
قبل از بارداری برای تسکین درد، ممکن است به دنبال ایبوپروفن (Advil یا Motrin) باشید تا درد و التهاب را از بین ببرید. اما، اکنون که باردار هستید، این بهترین انتخاب نیست. هم چنین تغییرات هورمونی در دوران بارداری می تواند بر بدن شما اثر بگذارد و از سه ماهه اول به بعد علائم مختلفی ایجاد کند. این علائم می تواند شامل حالت تهوع و خستگی و همچنین دردهای مکرر باشد. در اینجا به بررسی بیشتر درباره عوارض ایبوپروفن و انتخاب جایگزین مناسب برای تسکین درد در دوران بارداری می پردازیم:
ایبوپروفن چیست؟
ایبوپروفن یک داروی ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAID) است که برای تسکین تب و درد خفیف تا شدید استفاده می شود.
برای برخی از افراد، ایبوپروفن انتخاب اول برای رفع مسائل مختلف مانند سردرد، گرفتگی قاعدگی، آرتروز، درد عضلات و حتی درد دندان است. ایبوپروفن با مسدود کردن پروستاگلاندین که علائم درد را ارسال می کند، درد را تسکین می دهد.
برخی از درد های رایج در بارداری که ممکن است شما بخواهید داروی مسکن بخورید؟
این درد ها می توانند از همان سه ماهه اول شروع شده و تا زمان زایمان ادامه داشته باشند، بنابراین قابل درک است که شما دارویی می خواهید که تسکین سریع داشته باشد. به عنوان مثال، طبق یک مطالعه در سال 2008 دردهای دوران بارداری عبارت اند از:
- حدود 50 تا 80 درصد زنان باردار در دوران بارداری دچار کمردرد می شوند.
- حدود 50 درصد آن ها درد لگن نیز دارند.
- هم چنین بزرگ شدن شکم نیز می تواند باعث ایجاد درد در دنده ها شود.
- و افزایش سریع وزن ممکن است منجر به گرفتگی پا شود.
- تغییرات هورمونی متحرک باعث ایجاد سردرد نیز هستند، گاهی اوقات با استرس یا وضعیت بد بدن، این سر درد ها بدتر می شوند.
چرا در دوران بارداری دچار کمر درد می شویم؟
زیرا، جنین درون رحم فشار زیادی را به ستون فقرات وارد می کند و باعث کمر درد می شود.

آیا مصرف ایبوپروفن در دوران بارداری ممنوع است؟
اگر چه باعث تسکین سریع درد ها می باشد، اما به دلیل داشتن عوارض، مصرف آن در دوران بارداری ممنوع است. به زنان باردار توصیه می شود از مصرف ایبوپروفن در دوران بارداری خودداری کنند، به خصوص اگر هفته 30 یا بیشتر بارداری هستند.
عوارض مصرف ایبوپروفن در دوران بارداری
- مصرف این دارو در 30 هفته و بیشتر می تواند باعث زودتر بسته شدن مجرای شریانی کودک شود. این یک رگ خونی است که چند روز پس از تولد به طور طبیعی بسته می شود. اما بسته شدن زودرس آن، در رحم می تواند باعث فشار خون بالا در ریه های کودک شما شود. این رگ باید در حین بارداری باز بماند تا اطمینان حاصل شود که کودک شما مواد مغذی و اکسیژن کافی دریافت می کند.
- از دیگر عوارض مصرف ایبوپروفن می توان به بروز مشکلات قلبی در کودک اشاره کرد.
- همچنین مصرف ایبوپروفن مایعات آمنیوتیک شما را کاهش می دهد، که خود موجب سختی زایمان می شود.
- طبق یک مطالعه بزرگ همگروهی 2013، استفاده از ایبوپروفن در سه ماهه دوم و سوم حتی ممکن است خطر ابتلا به آسم در کودک شما را افزایش دهد.
- همچنین برخی تحقیقات هشدار می دهد که مصرف NSAID ها مانند ایبوپروفن و یا مصرف مواد مخدر در دوران بارداری می تواند خطر ابتلا به سایر موارد را افزایش دهد. از جمله عوارض مصرف ایبوپروفن، عبارت اند از:
- شکاف کام
- شکاف لب
- اسپینا بیفیدا
- گاستروشیزیس
- هیپوسپادیاس
- تنگی دریچه ریوی

نکته: تحقیقات تکمیل نیست، اما ممکن است مصرف ایبوپروفن قبل از 30 هفته، خطر سقط جنین را در زنان افزایش دهد. لازم به ذکر است که تحقیقات بیشتری لازم است، زیرا این موضوع تأیید نشده است.
اگر قبل از اینکه متوجه بارداری شده باشم، ایبوپروفن مصرف کرده باشم، چه کار باید بکنم؟
- ابتدا به محض اطلاع از وضعیت بارداری مصرف دارو را قطع کنید.
- سریعا به پزشک مراجعه کنید.
به غیر از ایبوپروفن چه گزینه های دیگری برای تسکین درد، در دوران بارداری وجود دارد؟
توجه داشته باشید که هیچ دارویی 100 درصد بی خطر محسوب نمی شود. در صورت امکان، مصرف مسکن را محدود کرده و کمترین دوز را مصرف کنید.
1. دارو
برای تسکین بیشتر درد در دوران بارداری، به جای آن از استامینوفن (Tylenol) استفاده کنید. داروی تایلنول (Tylenol) به طور کلی برای تسکین درد در تمام مراحل بارداری، سه ماهه اول، دوم و سوم توصیه می شود. باز هم لازم است درباره مصرف آن با پزشک مشورت کنید.
2. درمان های طبیعی و خانگی
برای درد خفیف، ممکن است بتوانید بدون دارو ناراحتی را تسکین دهید. به عنوان مثال، برای تسکین و درمان سردرد، کمردرد، گرفتگی عضلات پا و درد لگن از پد گرم کننده یا کمپرس گرم استفاده کنید.
بیشتر بدانید: گرفتگی عضله یا اسپاسم عضله چیست؟ راه های درمان آن
سایر درمان های طبیعی عبارت اند از:
- یوگای قبل از تولد
- بستن کمربند بارداری برای حمایت از پشت
- شنای سبک
- ماساژ قبل از تولد

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
درد حاملگی می تواند از خفیف تا شدید باشد. اگر با ناراحتی خفیف روبرو هستید، ممکن است بتوانید با درمان های طبیعی و خانگی درد را تسکین دهید. برای درد های متوسط تا شدید، یک مسکن امن تر می تواند التهاب را کاهش دهد و به شما کمک کند تا احساس بهتری داشته باشید. اما در دوران بارداری، برای مصرف هر نوع مسکنی با پزشک خود مشورت کنید.
هشدار! اگر در هر مرحله از بارداری درد غیر قابل کنترل دارید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.
این مقاله آخرین بار در 29 ژوئن 2020 از نظر پزشکی بررسی شده است.
منبع: www.healthline.com