
حساسیت خارش زا در انسان ها زمانی اتفاق می افتد که پوست نسبت به چیزی واکنش نشان دهد. می تواند این حساسیت به فصل ها، گرده های گل، خاک، مواد شوینده و خیلی از موارد دیگر باشد.
حساسیت های خارش زا چه علائمی دارند؟
- پوست شما، ضخیم، خشک و لکه دار می شود.
- در نوزادان علائم حساسیت خیلی زود مشاهده می شود.
- بی خوابی نوزادان به احتمال زیاد داشتن حساسیت پوستی است.
- خارش یکی از علائم حساسیت است که معمولا در شب اتفاق می افتد.
- حساسیت پوستی می تواند روی بدن ظاهر شود و پوست را خشک و لکه دار کند.
- افرادی که آلرژی، تب و حساسیت دارند، احتمال آلرژی پوست در آن ها بیشتر است.
- نوزادان ممکن است از ابتدا حساسیت پوستی داشته باشند، تا زمانی که 2 یا 3 ماهه شوند.
- اگر بیماری خاصی مثل پارکینسون و یا HIV دارید، در معرض حساسیت های پوستی هم هستید.
- نوزادان می توانند خود را روی تخت خواب، فرش یا هر وسیله ای که در اطرافشان است، خارش دهند.
- وجود پوست قرمز یا قهوه ای که بر روی بازوها، پاها، مچ، گردن، سینه، آرنج و زانو دیده می شود.
- هنگامی که آلرژی پوستی در کودکان 2 سال یا بزرگتر اتفاق می افتد، اغلب آن ها دچار قرمزی شدید در آرنج و زانو می شوند.
- شغل هایی که نیاز به قرار گرفتن در معرض فلزات خاص، حلال ها و مواد شوینده دارند، احتمال ابتلا به آلرژی پوست را افزایش می دهند.
چه چیزهایی باعث ایجاد حساسیت های خارش زا می شوند؟

- رنگ مو
- سبزیجات
- ادویه جات
- تغییرات آب و هوا
- مواد صاف کننده مو
- مرکبات به ویژه پوست آن ها
- رنگ های مصنوعی و طبیعی
- نیکل: فلز کاربردی در طلا و جواهر
- رایحه صابون، شامپو یا عطرهای آرایشی
- برخی از داروهای خاصی که برای پوست استفاده می شود.
- بعضی آجیل ها مانند: مغز گردو های آمریکایی، پسته، مغز کاج و گردو می تواند آلرژی پوستی ایجاد کند.
- اما یکی از رایج ترین آن ها بادام زمینی است. افرادی به بادام زمینی حساسیت دارند، اثرات بسیار جدی روی آن ها می گذارد.
- در مورد سایر مواد غذایی حاوی پروتئین های حساسیت زا عبارتند از: سویا، گندم، تن ماهی، غذاهای دریایی مانند: خرچنگ، میگو، صدف و حلزون.
- اگر بیمار به مواد لاستیکی حساسیت داشته باشد، ممکن است مواد غذایی مانند کره، کیوی و یا حتی شاه بلوط حساسیت نشان دهند، این بیماران مستعد ابتلا به آکنه و بثورات محلی هستند.
درمان های خانگی برای حساسیت هایی که منجر به خارش پوست می شوند
برای درمان حساسیت های خارش زا هم می توانیم از روش های شیمیایی مانند قرص نئوتادین استفاده کنیم و هم از روش های گیاهی مانند: میوه ها و گیاهان دارویی به طور خاص استفاده کنیم.
1) آب زیاد بنوشید
اگر شما بدن خود را به اندازه کافی هیدراته نگه ندارید، دچار حساسیت های پوستی می شوید که باعث خارش در بدن شما می شود. پوستی که دچار حساسیت می شود، معمولا خشک تر از حد معمول است.
اگر به پوست رطوبت رسانی نکنید، پوست شما چروکیده می شود و علاوه بر این نوشیدن آب باعث کاهش گرما و خنک شدن پوست می شود که می تواند آلرژی های پوستی ناشی از تغییرات آب و هوا را کم کند.
