
میگرن یا به طور کلی سردرد های میگرنی یک بیماری عصبی است که می تواند علائم متعددی ایجاد کند. اغلب با سردرد های شدید و ناتوان کننده مشخص می شود. علائم آن ممکن است شامل حالت تهوع، استفراغ، اشکال در گفتار، بی حسی یا گزگز و حساسیت به نور و صدا باشد. میگرن اغلب در خانواده ها دیده می شود و در تمام سنین تأثیر می گذارد.
تشخیص سردرد های میگرنی براساس سابقه بالینی، علائم گزارش شده و با رد سایر علل تعیین می شود. متداول ترین دسته سردرد های میگرنی دسته های فاقد هاله (که قبلاً به آن میگرن رایج می گفتند) و کسانی که دارای هاله هستند (که قبلاً به عنوان میگرن کلاسیک شناخته می شدند) هستند.
میگرن می تواند از کودکی شروع شود یا تا اوایل بزرگسالی رخ ندهد. زنان بیشتر از مردان به میگرن مبتلا می شوند. سابقه خانوادگی یکی از رایج ترین عوامل خطر ابتلا به میگرن است.
میگرن با سایر سردردها متفاوت است.
عناوینی که خواهید خواند:
- علائم میگرن
- درد میگرن
- حالت تهوع
- آزمایشات میگرن
- درمان
- دارو ها
- جراحی
- علت ایجاد سردرد های میگرنی
- غذاهایی که میگرن را تحریک می کنند
علائم میگرن

علائم میگرن ممکن است یک تا دو روز قبل از خود سردرد شروع شود. این مرحله prodrome شناخته می شود. علائم در این مرحله می تواند شامل موارد زیر باشد:
- هوس های غذایی
- افسردگی
- خستگی یا انرژی کم
- خمیازه مکرر
- بیش فعالی
- تحریک پذیری
- سفتی گردن
در میگرن همراه با هاله، هاله پس از مرحله علائم اولیه رخ می دهد. در طول هاله، ممکن است در بینایی، احساس، حرکت و گفتار خود مشکل داشته باشید. نمونه هایی از این مشکلات عبارتند از:
- مشکل در صحبت واضح
- احساس خارش یا خارش در صورت، بازوها یا پاها
- دیدن اشکال، چشمک های روشن یا لکه های روشن
- بینایی خود را به طور موقت از دست دهید
مرحله بعدی به عنوان مرحله حمله شناخته می شود. این مرحله حاد یا شدیدترین مرحله است که درد واقعی میگرن ایجاد می شود. در برخی افراد، این می تواند در طول هاله با هم تداخل داشته باشد یا رخ دهد. علائم فاز حمله می تواند از چند ساعت تا چند روز ادامه داشته باشد. علائم میگرن در افراد مختلف متفاوت است. برخی از علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- افزایش حساسیت به نور و صدا
- حالت تهوع
- سرگیجه یا احساس ضعف
- درد در یک طرف سر( یا در سمت چپ، سمت راست)، جلو یا عقب، یا در شقیقه ها
- درد سر و ضربان قلب
- استفراغ
پس از مرحله حمله، فرد اغلب مرحله علائم ثانویه را تجربه می کند. در این مرحله، معمولاً تغییراتی در خلق و خو و احساسات ایجاد می شود. این موارد می تواند از احساس سرخوشی و بسیار شاد بودن، تا احساس خستگی و بی احساس بودن باشد. سردرد خفیف ممکن است ادامه داشته باشد.
طول و شدت این مراحل می تواند در درجات مختلف در افراد مختلف رخ دهد. گاهی اوقات، یک مرحله کنار گذاشته می شود و ممکن است حمله میگرن بدون ایجاد سردرد رخ دهد.
درد میگرن

مردم درد میگرن را اینگونه توصیف می کنند:
- ضربان دار
- سوراخ شدن
- کوبیدن
- ناتوان کننده
همچنین می تواند مانند یک درد شدید و کسل کننده و مداوم احساس شود. درد ممکن است خفیف شروع شود، اما بدون درمان، متوسط تا شدید خواهد شد. درد میگرن معمولاً در ناحیه پیشانی تأثیر می گذارد. این معمولا در یک طرف سر است، اما می تواند در هر دو طرف رخ دهد یا تغییر مکان دهد.
بیشتر میگرن ها حدود 4 ساعت دوام می آورند. اگر تحت درمان قرار نگیرند یا به درمان پاسخ ندهند، می توانند تا 72 ساعت تا یک هفته دوام بیاورند. در میگرن های دارای هاله، درد ممکن است با هاله همپوشانی داشته باشد یا ممکن است هرگز ایجاد نشود.
حالت تهوع
بیش از نیمی از افراد مبتلا به میگرن حالت تهوع را به عنوان یک علامت دارند. بیشتر آن ها نیز استفراغ می کنند. این علائم ممکن است همزمان با شروع سردرد شروع شوند. اگرچه معمولاً حدود یک ساعت پس از شروع سردرد ایجاد می شوند.
