توجهی از خود به نمایش گذاشتند.
ویژگیهای فنی | به دلیل روایت داستان در دوران فراعنه مصر، فیلم به جلوههای ویژه خاصی احتیاج داشته. شاید حرف بیراهی نباشد که بیش از 70 درصد صحنهها با واقعیت مجازی در پسزمینه ساخته شده. حاتمیکیا و گروهش این تکنولوژی را به خدمت گرفتند تا بتوانند واقعیت آن دوران به خوبی تصویر کنند. یکی از ویژگیهای منحصر به فرد «موسی کلیمالله» نورپردازی آن است که به فضاسازی قصه و باورپذیری آن در آن دوران بسیار کمک میکند. موسیقی، گریم و طراحی لباس هم به کمک دیگر عوامل آمده و فیلم را از نظر فنی به یکی از پدیدههای جشنواره امسال بدل کرده است. در واقع میتوان گفت ابراهیم حاتمیکیا با در خدمت گرفتن این تکنولوژی انقلابی در عرصه ساخت آثار تاریخی را آغاز کرد و فیلم او را آغازگر یک اتفاق نو و بدیع در صنعت سینما و سریال ایران به شمار آورد.
فیلم / سریال «موسی کلیم الله(ع)» از محصولات مرکز سیما فیلم است که به تهیهکنندگی سید محمود رضوی تهیه و تولید شده است.
ارسال دیدگاه