پزشکیپوست و موجواهرات و اکسسوریسلامت

علل و علائم حساسیت به طلا و راه های درمان آن

گرد و غبار، گرده گل و گیاهان و حیوانات خانگی و مواد غذایی موارد رایج آلرژی هستند. اما، این ها تنها مواردی نیستند که می توانند باعث خارش بینی، بثورات یا عطسه شوند. در برخی افراد تماس پوستی با طلا نیز باعث ایجاد آلرژی و حساسیت می شود. تا کنون به دقیق معلوم نیست چه تعداد از مردم در برابر طلا واکنش نشان می دهند. اما، در سال 2001؛ در یک مطالعه حساسیت به طلا، 4،101 نفر مورد آزمایش قرار گرفتند که 9.5 درصد آن ها مثبت بودند (زنان بیشتر از مردان حساسیت دارند). در ادامه مقاله، به علل، علائم و راه های درمان آن می پردازیم. با ما همراه باشید.

علت حساسیت به طلا چیست؟

نیکل یکی از رایج ترین آلرژن های فلزی است و از آنجایی که طلا حاوی مقادیر کمی نیکل (نیکل اغلب با طلا آلیاژ یا مخلوط می شود) است. بنابراین، آلرژی یا حساسیت به طلا لزوماً به خاطر خود طلا نیست، بلکه به خاطر ترکیبات همراه با طلا، از جمله: نیکل است.

پس، اگر به فلز یا نیکل حساسیت دارید، ممکن است در اثر تماس با انواع خاصی از طلا (طلا با عیار پایین) دچار حساسیت پوستی شوید (در صورت استفاده از طلا با عیار بالا (18 و 24 عیار) این مشکل تا حدودی رفع خواهد شد).

علت دقیق حساسیت به طلا ناشناخته است. اما، علائم زمانی ظاهر می شوند که سیستم ایمنی بدن شما نسبت به فلز حساس می شود. حساسیت به انواع دیگر فلزات و همچنین داشتن سابقه خانوادگی حساسیت به نیکل یا فلز، می تواند شما را در معرض آلرژی طلا قرار دهد.

علائم حساسیت به طلا

علائم حساسیت به طلا چیست؟

اگر از انگشتر طلا استفاده می کنید، ممکن است قرمزی، تغییر رنگ یا خارش در انگشت شما ایجاد شود. همچنین، ممکن است پس از پوشیدن گوشواره طلا یا گردنبند طلا در گوش یا اطراف گردن خود علائم ایجاد کنید. واکنش بدن به آلرژن ها متفاوت است. اما، معمولاً علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:

یک واکنش آلرژیک (درماتیت تماسی) معمولاً ظرف چند ساعت تا چند روز پس از قرار گرفتن در معرض نیکل شروع می شود. واکنش ممکن است 2 تا 4 هفته طول بکشد. این واکنش فقط در جایی رخ می دهد که پوست شما با نیکل تماس داشته باشد. اما، گاهی اوقات ممکن است در نقاط دیگر بدن شما نیز ظاهر شود. علائم و نشانه های آلرژی به طلا عبارت اند از:

  • ورم، خارش و بثورات پوستی
  • جوش یا برآمدگی روی پوست (تاول)
  • خارش (در برخی موارد ممکن است شدید باشد)
  • قرمزی یا تغییر رنگ پوست
  • لکه های خشک پوست که ممکن است شبیه سوختگی باشد
  • تاول و تخلیه مایع در موارد شدید
جوش یا برآمدگی روی پوست (تاول)

نکته: علائم حساسیت به طلا مشابه علائم دیگر آلرژی ها است و حساسیت به طلا ممکن است بلافاصله پس از تماس یا پس از تماس طولانی مدت ایجاد شود. همچنین، ممکن است علائم از خفیف تا شدید متغیر باشد.