حالت تهوع و استفراغ می تواند به اندازه خود سردرد نگران کننده باشد. اگر فقط حالت تهوع دارید، ممکن است بتوانید دارو های معمول میگرن خود را مصرف کنید. اگرچه استفراغ می تواند از مصرف قرص ها جلوگیری کند یا آن ها را به اندازه کافی در بدن نگه ندارد تا جذب بدن شود. اگر مجبور باشید مصرف داروی میگرن را به تأخیر بیندازید، میگرن شدیدتر می شود.
درمان حالت تهوع و جلوگیری از استفراغ
اگر حالت تهوع بدون استفراغ دارید، ممکن است پزشک دارویی برای تسکین حالت تهوع به نام دارو های ضد تهوع یا ضد استفراغ پیشنهاد کند. در این حالت، داروی ضد استفراغ می تواند به جلوگیری از استفراغ و بهبود حالت تهوع کمک کند.
طب فشاری ممکن است در درمان حالت تهوع میگرن نیز مفید باشد. یک مطالعه در 2012 در منبعی معتبر نشان داد که طب فشاری، شدت تهوع مرتبط با میگرن را با شروع 30 دقیقه کاهش می دهد و در طی 4 ساعت بهبود می یابد.
درمان حالت تهوع و استفراغ با هم
پزشکان ترجیح می دهند به جای اینکه تهوع و استفراغ را جداگانه درمان کنند، علائم را با درمان سردرد های میگرنی کاهش دهند. اگر میگرن شما با حالت تهوع و استفراغ قابل توجهی همراه است، شما و پزشک ممکن است در مورد شروع داروهای پیشگیرانه (پیشگیری) صحبت کنید.
آزمایشات میگرن

پزشکان با گوش دادن به علائم شما، گرفتن شرح حال پزشکی و خانوادگی و انجام معاینه فیزیکی، میگرن را تشخیص می دهند تا سایر علل احتمالی را رد کنند. اسکن های تصویربرداری، مانند سی تی اسکن یا MRI، می تواند سایر دلایل را رد کند، از جمله:
- تومورها
- ساختارهای غیر طبیعی مغز
- سکته
درمان
میگرن قابل درمان نیست، اما پزشک می تواند به شما کمک کند تا آن ها را کنترل کنید تا کمتر مبتلا شوید و در صورت بروز علائم آن را درمان کنید. درمان همچنین می تواند به کاهش سردرد های میگرنی شما کمک کند.
برنامه درمان شما به موارد زیر بستگی دارد:
- سن شما
- چند بار میگرن دارید
- نوع میگرن شما
- شدت آن، بر اساس مدت دوام، درد شما و چند بار شما را از رفتن به مدرسه یا محل کار باز می دارد
- اعم از اینکه حالت تهوع یا استفراغ داشته باشید و همچنین سایر علائم
- سایر شرایط سلامتی که ممکن است داشته باشید و سایر داروهایی که ممکن است مصرف کنید
برنامه درمانی شما ممکن است ترکیبی از این موارد را شامل شود:
- داروهای میگرن
- تنظیم سبک زندگی، از جمله مدیریت استرس و جلوگیری از عوامل میگرنی
- داروهای OTC درد یا میگرن، مانند NSAID یا استامینوفن (Tylenol)
- داروهای تجویزی میگرن که هر روز برای کمک به جلوگیری از میگرن و کاهش دفعات سردرد استفاده می کنید
- داروهای تجویز که به محض شروع سردرد مصرف می کنید، تا از شدت آن جلوگیری کرده و علائم را کاهش دهد
- داروهای تجویزی برای کمک به حالت تهوع یا استفراغ
- اگر به نظر می رسد میگرن در رابطه با چرخه قاعدگی شما رخ می دهد، هورمون درمانی انجام دهید
- مشاوره
- مراقبت های جایگزین، که ممکن است شامل بیوفیدبک، مدیتیشن، طب فشاری یا طب سوزنی باشد
می توانید چند مورد را در خانه امتحان کنید که ممکن است به در رفع درد میگرن کمک کند:
- در اتاقی آرام و تاریک دراز بکشید.
- پوست سر یا شقیقه های خود را ماساژ دهید.
- یک پارچه سرد را روی پیشانی یا پشت گردن خود قرار دهید.
17 روش برای درمان سردرد به شیوه طبیعی
دارو ها
از داروها می توان برای جلوگیری از بروز میگرن یا درمان آن پس از بروز میگرن استفاده کرد. ممکن است بتوانید با داروهای OTC تسکین پیدا کنید. با این حال، اگر داروهای OTC موثر نباشند، پزشک ممکن است تصمیم بگیرد که سایر داروها را تجویز کند.
این گزینه ها بر اساس شدت میگرن و سایر شرایط سلامتی شما تنظیم می شوند. گزینه های دارویی هم شامل موارد پیشگیری و هم گزینه های درمانی در هنگام حمله است.
داروهایی که زیاد برای سردرد های میگرنی استفاده می شوند
استفاده مکرر از هر نوع داروی سردرد می تواند باعث ایجاد استفاده بیش از حد از آن دارو شود (که قبلاً سردرد برگشتی نامیده می شد) افراد مبتلا به میگرن بیشتر در معرض خطر ابتلا به این عارضه هستند.
