- 2025-05-27
- 2 بازدید
- 0 دیدگاه
- اخبار مهم
احتمال تغییر ساعت رسمی کشور از خرداد ۱۴۰۴ / ساعتها را کی جلو بکشیم؟

به گزارش اقتصادآنلاین، تغییر ساعت طرحیست که در بسیاری از کشورها برای کاهش مصرف انرژی در فصول گرم سال اجرا میشود. بر اساس این ایده، با جلو کشیدن یک ساعتهی ساعت رسمی در بهار و بازگرداندن آن در پاییز، ساعات بیشتری از روشنایی روز با زمان کاری همراستا میشود؛ در نتیجه، نیاز به روشنایی مصنوعی و مصرف انرژی کاهش مییابد.
لزوم تغییر ساعت رسمی کشور / کارمندان صبحها ناکارآمد و عصرها بیرمقاند
در ایران، این قانون نخستینبار در سال ۱۳۸۶ تصویب شد و تا سال ۱۴۰۱ ادامه داشت. اما در خرداد همان سال و با تأیید شورای نگهبان، طرح لغو تغییر ساعت رسمی کشور توسط مجلس تصویب شد و از ابتدای ۱۴۰۲ اجرایی گردید. از آن زمان تاکنون، ساعت رسمی کشور ثابت مانده است.
اما حالا که ناترازی تولید و مصرف برق به مرحله بحرانی رسیده، کارشناسان یکی پس از دیگری از پیامدهای این تصمیم میگویند. رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی معتقد است اگر ساعت کاری در تابستان یک ساعت جلو کشیده میشد، میشد حدود ۷ درصد از مصرف برق را مدیریت کرد. او هشدار میدهد که “جامعه از کارآمدی افتاده است، کارمندان صبحها ناکارآمد و عصرها بیرمقاند.”
مهدی عرب صادق، کارشناس حوزه انرژی، نیز با ارائه آماری نگرانکننده از شدت مصرف انرژی در صنعت هشدار داده است: «ما ۹ میلیون ریال انرژی مصرف میکنیم تا تنها یک میلیون ریال تولید صنعتی داشته باشیم. این یعنی صنعت ما نهتنها ناکارآمد است، بلکه به ابزار چپاول منابع طبیعی کشور تبدیل شده است.»
اکنون و با بروز دوباره ناترازی برق و افزایش خاموشیها، برخی کارشناسان خواهان بازنگری در این تصمیم شدهاند. همچنین، تحلیلهای کارشناسی در بخش انرژی حاکی از مصرف شدید و ناکارآمد در بخش صنعت است؛ موضوعی که فشار مضاعفی به شبکه برق کشور وارد کرده است.
صرفهجویی در انرژی با تغییر ساعت رسمی کشور
۳ اردیبهشت بود که نمایندگان مجلس با بررسی لایحه اختیار دولت در تغییر ساعت رسمی کشور و تعیین ساعات کار کارکنان به صورت یک و دو فوریت مخالفت کردند لذا این لایحه به صورت عادی بررسی میشود.
در آن زمان رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور با دفاع از لزوم تغییر ساعت رسمی کشور گفته بود که این کار تا دو سال پیش هم در کشور اجرا میشد و تاثیر قابل توجهی داشت.طبق نظر تخصصی وزارت نیرو، اگر دولت درباره تغییر ساعت بتواند اجازه داشته باشد، میزان صرفهجویی از هزار تا ۱۵۰۰ مگاوات روزانه خواهد بود که معادل توان تولید یک نیروگاه ۱۲۰۰ مگاواتی است. تغییر ساعت رسمی کشور میتواند ضمن متناسب ساختن اوقات شرعی با زمان فعالیت روزانه افراد، هماهنگی لازم را با سبک زندگی هم داشته باشد. در کشور ما اوقات شرعی در فصول مختلف با تغییرات قابل ملاحظهای مواجه هست، برای مثال ساعت اذان صبح تهران در فصل تابستان حوالی ساعت ۳ صبح است که این ساعت در شمال شرق کشور مثل مشهد مقدس حدود ساعت ۲:۳۰ صبح است.
هنوز تصمیمی رسمی در باره تغییر ساعت رسمی کشور در خرداد اعلام نشده است. آنچه مشخص است، بحران انرژی نیازمند تدابیر تازه و تصمیماتی مبتنی بر واقعیتهای فنی و اقتصادی است.
بیا تو صدا
ارسال دیدگاه