عوامل خطر ابتلا حساسیت به طلا

مواردی که معمولاً در آن ها از نیکل استفاده شده است. بنابراین، ممکن است شما را در معرض نیکل قرار دهند و خطر ابتلا به آلرژی را افزایش دهند. این شامل موارد زیر می باشد:

در حالی که جواهرات طلا می توانند واکنش آلرژیک ایجاد کنند، به خاطر داشته باشید که اقلام دیگر حاوی طلا یا نیکل هستند. در صورت مواجهه با موارد زیر ممکن است واکنش نشان دهید. بنابراین، در استفاده از موارد زیر دقت داشته باشید. موارد گفته شده شامل:

1. استفاده از جواهرات و زیور آلات

استفاده از نیکل در جواهرات رایج است و حساسیت به طلا اغلب با گوشواره و سایر جواهرات دارای سوراخ همراه است (جواهراتی مانند: گوشواره و جواهراتی که از طریق پیرسینگ متصل می شوند. همچنین، سایر جواهرات از جمله: انگشتر، دستبند، گردنبند و بست جواهرات)

 استفاده از جواهرات و زیور آلات

2. شغل

اگر در شغلی کار می کنید که دائماً شما را در معرض تماس با نیکل قرار می دهد. بنابراین، خطر ابتلا به آلرژی در این افراد بیشتر از افرادی می باشد که با این فلز کار نمی کنند. به عنوان مثال: افرادی که در حین انجام “کارهای مرطوب” به طور منظم در معرض نیکل قرار می گیرند. در نتیجه عرق یا تماس مکرر با آب ممکن است بیشتر به نیکل حساسیت داشته باشند. این افراد ممکن است شامل متصدی بار، افرادی که در صنایع غذایی خاصی کار می کنند و نظافتچی های خانگی باشند. سایر افرادی که ممکن است خطر ابتلا به آلرژی به نیکل را افزایش دهند. شامل: فلزکاران، خیاط ها و آرایشگاه ها است.

3. جنسیت

زنان بیشتر از مردان به نیکل حساسیت دارند. این ممکن است به این دلیل باشد که زنان گوشواره بر گوش می گذارند و همچنن، انواع پیرسینگ ها را انجام می دهند. اخیراً یک مطالعه نشان داده است که زنان دارای اضافه وزن نیز بیشتر در معرض حساسیت به طلا هستند.

4. داشتن سابقه خانوادگی

اگر سایر اعضای خانواده شما به نیکل حساس هستند، ممکن است حساسیت به طلا را به ارث برده باشید. همچنین، ناگفته نماند که افرادی که به فلزات دیگر حساسیت دارند، ممکن است به نیکل نیز حساسیت داشته باشند.

5. مواد غذایی

برخی از افراد بسیار حساس ممکن است تحت تأثیر غذا های حاوی نیکل قرار بگیرند. برخی از غذا هایی که حاوی مقادیر زیادی نیکل هستند. شامل: محصولات سویا، نخود فرنگی، غذاهای کنسروی، پودر کاکائو، صدف و بادام هندی است.

همچنین، طلای خوراکی که از آن بیشتر برای تزئین کیک، کلوچه، سوشی، شکلات و سایر خوراکی های شیرین استفاده می شود. البته، باید طبق استاندارد های مربوط به ایمنی مواد غذایی استفاده شود.

6. دارو و تجهیزات پزشکی

به عنوان مثال:

  • تیومالات سدیم طلا: از این دارو برای کاهش درد و التهاب در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید استفاده می شود. اما، استفاده از این دارو در برخی افراد موجب بروز حساسیت می شود.
  • تاج دندان طلایی: کلاه دندان یا پروتز ثابت که برای ترمیم دندان آسیب دیده استفاده می شود.
  • استنت های روکش طلا: لوله های کوچکی که برای بازکردن راه های مسدود شده در بدن مانند عروق خونی استفاده می شود.

7. جوهر تاتو و لوازم آرایشی

احتمال زیادی وجود دارد که این محصولات حاوی نیکل و سایر فلزات باشند.