هنگام تعیین چگونگی مقابله با سردرد های میگرنی، با پزشک خود در مورد دفعات مصرف دارو و جایگزین های دارویی صحبت کنید.
جراحی
چند روش جراحی وجود دارد که برای درمان میگرن استفاده می شود. با این حال، آن ها توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) تأیید نشده اند. این روش ها شامل روش های تحریک عصبی و جراحی رفع فشار از محل تحریک میگرن (MTSDS) است.
بنیاد میگرن آمریکا هر کسی را که قصد جراحی میگرن را دارد تشویق می کند که به متخصص سردرد مراجعه کند. یک متخصص سردرد یک دوره پزشکی معتبر برای سردرد را گذرانده است یا در پزشکی سردرد دارای مجوز است.
جراحی های تحریک عصبی
در طی این روش ها، یک جراح الکترود هایی را به زیر پوست شما وارد می کند. الکترود ها تحریک الکتریکی را به اعصاب خاص می رسانند. در حال حاضر چندین نوع محرک استفاده می شود. این شامل:
- محرک های عصبی پس سری
- محرک های عمیق مغز
- محرک های عصب واگ
- محرک های گانگلیونی اسفنوپالاتین
تحقیقات در مورد نقش ایده آل تحریک عصبی در درمان سردرد ادامه دارد.
MTSDS
این روش جراحی شامل آزاد سازی اعصاب اطراف سر و صورت است که ممکن است به عنوان مکان های تحریک کننده میگرن مزمن نقش داشته باشد. از تزریق آنابوتولینومتوکسین A (بوتاکس) به طور معمول برای شناسایی اعصاب نقطه ماشه ای که در هنگام حمله میگرن نقش دارند استفاده می شود. تحت آرام بخشی، جراح اعصاب جدا شده را غیرفعال یا از حالت فشرده خارج می کند. معمولاً جراحان پلاستیک این جراحی ها را انجام می دهند.
انجمن سردرد آمریكا درمان میگرن با MTSDS را تأیید نمی كند. آن ها توصیه می کنند هر کسی که این روش را در نظر می گیرد، توسط یک متخصص سردرد ارزیابی شود تا ابتدا خطرات را یاد بگیرد.
این جراحی ها تا زمانی که مطالعات بیشتر نشان دهند که به طور مداوم و ایمن کار می کنند، آزمایشی محسوب می شوند. با این حال ممکن است نقشی در افراد مبتلا به میگرن مزمن داشته باشند که به درمان های دیگر پاسخ نداده اند. بنابراین، آیا جراحی پلاستیک پاسخی برای مشکلات میگرنی شما است؟
علت ایجاد سردرد های میگرنی
محققان علت قطعی میگرن را شناسایی نکرده اند. با این حال، آن ها برخی از عوامل موثر را یافته اند که می توانند باعث تحریک این بیماری شوند. این شامل تغییر در مواد شیمیایی مغز، مانند کاهش سطح سروتونین شیمیایی مغز است.
سایر عواملی که می توانند میگرن را تحریک کنند عبارتند از:
- چراغ های روشن
- گرمای شدید، یا سایر تغییرات در هوا
- کمبود آب بدن
- تغییرات فشار
- تغییرات هورمونی در زنان مانند نوسانات استروژن و پروژسترون در دوران قاعدگی، بارداری یا یائسگی
- استرس بیش از حد
- صداهای بلند
- فعالیت بدنی شدید
- صرف غذا
- تغییر در الگوی خواب
- استفاده از برخی داروها مانند داروهای ضد بارداری خوراکی یا نیتروگلیسیرین
- بوهای غیرمعمول
- غذاهای خاص
- سیگار کشیدن
- مصرف الکل
- مسافرت
در صورت بروز سردرد های میگرنی، پزشک ممکن است از شما بخواهد یک دفترچه سردرد تهیه کنید. نوشتن اینکه چه کاری انجام می دهید، چه غذا هایی می خورید و چه دارو هایی قبل از شروع میگرن مصرف می کنید می تواند باعث شناسایی عوامل محرک شما شود. دریابید که چه چیز دیگری می تواند باعث ایجاد یا تحریک میگرن شود.
غذا هایی که میگرن را تحریک می کنند.
برخی از غذا ها یا مواد غذایی خاص ممکن است بیش از سایرین باعث ایجاد سردرد های میگرنی شوند. این ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- نوشیدنی های الکلی یا کافئین دار
- مواد افزودنی غذایی مانند نیترات (نگهدارنده گوشت های پخته شده)، آسپارتام (قند مصنوعی) یا گلوتامات مونو سدیم (MSG)
- تیرامین، که به طور طبیعی در برخی از غذا ها وجود دارد
تیرامین همچنین هنگام تخمیر یا پیر شدن مواد غذایی افزایش می یابد. این شامل غذا هایی مانند برخی پنیر های مانده، کلم ترش و سس سویا است. با این حال، تحقیقات مداوم بیشتر به دنبال بررسی نقش تیرامین در میگرن است. این در بعضی از افراد ممکن است یک محافظ سردرد باشد تا یک محرک.
منبع: healthline