2) کاهش حساسیت پوستی با عسل
عسل حاوی مقدار زیادی آب است. این می تواند رطوبت و مواد مغذی مورد نیاز پوست را تامین کند. روزی دو بار پوست خود را با عسل مالش دهید و پس از 15 تا 20 دقیقه با آب بشویید.این کار را آنقدر انجام دهید تا عسل در پوست شما نفوذ کند.
3) استفاده از جو دو سر برای رفع خارش پوست
جوی دوسر اثر ضدالتهابی دارد. بلغور و جو دو سر حاوی ساپونینس است که به پاک کردن، مرتب کردن و حذف سلول های مرده کمک می کند; بنابراین می توانید از آن به عنوان پاک کننده صورت، برای حذف خاک و ویروس هایی که به پوست شما آسیب می رساند، استفاده کنید. همچنین می توانید آن را با مقداری آب گرم مخلوط کنید و برای درمان خارش و پوست خشک از آن استفاده کنید.
4) ماست یک دارو ضد حساسیت
استفاده از ماست به دلیل داشتن اسید لاکتیک، برای از بین بردن باکتری های بیماری زا یک داروی عالی بوده و برای بسیاری از میکرو ارگانیسم ها مفید واقع می شود.
ماست را مستقیم بر روی پوست خود مالش دهید و آن را پس از 15 دقیقه بشویید و خشک کنید. همچنین می توانید ماست را با بلغور یا جو دو سر ترکیب کنید و یک ماسک ضد حساسیت عالی درست کنید و از آن استفاده کنید.
5) رفع خارش پوست با پرتقال
پرتقال به دلیل داشتن ویتامین C پوست را از اثرات مضر UVA و UVB محفوظ نگه می دارد و با تولید کلاژن مانع از ایجاد درماتیت می شود. پرتقال دارای مقدار بسیار زیادی از پلی فنول ها به عنوان یک ضد ویروس، ضد التهاب، ضد آلرژی، ضد سرطان می باشد.
- روش اول: اگر به طور مرتب پرتقال بخورید، پوستتان از رادیکال های آزاد، محافظت می کند. به مدت 2 تا 3 هفته روزی یک فنجان آب پرتقال طبیعی بنوشید.
- روش دوم: 100 گرم پوست پرتقال را با 100 میلی لیتر آب آماده کنید. پوست پرتقال را خورد کنید و به آب در حال جوش اضافه کنید. پس از 30 دقیقه جوشیدن، پوست پرتقال را جدا کرده و آب آن را روی پوست اسپری کنید. پوست را در جهت عقربه های ساعت (به صورت دورانی) و به آرامی ماساژ دهید و بعد از چند دقیقه دوباره با آب بشویید.
- روش سوم: 200 گرم پوست پرتقال و 10 گرم گلبرگ گل رزرا بشویید و خشک و سپس آسیاب کرده و با 2 قاشق چای خوری پودر زرد چوبه با هم مخلوط کنید. سپس 3 قاشق غذاخوری آب به آن بیافزایید، تا حالت خمیر ضخمیم به خود بگیرد. این خمیر را روی قسمت هایی حساسیت و خارش دارید بگذارید و پس از چند دقیقه بشویید. این کار را هفته ای 2 تا 3 بار انجام دهید تا به نتیجه مطلوب برسید.
6) استفاده از گریپ فروت برای رفع خارش پوستی
گریپ فروت غنی از ویتامین C و E برای در مان خارش پوستی و همچنین حاوی ماده ای به نام لیمونوید است که به منظور پیشگیری از حذف سموم بدن استفاده می شود.
- روش اول: 2 تا 3 روز در هفته 1 عدد گریپ فروت بخورید و یا برای عملکرد سریعتر، 3 فنجان آب گریپ فروت بنوشید.
- روش دوم: 3 قاشق غذا خوری روغن گریپ فروت و 1 قاشق غذا خوری روغن زیتون را آماده و با هم ترکیب کنید و به آرامی روی منطقه مورد نظر ماساژ دهید سپس بعد از پنج دقیقه با آب بشویید.
