خانوادهکودک و والدین

چگونه کودکان و نوجوانان را به کتاب و کتابخوانی علاقه مند کنیم؟

اگر شما فردی علاقه مند به کتابخوانی باشید، احتمالاً از وجود افرادی که مانند شما از مطالعه لذت ببرند برایتان بسیار خوش آیند خواهد بود. شما فواید کتابخوانی را می دانید و به عنوان فردی بالغ ممکن است حس بهتری داشته باشید اگر دانش آموز یا فرزند شما هم مانند شما به این فعالیت ارزشمند علاقه پیدا کند. در این موارد شما با گروه های سنی کودکان و نوجوانان سر و کار دارید که می تواند سخت ترین یا آسان ترین گروه برای شروع پروژه علاقه مند سازی به کتابخوانی برای شما باشد!

چرا باید کودکان و نوجوانان را به کتابخوانی علاقه مند کنیم؟

خواندن یکی از اساسی ترین مهارت هایی است که کودکان و نوجوانان برای موفقیت در یادگیری لازم دارند. مهارت خوب خواندن نه تنها از نظر علمی به دانش آموزان سود می رساند، بلکه برای موفقیت مادام العمر نیز مهارت لازم است. کتابخوانی دایره واژگان را توسعه می دهد، املاء آن ها را تقویت می کند، دامنه توجه را افزایش می دهد و باعث تقویت تفکر تحلیلی می شود. به هر حال زمانی می رسد که برای پروژه های دانشگاهی و پایان نامه خود به این توانایی ها نیاز پیدا می کنند.

یکی دیگر از دلایل مهمی که باید کودکان و نوجوانان را به کتابخوانی علاقه مند کنید، رشد ذهنی و بلوغ فکری است. بلوغ برای نوجوانان مرحله سخت و حساسی است و سطح استرس در آن ها به سادگی بالا می رود. کتاب خواندن می تواند تا حد زیادی استرس را مهار کرده و به نوجوان کمک کند افکار خود را مرتب کنند و بهتر تصمیم بگیرند. در واقع کتاب به آن ها کمک می کند زودتر از نظر فکری به بلوغ برسند. این امر برای کودکان هم مؤثر خواهد بود و باعث می شود این عادت در دوران سخت نوجوانی به آن ها کمک کند.

علاقه مند کردن کودکان به کتابخوانی

علاقه مند کردن کودکان به کتابخوانی

خب در این مرحله همانطور که اشاره کردم شما ممکن است معلم یا والد یک کودک باشید و با نیت خوبتان بخواهید کودک را به کتابخوانی علاقه مند کنید و این تحسین برانگیز است.

اما یک نکته بسیار مهم در این میان وجود دارد که نباید از آن چشم پوشی کرد. این کار باید با شیوه درست و مطابق با استاندارد های روانشناسی کودکان انجام شود. در اینجا چند راه وجود دارد که با استفاده از آن ها می توانید کودک خود را به کتابخوانی علاقه مند کنید.

کتاب ها را در زندگی روزمره خود بگنجانید

پیشنهاد من این است که به کودک فرصت بدهید تا ببیند. کودکان وقتی کاری را زیاد ببینند، سعی می کنند از شما تقلید کنند و آن را انجام دهند. سعی کنید هر روز در تایم خاصی کتاب بخوانید و این کار را جایی انجام دهید که کودکان ببینند.

درست زمانی که اولین تقلید از کتابخوانی را از کودک دیدید وقت آن است که صحبت کنید و از او بخواهید به شما ملحق شود. اگر بتوانید گوشه ای از خانه را به عنوان “مکان کتابخوانی” انتخاب کنید، این کار برای کودک خاص تر جلوه می کند و باعث می شود اون نسبت به مکان و احساس هدف، احساس مالکیت کند و این کم کم تبدیل به عادت می شود، البته باید برای حفظ آن تلاش کنید.

به کودکان کمک کنید تا اهمیت کتابخوانی را ببینند

گاهی فقط دانستن حقایق می تواند کسی را ترغیب کند که دنیای خود را متفاوت ببیند. به عنوان مثال، دانستن اینکه حفظ یک سبک زندگی سالم ممکن است به ما کمک کند تا زندگی طولانی تری داشته باشیم می تواند ما را برای انتخاب زندگی بهتر ترغیب کند.

ارائه مزایای خواندن ممکن است بهترین راه برای افزایش قدردانی و تشویق دانش آموزان به انتخاب کتاب به تنهایی باشد.

پیشنهاد می کنم مطلب “5 تاثیر خارق العاده کتاب خواندن بر روی مغز” را نیز بخوانید.

خواندن را به یک فعالیت تعاملی تبدیل کنید

خواندن خودتان به تنهایی یا کودکانی که به تنهایی مطالعه می کنند، اشکالی ندارد اما خواندن با هم بهتر است. این به ویژه در سال های اولیه ای که کودک خواندن کتاب را شروع می کند ضروری است. نیازی به خواندن تمام متن های موجود در کتاب نیست.

در عوض، با تصاویر کتاب تعامل داشته باشید. صدا هایی متناسب با افراد، حیوانات یا اشیایی که نشان داده می شوند ایجاد کنید: صدا های بلند برای شخصیت هایی مانند خرس یا صدای ملایم و جیرجیر برای شخصیت هایی مانند موش. آواز یا خواندن به صورت ریتمیک همچنین می تواند به حفظ توجه گوش کودک کمک کند.

اجازه دهید کودک کتاب های خود را انتخاب کند

مطالعات نشان داده است که هنگامی که کودک کتاب خود را انتخاب کند، توانایی خواندن آن افزایش پیدا می کند. اطمینان حاصل کنید که ژانر ها و موضوعات مختلف در دسترس باشد، کودک باید از آن ها انتخاب کند، پس باید زیاد باشند.

می توانید برای این کار آن ها را برای نام نویسی در یک کتابخانه محلی ترغیب کنید. این کار همچنین باعث می شود کودک بتواند زودتر ژانر مورد علاقه خود را تشخیص بدهد.

مورد آخر

هنوز راه های زیادی وجود دارند که شما می توانید با استفاده از آن ها کودکان را به کتابخوانی علاقه مند کنید اما موفقیت شما به تلاش و شخصیت در حال شکل گیری کودکتان هم بستگی دارد. به هر حال امتحان آن ضرری ندارد.

می پرسید چرا؟ بگذارید یک مثال ساده بر پایه تجربیات خودم بزنم، من به عنوان یک کتابخوان به یاد دارم که شور و اشتیاق کتابخوانی در کودکی در من شکل گرفت و عامل آن مادرم بود. من همیشه کتاب داستان های زیادی داشتم و با آن ها کار مادرم را تقلید می کردم و درست مانند او که در وقت آزاد مطالعه می کرد من هم مطالعه می کردم.

به خاطر دارم که محبوب ترین هدیه هایی که دریافت می کردم کتاب هایی خاص و جذاب بودند، مانند کتاب های داستان با اشکال برجسته، یا مجموعه کتاب داستان هایی که مانند سریال به هم مربوط بودند و … . مادرم من را همراه خود به کتابخانه و فروشگاه های کتاب می برد و همه این ها باعث می شد پی ببرم که کتابخوانی چقدر جذاب است.

من کودک درونگرایی بودم و در دبستان با وجود داشتن دوستان خیلی کم و غیر صمیمی هیچگاه اعتماد به نفس پایینی نداشتم و احساس تنهایی نمی کردم چون همیشه چیز جذابی برای خواندن داشتم.

تأثیر کتابخوانی به وضوح در کارنامه های درسی ام هم قابل مشاهده بود. من درس خواندن را دوست نداشتم اما تمرکز بر روی متن را از خواندن کتاب های مورد علاقه ام آموخته بودم و این باعث شده بود تا مهارت های درسی ام هم افزایش پیدا کند. امیدوارم تجربه شخصی من شما را تا اینجا قانع کرده باشد.

