خواص گیاه دارویی آویشن چیست؟ بایدها و نبایدهای مصرف آویشن

همه انسان ها شاید از فواید و مضرات آویشن آگاه نباشند. طبق پژوهش های به دست آمده از خواص گیاه آویشن ما می توانیم با استفاده ازاین گیاه شگفت انگیز از بروز خیلی از بیماری ها در بدن جلوگیری کنیم و علاوه بر آن قدرت سیستم دفاعی بدن را افزایش دهیم. البته پیشنهاد به خود درمانی نمی دهیم چون قبل از هر چیز باید با کمک پزشک در رابطه با استفاده از گیاهان دارویی اطلاعات کافی کسب کرد. چرا که استفاده نابجا و یا بیش از حد می تواند باعث آسیب رساندن به بدن شما شود.
گیاه آویشن چیست؟
آویشن گیاه بومی مناطق مدیترانه و بخش هایی از آفریقا بوده که استفاده از آن به زمان امپراطوری رم برمیگردد.
آویشن درختچه ای علفی و پرشاخه، دارای برگ هایی درقسمت بالای ساقه است. دارای ریشه های مستقیم و تقریبا چوبی است که شاخه های آن به ارتفاع 30 سانتی متر هم میرسد.
این گیاه دارای غلظت بالای آهن، ویتامین C و A و کارتنوئید است. ازاین گیاه در مصارف دارویی و همچنین در پخت وپز استفاده می شود که در این مقاله می خواهیم در مورد فواید و مضرات دارویی گیاه آویشن صحبت کنیم.
در چه مناطقی آویشن رشد می کند؟
آویشن گیاهی است كه به طور طبیعی در مزرعه ها و در نواحی نیمه خشک یا معتدل و گرم در دما های بالا و جاهایی که نور خورشید شدید و مستقیم است بیشتر رشد میکند.
میزان آب، خاك و مقدار نوری که به بوته ی این گیاه میتابد به طورمستقیم و خیلی زیادی رشد کلنی های آویشن کوهی یا پرورشی (وزن خشك ريشه و اندام هوایی) را تغییر میدهند و طبق تحقیقی شرایط نوری و میزان رطوبت خاک را بر میزان رشد آویشن بررسی کرده اند که آن قدر میزان شدت نور بر رشد خوب آویشن تاثیر میگذارد، رطوبت تاثیر چندانی نمیگذارد.
انواع آویشن
بیش از 300 گونه آویشن رامی شود نام برد. از جمله:
- Thymus vulgaris آویشن معمولی
- Thymus pulegioides آویشن لیمویی
- Thymus moroderi آویشن مورودر
- Thymus pannonicus آویشن اوراسیایی
- Thymus praecox آویشن خزنده
- Thymus capitatus سوسنبر
- Thymus serpyllum ثومون
- و …
افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن با آویشن
با افزایش سن قدرت سیستم دفاعی بدن در برابر بیماری ها باید باتوجه به شرایط بیشتر شود. ما می خواهیم به 6 خواص مهم گیاه آویشن اشاره کنیم که هم از لحاظ اقتصادی برای عموم مردم به صرفه باشد و هم بیشترین استفاده را از این گیاه خاص داشته باشند.
1) خاصیت آویشن در درمان سرفه
بروز سرفه خشک می تواند دلایل متفاوتی از جمله آلودگی هوا، حساسیت های فصلی، هوای سرد، سرماخوردگی و … داشته باشد.
این نوع سرفه معمولا بدون خلط و مخاط بوده و اکثرا در هنگام خواب شدید تر می شود. از علائم سرفه خشک می توانیم به تنگی نفس هنگام سرفه اشاره کنیم.
سرفه های آلرژیک معمولا خشک و در اثر تحریک گرده در پشت گلو می باشد. سرفه، طبیعی ترین واکنش بدن برای پاک کردن محرک می باشد.
دمنوش آویشن از جمله سبزیجاتی است که می تواند در درمان این نوع سرفه، کمک به سزایی به ما کند.
همچنین برای رفع خستگی، کاهش افسردگی و همچنین تقویت اعصاب می توانیم از این گیاه معجزه آسا کمک بگیریم.

2) درمان ریزش و رشد مو
کاهش گردش خون در کف سر باعث جلوگیری از رشد مو می شود. ما برای تقویت فولیکول های مو، مواد مغذی آویشن را به شما پیشنهاد می کنیم.
شما می توانید با ترکیب روغن زیتون و روغن آویشن و مالیدن آن به کف سر رشد موی خود را افزایش داده و همچنین باعث براق تر کردن مو های خود شوید.