8. استفاده از سایر موارد

  • بندهای ساعت مچی
  • بست های لباس مانند: زیپ، بست و قلاب سوتین
  • سگک کمربند
  • قاب های عینک
  • سکه
  • ابزار فلزی
  • تلفن های همراه
  • کلیدها
  • لپ تاپ یا تبلت
  • سیگارهای الکترونیکی

راه های جلوگیری از ایجاد حساسیت به طلا

بهترین راهکار برای جلوگیری از ایجاد حساسیت به نیکل، اجتناب از تماس طولانی مدت با اقلام حاوی نیکل است. به خصوص اگر قبلاً به نیکل حساسیت داشته اید. با این حال، اجتناب از نیکل همیشه آسان نیست. زیرا، در بسیاری از محصولات وجود دارد. نکات گفته شده در زیر ممکن است به شما کمک کند تا از قرار گرفتن در معرض نیکل جلوگیری شود که عبارت اند از:

1. از طلا با درصد ناخالصی کم استفاده کنید

از استفاده جواهرات حاوی نیکل اجتناب کنید. جواهراتی بخرید که از موادی ساخته شده اند که احتمال ایجاد واکنش های آلرژیک ندارند. از جواهراتی مانند: فولاد ضد زنگ بدون نیکل، استیل ضد زنگ، تیتانیوم، طلای زرد 18 و 24 عیار و نقره استرلینگ استفاده کنید.

با این حال، به خاطر داشته باشید که همه طلا ها دارای مقدار یکسانی از نیکل نیستند. بنابراین، اگر واقعاً به نیکل حساسیت دارید، ممکن است بدن شما تنها هنگام استفاده از انواع خاصی از طلا واکنش نشان دهد. به طور معمول، هرچه طلا خالص تر باشد، نیکل کمتری دارد و حساسیت کمتری ایجاد می کند.

به عنوان مثال:

  • طلای 24 عیار (طلای خالص) دارای 99.9 % طلا و دارای کمتر از 0.1 % نیکل و سایر فلزات است.
  • طلای 18 عیار 75% آن طلا است و 25% آن نیکل و سایر فلزات است.
  • همچنین، طلای سفید، طلای 12 قیراط یا 9 قیراط حاوی مقدار بیشتری نیکل و سایر فلزات است.

همچنین، به احتمال زیاد نسبت به طلای سفید واکنش نشان می دهید. هر چند طلای زرد نیز می تواند حاوی نیکل باشد. اما، معمولاً طلای زرد با نقره یا مس آلیاژ یا ترکیب می شود. طلای سفید بیشتر با نیکل آلیاژ شده است.

2. آتلیه پیرسینگ را با دقت انتخاب کنید

  • قبل از انجام سوراخ کردن مطمئن شوید که از سوزن های استریل، عاری از نیکل یا از جنس استنلس استیل در بسته های مهر و موم شده استفاده می کند.
  • اگر از تفنگ سوراخ کننده استفاده می کنند، بررسی کنید که قسمتی که با پوست شما در تماس است آیا در سایر مشتریان به صورت عمومی استفاده می شود؟
در مکانی مناسب پیرسینگ را انجام دهید

3. برای جلوگیری از حساسیت به طلا در حد امکان از موارد جایگزین استفاده کنید

به دنبال جایگزین های ایمن تری باشید. به عنوان مثال:

  • برای بند ساعت از چرم، پارچه یا پلاستیک استفاده کنید.
  • زیپ یا بست های لباس را پلاستیکی یا فلزات روکش دار انتخاب کنید.
  • قاب عینک خود را پلاستیکی یا تیتانیومی انتخاب کنید.

4. از محافظ (ماسک و دستکش و…) استفاده کنید

اگر به دلیل شغل در معرض نیکل قرار می گیرید، می توانید از ماسک و دستکش استفاده کنید. هم چنین، به خاطر داشته باشید که نیکل در بسیاری از اقلام روزمره نیز وجود دارد که می تواند باعث واکنش پوست شود.

