پزشکیسلامت

طاعون خیارکی چیست؟ آیا این بیماری به ایران هم انتقال یافته است؟

بعد از اتفاقات اخیر و ورود بیماری کرونا به ایران که هنوز نه درمانی برای این بیماری کشف شده است و نه واکسنی که بتوان گسترش این بیماری را در مردم کنترل کرد، مجددا در یکی از روستا های کشور چین بیماری ای با نام طاعون خیارکی کشف شده است که در موارد شدید باعث مرگ افراد می شود. در ادامه با ما همراه شوید.

طاعون خیارکی چیست؟

اگر چند قرن به عقب برگردیم، می بینیم که در سال های 1347 تا 1351 میلادی، بیماری با نام طاعون سیاه در بین مردم اروپا کشف شد که تا امروز شایع ترین نوع طاعون شناخته می شد. مرگ و میر ناشی از این بیماری در آن زمان حدود 30 تا 60% جمعیت اروپا و آسیا برآورد شده است (تقریبا حدود 75 تا 200 میلیون نفر فقط طی 4 سال) .

این بیماری از یکی از چوپانان شهر بایانور چین گزارش شده است. ۲۴ ساعت پس از این که فردی به بیماری طاعون خیارکی مبتلا می‌شود، غدد لنفاوی او متورم می‌ شود که شبیه خیارک‌ هایی روی بدن است و کم کم رشد می کند.

این عوارض با درد زیادی همراه هستند. افراد می‌ توانند با دور نگه داشتن خود از حیوانات بیمار یا مرده، خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهند؛ نگرانی بابت شیوع غیر قابل کنترل بیماری طاعون خیارکی وجود ندارد زیرا روند انتقال آن و درمان آن مشخص شده است.

علائم بیماری طاعون خیارکی

علائم این بیماری شامل تب، تهوع، خون ریزی، نارسایی اندام‌ها و زخم‌های باز می ‌شود. اگر باکتری عامل این بیماری به ریه‌ ها نفوذ کند، می تواند باعث ذات الریه شود.

سعی کنید اگر مبتلا به این بیماری شدید، هر چه سریع تر آن را درمان کنید; زیرا باکتری با ورود به جریان خون در بدن بعد از گسترش یافتن، موجب بیماری “سپتیسمی” (Sepsis) می‌ شود که کل بدن را فرا می‌ گیرد.

چه افرادی در معرض ابتلا به این بیماری هستند؟

همه افراد در معرض ابتلا به این بیماری هستند، اما باز هم افرادی که به مشاغلی از قبيل: آزمايشگاهی، زمين شناسی يا زيست شناسی مشغولند (چون بيشتر در معرض تماس با جوندگان آلوده قرار می گيرند) ريسک ابتلای به طاعون در آن ها بیشتر است.

هر فردی که در معرض نيش کک های آلوده قرار دارد یا با حيوانات آلوده در تماس است و يا با افراد و يا حيوانات مبتلا به سينه پهلوی طاعونی و سرماخورده در تماس است، مستعد دريافت باکتری طاعون می باشد.

انتقال انسان به انسان تنها زمانی رخ می ‌دهد که تماس با فرد بیمار بسیار مستقیم و نزدیک باشد.

آیا به ایران هم انتقال یافته است؟

مشاور ارشد رییس دانشگاه علوم پزشکی کرمان با تاکید فراوان مبنی بر این که طاعون خیارکی در ایران اصلا مطرح نیست، عنوان کرد: طاعون بیماری کشنده‌ ای است و از طریق ریه و کک منتقل می‌ شود، به طوری که طاعون خیارکی در کشاله ‌های ران، غده ای مانند خیار ورم می ‌کند اما خوشبختانه در حال حاضر آنتی ‌بیوتیک ‌های زیادی برای این بیماری وجود دارد.

درمان طاعون خیارکی

راه درمان طاعون خیارکی چیست
درمان طاعون خیارکی

چندین نوع آنتی بیوتیک در درمان طاعون خیارکی می تواند موثر باشد که شامل آمینوگلیکوزیدهایی مانند: استرپتومایسین و جنتامایسین، تتراسایکلین‌ها و فلوئوروکینولون سیپروفلوکساسین است.

افرادی که به طاعون خیارکی مبتلا می شوند، باید فورا درمان شوند و پس از ۲۴ ساعت از شروع اولین علائم، برای جلوگیری از مرگ، آنتی بیوتیک دریافت کنند.

سایر درمان ‌ها شامل استفاده از اکسیژن، مایعات داخل وریدی و پشتیبانی تنفسی است.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا