
چشم شما قسمت مهمی از سلامتی شماست. برای دیدن و درک دنیای اطراف خود به چشم نیاز دارید، پس مراقبت از چشم یک اصل اساسی می باشد. برخی از بیماری های چشمی می توانند منجر به کاهش بینایی شوند، بنابراین مهم است که بیماری های چشم را در اسرع وقت شناسایی و درمان کنیم. در صورت داشتن بیماری زمینه ای، حداقل سالی یک بار چشم های خود را چک کنید.
نکات مراقبت از چشم
مواردی وجود دارد که می توانید برای حفظ سلامت چشم و اطمینان از بهترین وضعیت خود انجام دهید:
1. رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید.
خوب بخورید، زیرا سلامتی چشم با غذای موجود در بشقاب شما شروع می شود. مواد مغذی مانند اسیدهای چرب امگا 3، لوتئین، روی و ویتامین های C و E ممکن است به شما کمک کنند تا مشکلات بینایی مربوط به سن مانند دژنراسیون ماکولا و آب مروارید را از بین ببرید. رژیم غذایی شما باید حاوی مقدار زیادی میوه و سبزیجات، به ویژه سبزیجات برگ زرد و سبز عمیق باشد.
مواد غذایی مناسب تقویت چشم
این مواد غذایی عبارت اند از:
- سبزیجات با برگ سبز مانند اسفناج، کلم پیچ و قلاده
- ماهی قزل آلا، ماهی تن، گل ماهی و سایر ماهی های روغنی
- تخم مرغ، آجیل، لوبیا و سایر منابع پروتئین غیر گوشتی
- پرتقال و سایر مرکبات یا آب میوه ها
- صدف

2. وزن سالم داشته باشید.
اگر دچار اضافه وزن هستید، با انتخاب یک رژیم غذایی متعادل شما می توانید وزن خوبی داشته باشید. این احتمال چاقی و بیماری های مرتبط با آن مانند دیابت نوع 2 را که دلیل اصلی نابینایی در بزرگسالان است کاهش می دهد.
3. ورزش منظم داشته باشید
ورزش به پیشگیری یا کنترل دیابت، فشار خون بالا و کلسترول بالا کمک می کند. این بیماری ها می توانند منجر به برخی از مشکلات چشم یا بینایی شوند. بنابراین اگر به طور منظم ورزش کنید، می توانید خطر ابتلا به این مشکلات چشمی و بینایی را کاهش دهید.

بیشتر بدانید: علائم ابتلا به دیابت چیست؟ از کجا بفهمیم مبتلا هستیم؟
4. از عینک آفتابی استفاده کنید.
قرار گرفتن در معرض آفتاب می تواند به چشمان شما آسیب برساند و خطر آب مروارید و تخریب ماکولای مرتبط با سن را افزایش دهد. با استفاده از عینک آفتابی که 99 تا 100 درصد از اشعه UV-A و UV-B را مسدود می کند، از چشمان خود محافظت کنید.
5. از استعمال سیگار خودداری کنید.
سیگار کشیدن خطر ابتلا به بیماری های چشم مرتبط با سن مانند تخریب ماکولا و آب مروارید را افزایش می دهد و می تواند به عصب بینایی آسیب برساند. برای سلامت چشم و جسممان بهتر است از استعمال سیگار خودداری کنید.

6. از سابقه پزشکی خانوادگی خود مطلع شوید.
برخی از بیماری های چشم ارثی هستند، بنابراین مهم است که دریابید آیا کسی در خانواده شما به آن ها مبتلا شده است یا خیر. این می تواند به شما کمک کند تا راه های مراقبت بیشتری را برای پیشگیری انجام دهید. همچنین به این طریق می توانید تشخیص دهید بیشتر در معرض خطر ابتلا به چه بیماری چشمی هستید.
7. سایر عوامل خطر خود را بشناسید.
با افزایش سن، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری های چشمی مرتبط با افزایش سن قرار می گیرید. شناخت عوامل خطرساز بسیار مهم است. زیرا، ممکن است بتوانید با تغییر برخی رفتارها خطر ابتلا را کاهش دهید.
8. از عینک ایمنی استفاده کنید.
استفاده از مواد خطرناک در محل کار یا خانه، همچنین ورزش هایی مانند هاکی روی یخ، راکتبال و لاکروس نیز می توانند منجر به آسیب دیدگی چشم شوند. استفاده از کلاه ایمنی، ماسک های محافظ صورت یا عینک های ورزشی با لنزهای پلی کربنات از چشمان شما محافظت می کند.

9. از فاصله دور به صفحه کامپیوتر نگاه کنید.
برای محافظت از چشم خود، عینک مناسب برای دیدن صفحه رایانه انتخاب کنید. خیره شدن بیش از حد به کامپیوتر یا صفحه تلفن می تواند باعث موارد زیر شود.
- خستگی چشم
- خشکی چشم
- تاری دید
- سردرد
- درد گردن، کمر و شانه
🔔 بیشتر بدانید: آیا چشم های خسته نیاز به عینک کامپیوتر دارند؟
چند نکته ضروری هنگام استفاده از کامپیوتر
در زمان استفاده از سیستم نکات زیر را رعایت کنید:
- برای محافظت از چشم خود، مطمئن شوید که نسخه عینک برای دیدن صفحه رایانه مناسب است. در صورتی که خستگی چشم شما برطرف نشد، در مورد عینک رایانه با پزشک خود مشورت کنید.
- سعی کنید از تابش خیره کننده پنجره ها و چراغ ها خودداری کنید. در صورت لزوم از صفحه ضد خیرگی استفاده کنید.
- یک صندلی راحت و اسپورت انتخاب کنید. آن را طوری قرار دهید که پاهای شما روی زمین صاف باشد.
- اگر چشمان شما خشک است، بیشتر پلک بزنید یا سعی کنید از اشک مصنوعی استفاده کنید.
- هر 20 دقیقه به چشمان خود استراحت دهید و 20 ثانیه به اطراف خود نگاه کنید.
- حداقل هر 2 ساعت از پشت سیستم بلند شوید و 15 دقیقه استراحت کنید.
10. رعایت بهداشت هنگام استفاده از لنز
در صورت استفاده از لنز اقدامات لازم را برای جلوگیری از عفونت و خستگی چشم انجام دهید. نکات مراقبتی عبارت اند از:
- قبل از قرار دادن یا بیرون آوردن لنز ها، دستان خود را به خوبی بشویید.
- همچنین دستورالعمل های نحوه تمیز کردن صحیح آن ها را دنبال کنید.
- در صورت لزوم آن ها را تعویض کنید.
🔔 بیشتر بدانید: معرفی انواع لنز چشمی و نکات بهداشتی در زمان استفاده و نحوه نگهداری لنز
غربالگری و آزمایشات چشم
برای بررسی مشکلات بینایی و چشمی باید چشمان خود را حداقل سالی یک مرتبه غربالگری و آزمایش کنید. معمولاً در دفتر ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی، غربالگری انجام می شود. در برخی موارد، بزرگسالان پس از انجام یک آزمایش غربالگری، به یک معاینه چشم گشاد شده جامع نیاز دارند.
برخی بیماری های چشمی علائم هشدار دهنده ندارند، برای تشخیص بیماری های چشمی لازم است از معاینات چشم گشاد شده استفاده شود. معاینات چشم گشاد شده تنها راه تشخیص این بیماری ها در مراحل اولیه است.
نکته: تشخیص هرچه زودتر بیماری باعث می شود تا راه درمانی آسان تری داشته باشید.
برخی غربالگری و آزمایشات چشم شامل موارد زیر می باشد:
- تست قدرت بینایی: در این تست، شما یک نمودار چشمی حدود 6 متر دورتر (20 فوت) را می خوانید. این تست برای بررسی اینکه آیا شما نزدیک بین یا دور بین هستید، در فواصل مختلف انجام می شود.
- تونومتری، که فشار داخلی چشم شما را اندازه گیری می کند. این آزمایش به تشخیص گلوکوم کمک می کند.
- معاینه خارجی و میکروسکوپی چشم های شما قبل و بعد از اتساع، شامل استفاده از قطره های چشمی است که مردمک چشم شما را گشاد می کند (گسترش می دهد). این اجازه می دهد تا نور بیشتری به چشم وارد شود. ارائه دهنده مراقبت از چشم شما با استفاده از یک عدسی خاص بزرگنمایی چشم شما را معاینه می کند. این امر نمای واضحی از بافت های مهم پشت چشم شما، از جمله شبکیه، ماکولا و عصب بینایی را فراهم می کند.
- آزمایش انسکاری، اگر شما دچار انکساری شده اید، به عینک یا لنز احتیاج دارید. هنگامی که این آزمایش را انجام می دهید، به دستگاهی نگاه می کنید که دارای لنز هایی با قدرت مختلف است تا به متخصص مراقبت از چشم کمک کند تا دریابد کدام لنزها وضوح دید شما را بیشتر می کنند.
در برخی موارد ممکن است به آزمایش های دیگری نیز نیاز داشته باشید.

هر چند وقت یک بار به این آزمایشات نیاز ست؟
در مورد اینکه هر چند وقت یک بار به این آزمایشات نیاز است، به عوامل زیادی بستگی دارد. این عوامل شامل سن، نژاد و سلامت کلی شما هستند. همچنین می توانید از مراقب بهداشت خود مشورت بگیرید و اما اگر مبتلا به دیابت هستید، حتما باید هر ساله آزمایشات را انجام دهید.
هشدار! از دست دادن بینایی محیطی ممکن است، نشانه ای از گلوکوم باشد. برای بررسی دقیق تر به پزشک مراجعه کنید.
برای معاینات چشم به چه کسی مراجعه کنیم؟
بسته به نیازهای سلامت چشم خود، می توانید به یکی از دو نوع پزشک مراجعه کنید:
- چشم پزشکان: پزشکانی هستند که در مراقبت از چشم تخصص دارند. آن ها می توانند مراقبت های عمومی از چشم را ارائه دهند، بیماری های چشم را درمان کنند و جراحی چشم نیز انجام می دهند.
- متخصصان بینایی: بعد از دانشگاه، 4 سال آموزش تخصصی داشته اند. آن ها مراقبت های عمومی چشم را ارائه می دهند و می توانند بیشتر بیماری های چشم را تشخیص دهند. اما آن ها جراحی چشم انجام نمی دهند.
منبع: www.webmd.com