بنابراین، می توانید دکمه ها، چفت ها، زیپ ها یا دسته های فلزی ابزار را با نوار چسب یا با یک مانع شفاف مانند: محافظ نیکل بپوشانید. به عنوان مثال: استفاده از لاک ناخن شفاف می تواند کمک کننده باشد. اما، ممکن است مجبور به استفاده مجدد از آن باشید.

بر روی آن محافظ قرار دهید

نحوه تشخیص حساسیت به طلا

تشخیص آلرژی طلا از سایر آلرژی ها دشوار است. بنابراین، ممکن است علائم را به اگزما یا نوع دیگری از درماتیت تماسی نسبت دهید. اگر مشکوک به حساسیت به طلا یا نیکل هستید، به پزشک مراجعه کنید. پزشک معاینه پوست را انجام داده و در مورد سابقه پزشکی و خانوادگی شما سوال می کند. برخی از پزشکان می توانند حساسیت به نیکل را بر اساس ظاهر پوست شما و قرار گرفتن اخیر در معرض مواردی که ممکن است حاوی نیکل باشند، تشخیص دهند.

اما، در اغلب موارد، علت بثورات پوستی شما مشخص نیست و ممکن است پزشک آزمایش وصله (آزمایش حساسیت) را توصیه کند. او ممکن است شما را برای این آزمایش به متخصص آلرژی یا متخصص پوست ارجاع دهد.

شیوه انجام تست پچ

  • برای انجام این آزمایش، مقادیر بسیار کمی از آلرژن های احتمالی (از جمله نیکل) روی پوست شما اعمال می شود و پوشانده می شود.
  • سپس، مواد به مدت دو روز روی پوست شما باقی می مانند.
  • اگر به نیکل حساسیت داشته باشید، هنگام برداشتن وصله یا چند روز پس از برداشتن مواد آلرژی زا، پوست ملتهب می شود. قطعاً، اگر حساسیت نداشته باشید هیچ واکنشی نخواهید داشت.

نکته: به دلیل غلظت کم آلرژن های مورد استفاده، انجام آزمایش پچ حتی برای افرادی که آلرژی شدید دارند، بی خطر است.

انواع روش های درمان حساسیت به طلا

با توجه به میزان حساسیت به طلا شما می توانید از انواع روش های گفته شده در این بخش استفاده کنید. این شامل:

1. تجویز دارو

پزشک شما ممکن است یکی از داروهای زیر را برای کاهش تحریک و بهبود وضعیت بثورات ناشی از واکنش حساسیت به نیکل تجویز کند:

  • مصرف کرم کورتیکواستروئید مانند: کلوبتازول (Clobex ،Cormax و…) و بتامتازون دیپروپیونات (دیپرولن) – دقت داشته باشید که استفاده طولانی مدت از آن ها می تواند منجر به نازک شدن پوست شود.
  • کرم های غیر استروئیدی مانند: تاکرولیموس (پروتوپیک) – شایع ترین عارضه جانبی استفاده از آن سوزش موقت در محل حساسیت است.
  • کورتیکواستروئید خوراکی: اگر واکنش شدید داشته باشد یا بثورات ناحیه وسیعی را پوشانده باشد می توانید از آن (مانند: پردنیزون) استفاده کنید. این داروها می توانند عوارض جانبی متعددی از جمله: افزایش وزن، نوسانات خلقی (افسردگی) و افزایش فشار خون را ایجاد کنند.
  • مصرف آنتی هیستامین های خوراکی:آنتی هیستامین های خوراکی مثل نئوتادین و ستیریزین می تواند برای تسکین خارش موثر باشد. البته در برخی موارد، ممکن است برای خارش پوست بسیار موثر نباشند.
از کرم استفاده کنید

2. فتوتراپی

این درمان شامل قرار دادن پوست شما در معرض مقادیر کنترل شده اشعه ماوراء بنفش مصنوعی است. این به طور کلی برای افرادی است که با استروئید های موضعی یا خوراکی بهبود نیافته اند. این روش (فتوتراپی) ماه ها طول می کشد تا بر واکنش حساسیت به نیکل تأثیر بگذارد.