- روش سوم: پوست گریپ فروت و 2 قاشق غذا خوری روغن زیتون را آماده کنید. پوست گریپ فروت را شسته و خشک کنید. سپس آسیاب کنید. روغن زیتون و 200 میلی لیتر آب را به آن اضافه کرده و مخلوط را به مدت 30 دقیقه بجوشانید. سپس اجازه دهید تا خنک شود.این مخلوط را روی قسمتی از پوست که خارش دارد، اعمال کنید و بعد از 10 دقیقه بشویید.
7) استفاده از زنجبیل برای رفع حساسیت پوستی
زنجبیل دارای روغن های ضروری 2% و 3%، رزین 5%، چربی 3% و نشاسته است. زنجبیل مانند آنتی هیستامین عمل کرده و برای همین در درمان حساسیت خارش زا مفید است.
- روش اول: زنجبیل را برش دهید و سپس روی قسمت آسیب دیده پوست اعمال کنید و بعد از 10 دقیقه بشویید.این درمان را 4 الی 5 روز در هفته (روزی 2 بار) تکرار کنید..
- روش دوم: یک عدد زنجبیل و دو الی سه قاشق غذا خوری سرکه و 200میلی لیتر آب را آماده کنید. یک عدد زنجبیل را بشویید، خشک کرده و سپس پودر کنید و 2 الی 3 قاشق غذاخوری سرکه را به 200 میلی لیتر آب در حال جوش اضافه کنید. پس از جوشیدن، کمی صبر کنید و بعد مخلوط را بنوشید. همچنین می توانید این مخلوط را به آرامی روی پوست حساس خود ماساژ دهید. برای عملکرد بهتر، این درمان را 4 الی 5 بار در هفته تکرار کنید.
نکته: بعد از عمل جراحی، خونریزی بواسیر، خون دماغ، خونریزی دندان، سرفه خونی، استفراغ خونی و مشاهده خون در ادرار، از زنجبیل استفاده نکنید. برای افرادی که دچار آفتاب سوختگی شده اند و یا تب بالادارند و یا مبتلا به دیابت، بیماری قلبی و همچنین زنان باردار نیز ازمصرف مقدار زیاد زنجبیل خود داری کنند.
8) رفع حساسیت پوستی با آلوئه ورا
آلوئه ورا حاوی مقدار زیادی آب می باشد که مرطوب کننده است و مواد مغذی پوست که به بهبود زخم، درمان سوختگی های جزئی و خارش پوستی کمک می کند، را فراهم می کند.
برگ آلوئه ورا دارای خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی می باشد که برای درمان آکنه مفید است. آلوئه ورا حاوی ویتامین های ضروری و مواد معدنی A،C ،E و همچنین B1 ،B2 و B12 است که برای باز سازی سلول های پوستی مفید می باشد.
- روش اول: 200 گرم آلوئه ورا را بشویید و بعد پوست بکنید. آلوئه ورا را خورد کنید و آب آن را بگیرید و از آن روی قسمت پوست آسیب دیده خود اعمال کنید و بعد از 30 دقیقه با آب بشویید.
- روش دوم: 200 گرم آلوئه ورا بشویید و تا حد امکان ریز کنید. سپس 3 الی 4 قاشق چای خوری عسل به آن اضافه کنید و به خوبی هم بزنید. مخلوط به دست آمده را به مدت 30 دقیقه در یخچال بگذارید.سپس از این مخلوط روی پوست آسیب دیده خود اعمال کنید و به آرامی ماساژ دهید. شما باید، این روش را 3 الی 4 بار در هفته تکرار کنید.
رد مسئولیت: محصولات موجود یا دستورالعمل های ارائه شده در این نوشته، صرفا جنبه عمومی داشته و نمی توان به طور 100% آن را به همه افراد تعمیم داد. لذا توصیه می شود قبل از استفاده از این محصولات و یا انجام دستورالعمل ها، با پزشک معالج خود مشورت نمایید. همچنین اگر دارای بیماری خاص هستید و یا به برخی از مواد تشکیل دهنده این محصولات حساسیت دارید، توصیه می شود بدون مشورت پزشک از محصولات استفاده نکنید.