• 2025-05-22
  • 1 بازدید
  • 0 دیدگاه
  • سلامت

برخورد قانونی با فروش بدون نسخه ریتالین

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایران، مصرف قرص یاری‌گر شب‌های امتحان، می‌تواند نوجوانان و جوانان را دچار عصبانیت…
برخورد قانونی با فروش بدون نسخه ریتالین

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایران، مصرف قرص یاری‌گر شب‌های امتحان، می‌تواند نوجوانان و جوانان را دچار عصبانیت شدید و احتمال بروز رفتار تهاجمی کند و تا مرز جنون و مرگ هم پیش ببرد. مدت‌هاست در جامعه محصلان، دانشجویان و دانش‎آموزان در شب‎های امتحان، به دلیل استرس‌ درس‌های نخوانده و کتاب‌های قطور و جزوه‌های بی‌شمار و زمان کوتاه برای مطالعه به شب زنده‎داری و تمرکز بیشتری نیاز دارند.

به همین دلیل به گفته مسئولان سازمان غذا و دارو، ایام امتحانات مصادف می‎شود با افزایش مصرف ریتالین در این گروه سنی، برخی والدین هم به توصیه دوست و آشنا این قرص‎ها را برای فرزندانشان تهیه می‎کنند و تصور می‌کنند به غیر از بیدار و هوشمند نگه داشتن مغز در شب امتحان، عوارض دیگری ندارد، غافل از اینکه فرزندشان را در دام اعتیادی پیش‎رونده تا مرگ گرفتار می‌کنند. البته بجز ریتالین، برخی محصلان به‌طور نادرست از داروهایی مانند مدافینیل، پروپرانولول، فلوکستین و داروهای آرام‌بخش هم استفاده می‌کنند که در صورت مصرف بیش از حد هر یک از این داروها، عوارض خطرناکی گریبانگیرشان می‎شود.

دکترمریم شجاع رئیس اداره نظارت بر دارو و مواد مخدر غذا و دارو درباره کارکرد اصلی قرص ریتالین می‎گوید: «متیل فنیدات با نام تجاری ریتالین یک محرک سیستم عصبی مرکزی است. متیل فنیدات بر مواد شیمیایی مغز و اعصابی که به بیش فعالی و کنترل تکانه‌ها کمک می‌کنند، تأثیر می‌گذارد. قرص ریتالین برای درمان اختلال کم‎توجهی‎ بیش‎فعالی «ADHD» همچنین اختلالات خواب خاص مانند نارکولپسی استفاده می‌شود که میزان مصرف دارو باید توسط پزشک تعیین شود چرا که بسته به نیاز و شرایط خاص بیمار متغیر است.»

او با هشدار نسبت به رواج مصرف خودسرانه قرص ریتالین در ایام امتحانات توسط دانش‌آموزان و دانشجویان توضیح می‎دهد: «استفاده خودسرانه از این دارو بویژه در شب‌های امتحان توسط دانش‌آموزان و دانشجویان، به‌شدت خطرناک و ممنوع است. این دارو فقط با نسخه پزشک متخصص قابل عرضه در داروخانه‌هاست و هرگونه فروش بدون نسخه، تخلف دارویی محسوب می‌شود و با متخلفان برخورد قانونی صورت خواهد گرفت. متأسفانه برخی سودجویان با توزیع داروی ریتالین در بازار غیررسمی، سلامت نوجوانان را تهدید می‌کنند.»

مرگ‌آفرینی با مصرف زیاد ریتالین

ریتالین در صورت مصرف نادرست و سوء مصرف آن می‌تواند منجر به عوارض جدی مانند افزایش فشارخون، تپش قلب، اضطراب، توهم، تشنج، سردرد، تهوع، وابستگی روانی به دارو، عصبانیت شدید با احتمال رفتار تهاجمی و در ادامه مصرف منجر به علائمی همچون مسمومیت و افسردگی شود.

رئیس اداره نظارت بر دارو و مواد مخدر غذا و دارو توضیح می‌دهد: «مصرف بالای این دارو ممکن است مرگ‌آفرین باشد؛ بویژه در افرادی که بیماری‌های قلبی یا زمینه‌های روانی دارند، ممکن است جانشان را به خطر بیندازد. بجز ریتالین، برخی دانش‌آموزان به‌طور نادرست از داروهایی مانند مدافینیل، پروپرانولول، فلوکستین و داروهای آرام‌بخش استفاده می‌کنند که در صورت مصرف بیش از حد هریک از این داروها، عوارض خطرناکی مانند اختلالات خواب (بی‌خوابی یا خواب‌آلودگی)، اختلال در ریتم قلب، افسردگی، عصبانیت، اضطراب، سرگیجه، تغییرات وزن، حالت تهوع و اسهال بروز پیدا می‎کند.»

افزایش مصرف ریتالین
در ایام امتحانات

سازمان غذا و دارو همواره به والدین هشدار می‎دهد که خرید خودسرانه ریتالین برای افزایش تمرکز فرزندان، بدون تجویز پزشک، اقدامی غیرمسئولانه و آسیب‌زاست. اما از آنجایی که این داروها فقط با نسخه پزشک به فروش می‎رسند، پدر و مادرها به توصیه دوست و آشنا برای کسب نتیجه بهتر در امتحان فرزندانشان پایشان به بازار سیاه این دارو هم باز می‎شود.

دکتر شجاع با اشاره به اینکه کمبود یا سختی دسترسی به ریتالین نباید توجیهی برای تهیه آن از بازار سیاه باشد، می‎گوید: «داروهایی که در بازار سیاه خرید و فروش می‎شود، تحت کنترل نبوده و زیاد می بینیم داروهای تقلبی و آلوده به خریدار قالب می شود. این دارو برای مغز سالم، بویژه در سنین نوجوانی، عوارض بلندمدت دارد.  در ایام امتحانات، متأسفانه مصرف این دارو رشد قابل‌توجهی پیدا می‌کند، اما آمار دقیقی به‌صورت عمومی منتشر نشده است. با وجود این، همواره تأکید شده ریتالین باید صرفاً با نسخه و تحت نظارت پزشک مصرف شود و از استفاده تفننی یا فشار همسالان پرهیز شود.»

منبع خبر

بیا تو صدا