3. درمان خانگی

برای درمان درماتیت تماسی ناشی از حساسیت به نیکل هیچ درمان خاصی وجود ندارد. اما، می توانید به عنوان اولین قدم برای بهبود، از تماس با فلز اجتناب کنید و همچنین، می توانید از روش های زیر نیز استفاده کنید که شامل موارد زیر است:

  • استفاده از کرم کورتیکواستروئید موضعی بدون نسخه: اگر بعد از استفاده از جواهرات طلا علائمی مانند: خارش، تورم، قرمزی و تاول دارید، بهترین راه درمان این است که ابتدا از کرم کورتیکواستروئید موضعی بدون نسخه استفاده کنید.
  • استفاده از لوسیون: از لوسیون های آرامبخش مانند: لوسیون کالامین استفاده کنید که ممکن است خارش را کاهش دهد.
  • به طور مرتب مرطوب کنید: پوست شما دارای یک سد طبیعی است که هنگام واکنش به نیکل و سایر آلرژن ها از بین می رود. استفاده از کرم ها یا لوسیون های نرم کننده مانند: ژله نفت یا روغن معدنی می تواند نیاز شما به کورتیکواستروئید های موضعی را کاهش دهد.
  • از کمپرس های مرطوب استفاده کنید: بهتر است برای کاهش خارش، حتماً پوست خود را مرطوب نگه دارید و از کمپرس خنک و مرطوب نیز استفاده کنید. استفاده از آن می تواند تاول ها را خشک کرده و خارش را تسکین دهد. یک پارچه تمیز را در آب لوله کشی یا محلول بورو، داروی بدون نسخه حاوی استات آلومینیوم خیس کنید و روی قسمت مورد نظر قرار دهید.

نکته: از مصرف برخی پمادهای بدون نسخه مانند: کرم های آنتی بیوتیک (به ویژه نئومایسین) که ممکن است واکنش آلرژیک را بدتر کنند، خودداری کنید.

در زمان استفاده از روش های خانگی، با واکنش شدید مواجه شدید سریعاً به پزشک مراجعه کنید. زیرا، ممکن است به داروی قوی تری نیاز داشته باشید.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر بثورات پوستی دارید و نمی دانید چگونه به وجود آمده است حتماً با پزشک مشورت کنید. اگر قبلاً حساسیت به نیکل در شما تشخیص داده شده است و مطمئن هستید که نسبت به قرار گرفتن در معرض نیکل واکنش نشان می دهید، از درمان های بدون نسخه و درمان های خانگی که پزشک قبلاً توصیه کرده است، استفاده کنید. اما، اگر این درمان ها کمکی نکرد، با پزشک خود تماس بگیرید. اگر فکر می کنید این ناحیه ممکن است عفونی شده باشد، فوراً به پزشک خود مراجعه کنید. علائم و نشانه هایی که ممکن است نشان دهنده عفونت باشد. عبارت اند از:

  • افزایش قرمزی
  • گرما
  • چرک در ناحیه آسیب دیده
  • درد

سخن آخر

هنگامی که بدن شما به یک عامل خاص (آلرژن) واکنش نشان داد، سیستم ایمنی بدن شما همیشه به آن حساس خواهد بود. حساسیت سیستم ایمنی بدن شما به نیکل ممکن است پس از اولین تماس یا پس از مدت طولانی که به طور مکرر در تماس ماده نیکل باشید، نشان داده شود. این بدان معناست، هر زمان که با ماده آلرژی تماس بگیرید، سیستم ایمنی بدن شما واکنش نشان داده و واکنش آلرژیک ایجاد می کند. بنابراین، از این پس باید بیشتر مراقب باشید تا تماس کمتری داشته باشید.

منبع:

www.healthline.comwww.mayoclinic.org
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا