
یکی از مهم ترین انتخاب هایی که هر شخص در زندگی خود انجام می دهد انتخاب همسر است. انتخاب همسر بسیار مهم است و کسانی که در این زمینه انتخاب مناسبی ندارند در زندگی مشترک خود دچار بحران خواهند شد. اگر قصد ازدواج دارید اما نمی دانید چگونه این کار را انجام دهید و یا براساس چه ملاک هایی همسر آینده خود را انتخاب کنید، این مطلب به شما کمک می کند تا دید گسترده تری نسبت به این موضوع پیدا کرده و معیار انتخاب همسر مناسب و خوب و ایده آل را بدانید و با آگاهی کامل اقدام به تصمیم گیری کنید.
مراحل مقدماتی انتخاب همسر
خودشناسی
ابتدا باید خودتان را درست بشناسید و هدفتان را از ازدواج مشخص کنید و این سوال را از خود بپرسید: آیا به علت وضعیت مالی، چهره و یا شخصیت طرف مقابل می خواهید با او ازدواج کنید؟ یا فقط برای فرار از خانه پدری می خواهید ازدواج کنید؟ خود شناسی باعث تعیین هدف و برنامه ریزی برای زندگی می شود.
موقعیت شناسی
موقعیتهای اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و مواردی از این دست برای افراد مختلف متفاوت است و این موقعیت ها، از فرد به فردی دیگر با هم فرق می کند. همسر آینده تان را بر اساس خواسته ها و موقعیت فعلی خود تصور کنید. کسی که خواهان زندگی با یک فرد تحصیل کرده و هنر دوست است، بهتر است خود نیز تحصیل کرده و هنر دوست باشد.
تعیین معیارها
معیار های اولیه برای همسریابی را انتخاب کرده و آن ها را آزمایش کنید. رایج ترین معیار ها (تفاوت سن، تفاوت قد، تفاوت ظاهر، تفاوت تحصیلات، تفاوت قومی، تفاوت زبانی، تفاوت طبقاتی و تفاوت دینی) هستند. توجه کنید که این معیار ها اولیه هستند و نباید بسیار غیر منعطف انتخاب شوند زیرا ممکن است هیچگاه فردی را با معیار های غیر منعطف و سخت خود پیدا نکنید.
اجتماعی باشید
اجتماعی باشید تا دایره انتخاب های خود را وسیع تر کنید. محیط کار، تحصیل یا تفریح خود را طوری انتخاب کنید که حداکثر احتمال ممکن را برای دیده شدن توسط همسر احتمالی آینده تان را به شما بدهد.
درگیر ظواهر نشوید
وقتی با کسی به قصد ازدواج دوست شدید یا از او خواستگاری کردید، فکرتان فقط مشغول ( کافی شاپ رفتن و هدیه های رمانتیک دادن یا نحوه چای آوردن عروس خانم موقع خواستگاری و مراسم عروسی) نباشد و عاقلانه فکر و رفتار کنید.
طرف مقابلتان را بیشتر بشناسید
شناخت بهتر و بیشتر از همسر آینده، می تواند تا حدود زیادی به شما در یک انتخاب مناسب کمک کند. میتوانید در دوران نامزدی و یا در محیط های اجتماعی، با برقراری ارتباط کلامی و دوستانه، به شناخت بیشتری از طرف مقابل خود دست پیدا کنید.
توجه کنید که در این گفتگو ها نباید وقت خود را با موضوعات بیهوده تلف کنید بلکه در رابطه با مسائل مهم صحبت کنید تا دید بیشتر و بهتری از طرف مقابل پیدا کنید.
تصمیم گیری
وقتی مراحل بالا را انجام دادید، احتمالا اطلاعات مقدماتی از شخص مقابل را بدست می آورید که باید با معیار های خود مقایسه کنید. احتمالا با این مقایسه متوجه خواهید شد که آیا طرف مقابل مناسب شما است یا خیر. این نقطه نظرات را برای چند بار بررسی کنید و حتی می توانید از یک مشاور کمک بگیرید.
وقتی نقاط ضعف و قوت آن را سنجیدید و به یک جمع بندی نهایی رسیدید، می توانید تصمیم بگیرید و اطمینان کنید که این تصمیم بدون تفکر یا از سر بی تجربگی نبوده است.
در انتخاب همسر مناسب به چه نکاتی باید توجه کنیم؟

اخلاق خوب و مناسب
مهم ترین ملاک انتخاب همسر مناسب و خوب در یک ازدواج موفق، داشتن توافق اخلاقی و روانی است. مصداق های اخلاق خوب شامل خوش خلقی، تواضع، راست گویی، وقار، متانت، مهربانی، ادب، گذشت، نرم خویی، وفاداری، سخاوت و ثبات اخلاقی از مواردی است که بودن آن ها می تواند نوید یک زندگی همراه با آرامش را بدهد.
