
سوپر لیگ اروپا (Europe Super League) که احتمالا از این به بعد با عنوان اختصاری ESL شناخته خواهد شد، رقابت های فوتبالی جدیدی است که این بار نه نه فیفا و نه یوفا در آن هیچ نقشی ندارند و این خود باشگاه ها هستند که آن را معرفی کرده اند.
با اعلام این خبر از سوی باشگاه هایی نظیر یوونتوس، رئال مادرید، بارسلونا و… باید منتظر انقلابی در رقابت های فوتبالی دنیا باشیم که تبعات آن از همین حالا شروع شده است و سازمان های یوفا و فیفا شدیدا با آن مخالفت کرده اند.
تیم هایی که برای حضور در رقابت های سوپر لیگ اروپا اعلام آمادگی کرده اند شامل 12 تیم می شوند که پیش بینی می شود تا ساعات آینده 3 تیم دیگر نیز به آن ها اضافه شده و رسما تعدادشان به 15 تیم برسد.
یوونتوس ![]() | رئال مادرید![]() | بارسلونا ![]() |
اتلتیکو مادرید ![]() | اینتر میلان ![]() | آ ث میلان ![]() |
آرسنال ![]() | منچستر یونایتد ![]() | منچستر سیتی ![]() |
لیورپول ![]() | تاتنهام ![]() | چلسی ![]() |
از جمله 12 تیمی هستند که تاکنون آمادگی خود را برای حضور در این رقابت ها اعلام کرده اند و احتمالا به زودی 3 تیم اروپایی دیگر از جمله:
بایرن مونیخ ![]() | لایپزیش ![]() | پورتو ![]() |
هم به جمع این 12 تیم خواهند پیوست و رسما حضور خود را در این رقابت ها اعلام خواهند کرد.
سوپر لیگ اروپا از کجا آمده است؟
ایده برگزاری سوپر لیگ اروپا مربوط به امسال نیست و این ایده از سال 1998 به روی کاغذ آمده است اما تاکنون توانایی اجرا شدن نداشته است. این طرح در همان ابتدا با دخالت فدراسیون فوتبال اروپا (یوفا) و گسترش رقابت های جام قهرمانان اروپا (UCL) شکست خورد و به سرانجام نرسید.
سال 2009 دوباره این ایده با حمایت فلرنتینو پرز (رئیس باشگاه رئال مادرید) جان تازه ای گرفت و بر سر زبان ها افتاد. در همان سال مربی نام آشنای تیم انگلیسی آرسنال، یعنی آرسن ونگر، پیشبینی کرد که برگزاری رقابت های سوپر لیگ، بخاطر سخت تر شدن قوانین پولی یوفا، ممکن است در 10 سال آینده دور از ذهن نباشد.
در سال 2016، یوفا یک بار دیگر مجبور شد تا طرح سوپر لیگ اروپا را بررسی کند. در این طرح، رقابت های سوپر لیگ با حضور 16 تیم برتر از لیگ های معتبر اروپایی آمده بود که می بایست در دو گروه 8 تیمی با یکدیگر رقابت می کردند.
هر 8 تیم باید به صورت دوره ای با یکدیگر رقابت می کردند و در نهایت پس از 56 بازی، تیم های اول تا چهارم هر گروه در رقابت های یک چهارم نهایی حذفی شرکت کرده و در نهایت برنده مشخص می شد.
این طرح پس از بررسی توسط یوفا، رد شد و یوفا عملا آن را غیر قابل قبول اعلام نمود. با این وجود به منظور جلوگیری از ایجاد این طرح، یوفا در ساختار رقابت های چمپیونر لیگ تغییراتی را ایجاد کرد و اجازه داد از لیگ های معتبر آلمان، ایتالیا، انگلستان و اسپانیا، 4 تیم به صورت مستقیم و بدون پلی آف، به رقابت های یوفا چمپیونزلیگ، وارد شوند.
در اکتبر 2020 فیفا یک طرح پیشنهادی برای جایگزینی رقابت هایی تحت عنوان لیگ برتر اروپا را با چمپیونز لیگ داد که در آن 18 تیم از لیگ های معتبر اروپایی حضور داشتند و تمامی رقابت ها تحت سیستم دوره ای، باید با یکدیگر به رقابت می پرداختند که تقریبا شبیه به لیگ های امریکایی NBA یا NHL طراحی شده بود.
اما در ژانویه 2021 فیفا و تمام زیرمجموعه های آن از جمله یوفا، AFC و… مخالفت خود را با هر نوع طرحی که به برگزاری رقابت های سوپر لیگ منجر شود اعلام نمودند و در این خصوص هشدارهایی را نیز به تیم ها و حتی بازیکنان شرکت کننده در این رقابت ها، دادند.
اما علی رقم این هشدارها، در 18 مارس 2021 دوازده تیم معتبر اروپایی حمایت خود را از طرح سوپر لیگ اروپا به طور رسمی اعلام کردند و حتی چینش سازمانی و مدیریتی خود را نیز انجام داده اند و امیدوارند که به زودی بتوانند این رقابت ها را آغاز نمایند.

آیا برای تیم ها و بازیکنان حاضر در سوپر لیگ، مجازاتی وجود دارد؟
بله! فیفا و یوفا رسما اعلام کرده اند که هر تیم یا بازیکنی که در سوپر لیگ اروپا حضور داشته باشد، برای همیشه باید قید حضور در رقابت های تحت نظر فیفا و یوفا را بزند!
به این ترتیب هر بازیکن یا تیمی که در این رقابت ها حضور داشته باشد، نمی تواند در رقابت های جام جهانی فوتبال، جام ملت های اروپا، لیگ های داخلی کشور ها، جام حذفی و هر نوع رقابتی که در چهارچوب فیفا باشد، حضور داشته باشد.
این شاید یکی از بزرگ ترین تهدیدهایی باشد که تاکنون توسط فیفا به یک تیم یا بازیکن داده شده است.
با این وجود تیم های اعلام شده در بالا که همگی جزو تیم های مطرح و قدرتمند اروپایی محسوب می شوند، همچنان مسر به برگزاری این رقابت ها هستند و حتی اعلام نموده اند که از همین تابستان می توانند این رقابت ها را آغاز کنند!
بنظر می رسد که حتی اگر فیفا تهدیدات خود را عملی کند، نمی تواند زمان زیادی به مقابله با آن ها بپردازد، چراکه این تیم ها همگی از تیم ها با سابقه و بزرگ اروپا محسوب می شوند و رقابت های اروپایی بدون حضور آن ها، سطح بسیار پایینی را به خود خواهد گرفت. حتی رقابت های ملی نیز بدون حضور بازیکنان پر رنگی که در این تیم ها شاغل هستند، چندان چنگی به دل فوتبال دوستان نخواهد زد!
چرا سوپر لیگ اروپا؟
همه ما می دانیم که تبعات همه گیری ویروس کرونا برای ورزش محبوب فوتبال بسیار زیاد بوده و در این میان قوانین سختگیرانه یوفا و فیفا نیز بر سختی آن افزوده و باشگاه های فوتبالی بزرگی را تا مرز ورشکستگی نیز کشانده است.
عدم امکان حضور تماشاگران در ورزشگاه ها، سبب کاهش بخش قابل توجهی از بودجه باشگاه های اروپایی شده و همین امر باعث شده تا این باشگاه ها نتوانند از پس خرج و مخارج و حقوق بسیار بالای بازیکنان مطرح خود بر آیند و در نتیجه با دشواری هایی در این زمینه روبرو شده اند.
همانطور که اشاره شد، طرح سوپر لیگ اروپا، طرحی نیست که به تازگی ارائه شده باشد و بیش از 20 سال است که زمزمه هایی از آن وجود دارد. اما در سال های اخیر به سبب مشکلات مالی زیادی که باشگاه های بزرگ دارند و عدم توجه به درخواست های این باشگاه ها توسط فدراسیون فوتبال دنیا، این طرح از حالت پیشنهاد خارج شده و روی اجرایی شدن را به خود گرفته است.
باشگاه های بزرگ از سطح دخالت بسیار زیاد فیفا و یوفا در امور داخلی باشگاه بسیار ناراضی هستند و همین عامل سبب شده تا آن ها از طرح سوپر لیگ اروپا که از سایه مدیریت فیفا خارج می باشد، حمایت کنند.

قوانین سوپر لیگ
در حال حاضر آقای فلرنتینو پرز، مدیر عامل باشگاه رئال مادرید اسپانیا، ریاست رقابت های سوپر لیگ اروپا را بر عهده گرفته است و آقای آندره آ آنیلی، مدیر عامل باشگاه یوونتوس، سمت نائب رئیسی را عهده دار شده است.
جوئل گلیزر نیز که در حال حاضر مدیر عامل باشگاه منچستر یونایتد می باشد، سمت نائب رییس دوم سوپر لیگ را عهده دار شده است.
طبق ادعای نیویورک تایمز، هر تیم شرکت کننده در این رقابت ها حدود 400 میلیون یورو درآمد کسب خواهد کرد!
در حال حاضر 12 تیم اروپایی به عنوان بنیانگزاران این رقابت ها اعلام شده اند و به زودی 3 تیم دیگر به جمع آن ها اضافه خواهند شد. این رقابت ها با حضور 20 تیم اروپایی بسته خواهند شد که 5 تیم باقی مانده بر اساس نتایج فصل گذشته، انتخاب خواهند شد و پس از آن، این 20 تیم به صورت دوره ای با یکدیگر به رقابت خواهند پرداخت.
رقابت ها هر ساله از آگوست تا ماه می در دو گروه 10 تیمی انجام خواهند شد. 3 تیم اول از هر گروه به صورت خودکار در یک چهارم نهایی حضور خواهند داشت. تیم های چهارم و پنجم هر گروه نیز به صورت پلی آف با یکدیگر رقابت خواهند کرد تا تکلیف دو جایگاه باقی مانده نیز مشخص شود. در این مرحله بازی ها به صورت رفت و برگشتی انجام خواهد شد و در نهایت 2 تیم باقی مانده در فینال یک بازی برای تعیین برنده، انجام خواهند داد.