3) گیاهی ضد قارچ برای انسان ها
معمولا کسانی که از فشار زیاد بر روی سیستم ایمنی بدن رنج میبرند، بیماری های ویروسی و قارچی در آن ها خیلی زود پدیدار می شود.
با توجه به اینکه گیاه آویشن مقدار زیادی تیمول درخود نگه میدارد، می تواند یکی از بهترین دارو ها برای درمان این نوع بیماری های قارچی و ویروسی باشد.

4) کاهش فشار بر سیستم قلبی عروقی
از دیگر خواص گیاه آویشن می توان در سلامت سیستم قلب و عروق و کاهش فشار خون اشاره کرد. وجود پتاسیم و منگنز موجود در آویشن میتواند در سلامت قلب انسان ها تاثیر وافری داشته باشد.
اینگونه که طبق گفته پزشکان، پتاسیم یک ماده برای گشاد کردن عروق بدن است. درنتیجه پتاسیم موجود در آویشن باعث شل کردن عروق و کاهش فشارخون می شود.
در نهایت فشار بر سیستم قلبی عروقی در بدن را کاهش می دهد.

5) درمان آفت وحنجره ملتهب
شاید در بین شما افرادی باشند که از حنجره و لوزه های ملتهب رنج ببرند. برای این منظور شما می توانید یک استکان آویشن پودر شده را به همراه 4 استکان آب جوش به مدت 20 دقیقه جوشانده و پس از صاف کردن آن را غرغره کنید. برای درمان آفت هم به همین صورت عمل می کنیم.

6) آویشن یک دیورتیک (ادرار آور) عالی
روغن آویشن به ما کمک می کند تا با افزایش میزان ادرار، بدن ما نمک اضافی، آب و سموم دیگر را خارج کند که در نتیجه باعث کاهش وزن و پایین آمدن فشار خون بالا می شود.
همچنین برای کسانی که نارسایی مزمن کلیه دارند می تواند مفید واقع شود.

دیگر خواص گیاه شگفت انگیز آویشن
- آشتها آور و هاضم به علت بو و طعم مطبوع
- درمان نفخ معده و رفع گاز های روده
- درمان بیماری های ریوی، زکام، برونشیت، سیاه سرفه، آسم، آنژین
- درمان بیماری هایی با علت تشنج و ماهیچه های صاف و مجاری داخلی بدن
- درمان بیماری های پوستی مانند: آکنه
- جلوگیری از مشکلات پوکی استخوان و درد های عضلانی
- از بین برنده سلول های سرطانی توسط انتی اکسیدان
- و …
موارد منع استفاده از آویشن
آویشن در کنار خواص فراوانی که دارد، اگر در جای درستی از آن استفاده نکنیم می تواند مشکلاتی برای ما به وجود آورد.
- کسانی که دچار مشکلات تیروئیدی هستند نباید از آویشن استفاده کنند چون بر روی غده هیپوفیز که ترشح کننده هورمون تیروئید است تاثیر به سزایی می گذارد.
- منع استفاده بی رویه از آویشن برای خانم ها در زمان قاعدگی، بارداری، شیردهی به دلیل اثر گذاری آویشن در هورمون های زنانه. توصیه می کنیم این افراد قبل از استفاده به دکتر مراجعه کنند .
- استفاده بالای آویشن و احتمال عوارض جانبی منفی مانند : اسهال، استفراغ، سوزش سر دل
- اگر بیماری هایی در رابطه با اختلالات دستگاه گوارش، زخم معده و بیماری های قلبی دارید بهتر است از روغن آویشن استفاده نکنید. سرعت عملکرد قلب با وجود روغن های موجود در برگ های آویشن کاهش پیدا می کند و باعث پایین آمدن سرعت تنفس دراین افراد می شود.
- توصیه می کنیم کودکان زیر10 سال به هیچ عنوان از هر نوع آویشن (چای آویشن، روغن آویشن و …) استفاده نکنند. حتی اگر از دهان شویه لیسترین به عنوان ضد عفونی کننده دهان استفاده می کنند. (به جز مواردی که پزشک دستور این کار را داده باشد)
- تیمول موجود در آویشن که باعث جذب فلوروراسیل (از دارو های درمانی سرطان) می شود. چنانچه در حال درمان سرطان خود توسط شیمی درمانی هستید، قبل از استعمال موضعی آویشن به شکل تیمول، حتما با پزشک خود مشورت کنید.
- چنانچه قصد جراحی دارید، دوهفته قبل از عمل، استفاده از آویشن را کنار بگذارید. استفاده ازاین گیاه به دلیل اینکه از لخته شدن خون جلوگیری می کند، میتواند احتمال خون ریزی درحین عمل و یا بعد از عمل را افزایش بدهد.