حسن اخلاقی سه نشانه دارد:
- خوش رویی: در بیشتر زمان ها داشتن چهره ای گشاده و شاد
- زیبایی کلام: پرهیز از دشنام، تحقیر و تمسخر
- نرم خویی: دور بودن از خشونت، لجبازی، قهر طولانی
صداقت و راست گویی
صداقت اعتماد می آورد. دروغ های عمدی و بزرگ اعتماد را از بین می برد و بدبینی و نا امنی را جایگزین آن می کند. چیزی را نباید مخفی کرد که با گذشت زمان و تحقیق آشکار می شود.
مانند اطلاعات نادرست دادن از سن، مدرک تحصیلی، شغل، عقد و ازدواج قبلی، بدهی مالی، بیماری، عیب و نقص جسمی و عضوی، جدایی والدین و… .
سلامت روانی
باید از نبود مشکلاتی مانند بدبینی، افسردگی، وسواس و استرس های بالا و… مطمئن شد. زیرا این مشکلات روانی تاثیرات منفی در زندگی مشترک دارد که باید قبل از ازدواج بررسی شود.
بیشتر بخوانید: چگونه عصبانیت خود را کنترل و بر خشم خود غلبه کنیم؟
سلامت جسمی
سلامت جسمی از دیگر معیار های انتخاب همسر مناسب و خوب است به این معنا که یکی از طرفین بیماری خاصی نداشته باشد چرا که این مسئله بعد از ازدواج می تواند در میزان رضایت مندی زوجین تاثیر داشته باشد و زندگی زوجین را تحت تاثیر قرار دهد.
مسئولیت پذیری
یکی از معیار های انتخاب همسر خوب، حس مسئولیت پذیری، تعهد، سخاوت و سازگاری است. خصوصیات اخلاقی که هر چند نمی توان همه ی آن ها را در بهترین و بالاترین میزان در یک فرد دید، ولی بودن آن ها به اندازه ای که جایی برای رشد بیشتر داشته باشد، ضروری است.
فرهنگ خانواده
تناسب فرهنگی بسیار مهم تر از تناسب وضعیت اجتماعی و اقتصادی است. از بین عناصر فرهنگی بیشتر از همه باید تناسب مذهبی، نژادی و پس از آن همسانی در آداب و رسوم خانوادگی را جدی گرفت. خانواده ها باید به گونه ای باشند که با هم شباهت داشته باشند.

تناسب اقتصادی
همسر انسان باید با او تناسب مالی داشته باشد. به گونه ای نباشد که یکی در ناز و نعمت زندگی می کرده و دیگری با مشقت و سختی.
به عنوان مثال اگر جوانی که از لحاظ مالی فقیر و یا در حد متوسط است، با دختری از خانواده ثروتمند ازدواج کند، اگر شبانه روز هم کار و تلاش کند نمی تواند همسر خود را راضی نگه دارد.
تناسب تحصیلی
یکی دیگر از معیار های انتخاب همسر خوب و مناسب برای ازدواج تحصیلات است. سطح تحصیلات طرفین باید برابر باشد. تناسب در میزان تحصیلات، تاثیر بسیار مهمی در زندگی مشترک دارد، زیرا درک و تفاهم زوجین را فراهم می کند و موجب پرورش بهتر فرزندان خواهد شد
فاصله سنی زوجین
در بعضی از نظریه ها فاصله سنی مناسب برای ازدواج را 3 تا 8 سال که مردان باید بزرگتر باشند تعریف کرده اند. اما نظریات امروزی سن عقلی را به عنوان معیار انتخاب همسر مناسب در نظر دارد، البته این موضوع را زیر سوال نمی برند که خانم ها باید کوچک تر باشند.
بیشتر بخوانید: بهترین سن ازدواج برای دختر و پسر چه زمانی است؟
تناسب در زیبایی
هر چند زیبایی معیار ضروری در انتخاب همسر مناسب به حساب نمی آید، اما زیبایی ظاهری و قیافه ظرفین باید مورد پسند یکدیگر باشد و برای هم جذابیت داشته باشد.
امروزه روانشناسان به این مسئله رسیده اند که جذابیت ظاهری می تواند در تداوم زندگی و رضایت مندی زوجین تاثیر داشته باشد.
تناسب جنسی و جسمی
زن و شوهر بهتر است از نظر جسمی (قد، وزن) با یکدیگر تناسب داشته باشند. گاهی مواقع زوج ها در ابتدا به این عامل توجه نمی کنند. اما بعد از ازدواج نسبت به این عوامل از خود حساسیت نشان می دهند که باعث تلخی و اختلاف می شود.
رضایت جنسی نیز مسئله بسیار مهمی است و اگر یکی از آن ها گرم مزاج و دیگری سرد مزاج باشد، منجر به بهانه گیری و نزاع می شود. ممکن است در ظاهر علت بهانه گیری ها چیز دیگری به نظر برسد اما وقتی ریشه یابی شود مشخص می شود که ریشه این اختلاف ها و بهانه گیری ها نارضایتی جنسی است.
معیار های اشتباه در انتخاب همسر
- نداشتن شناخت کافی و مناسب
- انتخاب هیجانی
- امید به تغییر در آینده
- فشار های اطرافیان
- واگذار کردن به شانس و قسمت
- رهایی از تنهایی
- بحرانهای عاطفی و روحی
- ظواهر چشمگیر