- 2025-02-10
- 1 بازدید
- 0 دیدگاه
- بین الملل
آینده روابط ایران و آمریکا به کدام سمت خواهد رفت؟
![آینده روابط ایران و آمریکا به کدام سمت خواهد رفت؟](https://itimes.ir/wp-content/uploads/2025/02/1037158_442.jpg)
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز (namehnews.com) :
سایت اماراتی ارم نیوز نوشته است: کارشناسان بر این باورند که تهران دارای مجموعهای از قابلیتهای مانور برای بهبود شکل و محتوای مذاکرات با ایالات متحده است. به نوشته این رسانه اماراتی کارشناسان تاکید میکنند که این تواناییها در کارتهایی تحت ریاست ائتلاف راهبردی روسیه و ایران ارائه میشود.
این کارشناسان در اظهاراتی به «ارم نیوز» توضیح دادند که در میان کارتهای «مانور» ایران، از توافق اقتصادی ایران و چین به عنوان کارت فشار مستقیم با واشنگتن یاد میشود. علاوه بر آن، کارت حضور «سپاه پاسداران» در عراق که منافع آمریکا را در این کشور تهدید میکنند و همچنین حضور «حوثی ها» و ادامه هدف قرار دادن تجارت جهانی، منافع آمریکا و اسرائیل از جمله کارتهایی است که در اختیار ایران است.
کارشناسان با “مانور” خواندن خودداری رهبر ایران از مذاکره با ایالات متحده، عنوان کردند که هدف از این مخالفت خرید زمان برای ادامه هر گونه کسب نتایج مهم مربوط به عملیات غنی سازی اورانیوم و تقویت اتحاد راهبردی با روسیه و چین است، اقدامی که تعداد و قدرت کارتهای مورد استفاده ایران را در مذاکرات آتی غیرمستقیم با آمریکا، دو برابر میکند.
رهبر ایران جمعه گذشته در دیدار با فرماندهان نیروی هوایی و پدافند هوایی این کشور با بیان اینکه مذاکره با آمریکا مشکلات ایران را حل نمیکند، تاکید کرد که گفتوگو با واشنگتن غیرعاقلانه و غیرصادقانه است و هیچ تأثیری نخواهد داشت.
دکتر خالد العزی، استاد روابط بینالملل دانشگاه لبنان در بیروت، میگوید که مخالفت ایران با مذاکره با آمریکا از طریق رهبری این کشور، دو جنبه دارد؛ نخست این که تهران از نظر دیپلماتیک ورشکسته نیست و میخواهد به گونهای مذاکره کند که بدون اعمال فشار از سوی واشنگتن پیش برود.
رویکرد دوم این است که ایران میخواهد بگوید که مستقیماً و به طور کامل تسلیم دستورات آمریکا نمیشود چرا که با توجه به اینکه شدیدترین تحریمها علیه ایران اعمال شده و تهران در حال همزیستی با این تحریمها است، واشنگتن دیگر جایی برای تشدید فشارها علیه ایران ندارد.
العزی در گفتوگو با ارم نیوز افزود: ایران معتقد است که استراتژی آمریکا بر مبنای مهار ایران از طریق مذاکره، دیگر فایدهای ندارد. این بدان معنا نیست که تهران از مذاکره امتناع کرده و درهای مذاکره با آمریکا را بسته است، بلکه میخواهد بگوید که همچنان قوی است و کارتهای زیادی دارد که باعث میشود در مقابل واشنگتن بایستد.
نخستین کارتی که در اختیار ایران است، ائتلاف راهبردی روسیه و ایران است که هفتهها پیش بر اساس توافقنامههای نظامی، سیاسی و امنیتی امضا شد و در چارچوب آن، اگر هر کشوری به یکی از طرفهای توافق حمله کند، دیگری حق دارد مستقیماً وارد حمایت و کمک شود.
به گفته العزی، کارت دومی که در اختیار ایران است، توافق اقتصادی ایران و چین است که به عنوان کارت فشار مستقیم با واشنگتن مورد استفاده قرار میگیرد. کارت سوم، کارت حضور «سپاه پاسداران» در عراق است که منافع آمریکا را در این کشور تهدید میکنند و همچنین حضور «حوثی ها» و ادامه هدف قرار دادن تجارت جهانی، منافع آمریکا و اسرائیل.
از سوی دیگر، العزی معتقد است آمریکا در استفاده از کارتهای فشار از طریق لفاظیهای تند دولت ترامپ درصورت عدم حصول توافق جدی است. دولت ترامپ گزینههای زیادی را برای مقابله با ایران آماده کرده است که ازجمله آن میتوان به اسرائیل و ضربه زدن به ایران و پروژه هستهای این کشور، محاصره شدیدتر نفت ایران، و افزایش اعمال تحریمها علیه شرکتهای بین المللی که به ایران و متحدانش کمک میکنند، اشاره کرد.
همچنین طاهر ابونضال، کارشناس امور ایران میگوید: آیت الله خامنهای ضمن مخالفت با مذاکره با آمریکا، قصد دارد برای دستیابی به هر گونه نتایج تأثیرگذار مرتبط با فرآیند غنیسازی اورانیوم، زمان بهدست آورد و از آن به عنوان کارت فشار در مقابل واشنگتن استفاده کند و همچنین اتحاد راهبردی خود با روسیه و چین را تقویت کند تا بتواند تعداد و قدرت کارتهای خود را در مذاکرات مستقیم با آمریکا دو برابر کند.
ابونضال خاطرنشان کرد: به نظر میرسد تهران تنها دو راه دارد: یا تمام شروط آمریکایی که دولت ترامپ ارائه کرده است را میپذیرد یا رویارویی و مقابله کند که باید دید با فراتر رفتن از مرحله تحریم این وضعیت به کجا ختم میشود.
منبع: رویداد 24
ارسال دیدگاه