علاقه مند کردن نوجوانان به کتابخوانی

علاقه مند کردن نوجوانان به کتابخوانی

این مورد کمی سخت تر است و وجود شبکه های اجتماعی و بازی های کامپیوتر با جذابیتی چند برابر بیشتر از کتاب ها، این موضوع را تأیید می کند.

اول از همه بگذارید نصیحتی دوستانه کنم؛ اگر نوجوانی علاقه ای به کتابخوانی ندارد او را به هیچ وجه مجبور نکنید و گوشی یا بازی هایش را از او نگیرید تا تایم خالی برای مطالعه داشته باشد! این کار فقط او را به درجه تنفر می رساند و متنفر بودن از همه چیز تخصص نوجوانان است.

در اینجا چند راه حل برای علاقه مند کردن نوجوانان به کتاب و کتابخوانی را بررسی می کنیم. امیدواریم جواب دهد!

به اندازه کافی جدی باشید

بین توانایی خواندن فرزندتان و گزینه های آینده او در زندگی ارتباط صریح برقرار کنید. اگر او به دانشگاه یا مسیر شغلی خود فکر می کند، در مورد راه های خواندن برای موفقیت بحث های صادقانه و آزاد داشته باشید.

الگو هایی را پیدا کنید که با نارساخوانی دست و پنجه نرم می کردند، اما استقامت کردند و در سطح بالایی قرار گرفتند. فقط مراقب بحث باشید نه تبلیغ. نوجوان را تشویق کنید تا با شما طوفان فکری کند و برخی از ایده هایی را که در مورد آن بحث می کنید تولید کند.

اجازه دهید نوجوان انتخاب کند و از او انتقاد نکنید

بهترین راه تشویق نوجوان برای خواندن این است که به او اجازه دهید هر چیزی که جذاب به نظر می رسد، بخواند، ممکن است کتاب های کمکی باشد، کتاب آشپزی یا رمان های عاشقانه درباره خون آشام ها یا زامبی ها.

کتاب هایی که او به سمت آن ها کشیده شده ممکن است مورد علاقه شما نباشد، اما او را دلسرد نکنید خواندن خواندن است. از هر گونه اصرار برای سانسور انتخاب های او خودداری کنید.

خواندن را به علاقه او ربط بدهید

در نوجوانان، ممکن است خواننده انگیزه خود را برای کار روی مهارت خواندن از دست بدهد. اما می توانید با جستجوی راه هایی برای اتصال مطالعه به موضوعات مرتبط با او، او را به خواندن ترغیب کنید.

به عنوان مثال، اگر نوجوان راغب نیست و می خواهد با حیوانات کار کند، روشن کنید که خواندن برای یادگیری بیشتر در مورد علوم دامپزشکی چقدر مهم خواهد بود یا اگر ترجیح می دهد به جای خواندن بازی کامپیوتری اش را انجام دهد، برخی رمان های جذاب که از روی آن بازی ها ساخته شده است را به آن ها معرفی کنید، مانند The Witcher.

خواندن را به شبکه های اجتماعی گره بزنید

اگر فرزند شما دوست دارد که با دوستان خود چت کند و در شبکه های اجتماعی پست بگذارد، می توانید تکالیف کوچک را به او اختصاص دهید که از این علایق استفاده می کند. به عنوان مثال، او را تشویق کنید که شروع به دنبال یک وبلاگ کند و گه گاهی پست های جالب را با صدای بلند برای شما بخواند.

یا می توانید از او بخواهید که به دنبال اختصارات جالبی باشد که مردم در متن از آن ها استفاده می کنند و یا حتی مطلبی را در موتور جستجو برای شما سرچ کند و مقاله های مرتبط را بخواند و نتیجه را به شما بگوید. با این کار امکان دارد نوجوان به کتاب های الکترونیکی و پادکست ها جذب شود و این هم نوعی خواندن است.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا