آنچه لازم است درباره رژیم غذایی مناسب آرتروز بدانید!

بسیاری از افراد دریافتند که ایجاد تغییر در رژیم غذایی می تواند به علائم آرتروز که شامل درد، سفتی و تورم است کمک کند. بنابراین در این مقاله بررسی می شود که رژیم غذایی مناسب آرتروز چیست؟ افراد مبتلا به آرتروز چه غذاهایی را باید در رژیم غذایی خود بگنجانند و از کدام یک باید خودداری کنند. با ما همراه باشید.
آرتروز چیست؟
با شکسته شدن غضروف مفاصل به مرور زمان آرتروز ایجاد می شود. این شرایط می تواند بر روی هر مفصل در بدن تأثیر بگذارد، اما افراد اغلب آن را در زانوها، دست ها، لگن یا ستون فقرات مشاهده می کنند.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره آرتروز به مقاله آرتروز چیست؟ مراجعه کنید.

چند تاثیر مهم در رژیم غذایی مناسب آرتروز چیست؟
مصرف برخی غذاها ممکن است بر شدت آرتروز بی افزاید. بنا براین آگاهی و دانش کافی درباره رژیم غذایی به ما این امکان را می دهد تا با انتخاب رژیم غذایی مناسب آرتروز علائم را بهبود ببخشیم. برخی از غذاها دارای قابلیت ضد التهابی هستند که می توانند به کاهش علائم کمک کنند. بنا بر این مصرف یک رژیم غذایی متعادل و مغذی ممکن است از آسیب بیشتر مفاصل جلوگیری کند.
رژیم غذایی مناسب می تواند به روش های زیر به بهبود آرتروز کمک کند:
1- کاهش التهاب و جلوگیری از آسیب
یک رژیم غذایی متعادل و مغذی ابزار لازم را برای جلوگیری از آسیب بیشتر مفاصل به بدن می دهد که برای افراد مبتلا به آرتروز ضروری است.
برخی از غذا ها به عنوان التهاب در بدن کاهش می یابد و پیروی از یک رژیم ضد التهابی می تواند علائم را بهبود بخشد. خوردن آنتی اکسیدان کافی از جمله ویتامین های A ،C و E ممکن است به جلوگیری از آسیب بیشتر مفاصل کمک کند.
2- کاهش کلسترول
افراد مبتلا به آرتروز به احتمال زیاد کلسترول خون بالا دارند و کاهش کلسترول ممکن است علائم این بیماری را بهبود بخشد. در رژیم غذایی مناسب، افراد می توانند به سرعت سطح کلسترول خود را بهبود بخشند.
3- حفظ وزن سالم
نگه داشتن وزن مناسب برای برخی از افراد دشوار است، به ویژه کسانی که به دلیل بیماری پزشکی مانند: آرتروز تحرک آن ها کاهش می یابد. شما می توانید با مراجعه به یک متخصص تغذیه یک رژیم مناسب دریافت کنید.
زیرا اضافه وزن می تواند فشار بیشتری به مفاصل وارد کند و ذخیره اضافی چربی در بدن باعث التهاب بیشتر می شود. در نتیجه حفظ وزن سالم می تواند علائم آرتروز را کاهش دهد.

بیشتر بدانید: 5 راهکار برای جلوگیری از افزایش وزن در تعطیلات
معرفی 8 رژیم غذایی مناسب آرتروز
گنجاندن غذاهای خاص در رژیم غذایی می تواند استخوان ها، عضلات و مفاصل را تقویت کرده و به بدن در مبارزه با التهاب و بیماری کمک کند. افراد مبتلا به آرتروز می توانند هشت غذای زیر را برای کاهش علائم خود به رژیم غذایی خود اضافه کنند:
1- ماهی روغنی
ماهی قزل آلا حاوی مقدار زیادی اسید چرب امگا 3 است که دارای خواص ضد التهابی است.
ماهی های روغنی حاوی مقدار زیادی اسیدهای چرب امگا 3 مفید هستند. این چربی های اشباع نشده چند خاصیت ضد التهابی دارند. بنابراین ممکن است به افراد مبتلا به آرتروز مفید باشد.
افرادی که مبتلا به آرتروز هستند باید حداقل یک وعده در هفته ماهی روغنی بخورند. ماهی های روغنی شامل:
- ساردین
- ماهی خال مخالی
- ماهی سالمون
- ماهی تن تازه

نکته: کسانی که ترجیح می دهند ماهی نخورند می توانند به جای آن از مکمل های حاوی امگا 3 مانند روغن ماهی، روغن کریل یا روغن بذر کتان استفاده کنند.
از دیگر منابع امگا 3 می توان به دانه های چیا، روغن بذر کتان و گردو اشاره کرد. این مواد غذایی ها همچنین می توانند به مبارزه با التهاب کمک کنند.
2- روغن ها
علاوه بر ماهی های روغنی، برخی روغن های دیگر می توانند التهاب را کاهش دهند. روغن زیتون بسیار بکر حاوی مقادیر زیادی الئوکانتال است که ممکن است خواص مشابه داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAID) داشته باشد.
روغن های آووکادو و گلرنگ گزینه های مفیدی هستند و همچنین ممکن است به کاهش کلسترول کمک کنند.
3- لبنیات
شیر، ماست و پنیر سرشار از کلسیم و ویتامین D هستند. این مواد مغذی قدرت استخوان را افزایش می دهد که ممکن است علائم دردناک را بهبود بخشد. لبنیات همچنین حاوی پروتئین هایی است که می توانند به عضله سازی کمک کنند. افرادی که قصد دارند وزن خود را کنترل کنند می توانند گزینه های کم چربی را انتخاب کنند.
افرادی که علائم التهابی مرتبط با نقرس دارند، ممکن است شیر بدون چربی و کم چربی آن ها را در برابر این بیماری محافظت کند. اگر در مصرف لبنیات برای کاهش علائم آرتروز شک دارید یک رژیم حذف می تواند به شما کمک کند تا تشخیص دهید که با مصرف لبنیات علائم بهبود می یابد یا بدتر می شود.

4- سبزیجات برگ تیره
سبزیجات برگ تیره سرشار از ویتامین D و مواد شیمیایی شیمیایی و آنتی اکسیدان های ضد استرس هستند. ویتامین D برای جذب کلسیم ضروری است و همچنین می تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و به بدن در مبارزه با عفونت کمک کند.
سبزهای برگ تیره عبارتند از:
- اسفناج
- کلم پیچ
- خرد کردن
- سبزه یقه دار
5- کلم بروکلی
کلم بروکلی حاوی ترکیبی به نام سولفورافان است که به عقیده محققان می تواند پیشرفت آرتروز را کند کند. این سبزی همچنین غنی از ویتامین K و C و همچنین کلسیم تقویت کننده استخوان است.

6- چای سبز
پلی فنول ها آنتی اکسیدانی هستند که به عقیده کارشناسان ممکن است بتوانند التهاب را کاهش داده و سرعت آسیب غضروف را کند کنند. چای سبز حاوی مقادیر زیادی پلی فنول است.
بیشتر بدانید: خواص چای سبز برای پوست و مو همراه با ماسک های خانگی
7- سیر
دانشمندان بر این باورند که ترکیبی به نام دیال دی سولفید که در سیر وجود دارد ممکن است در برابر آنزیم های موجود در بدن که به غضروف آسیب می رسانند، کار کند.
8- آجیل
آجیل برای قلب مفید است و حاوی مقادیر زیادی کلسیم، منیزیم، روی، ویتامین E و فیبر است. آن ها همچنین حاوی اسید آلفا-لینولنیک (ALA) هستند که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.
بیشتر بدانید: بیان فواید و میزان مصرف ویتامین E برای بدن
انتخاب رژیم مدیترانه ای به عنوان رژیم غذایی مناسب آرتروز
مطالعات نشان داده اند که رژیم مدیترانه ای می تواند التهابی را که در علائم آرتروز نقش دارد، کاهش دهد. پیروی از سبک رژیم مدیترانه ای علاوه بر کمک به کاهش درد مرتبط با آرتروز، بسیاری از مزایای سلامتی دیگر از جمله کاهش وزن را نیز به همراه دارد. هم چنین پیروی از رژیم مدیترانه ای نیز ممکن است خطر ابتلا به موارد زیر را کاهش دهد:
- بیماری قلبی و سکته مغزی
- ضعف عضلانی در سنین بالاتر
- بیماری آلزایمر
- بیماری پارکینسون
- مرگ زودرس
برای آشنایی بیشتر با رژیم مدیترانه ای به مقاله “رژیم سبز” نسخه جدید رژیم مدیترانه ای برای سلامتی مراجعه کنید.
هم چنین افراد می توانند تغییرات ساده ای در رژیم غذایی خود ایجاد کنند تا بیشتر شبیه رژیم مدیترانه ای باشد. این تغییرات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- خوردن غذاهای سرشار از فیبر و نشاسته مانند: سیب زمینی شیرین، سیب زمینی، لوبیا، عدس و نان و ماکارونی غلات کامل.
- خوردن مقدار زیادی میوه و سبزیجات.
- مصرف ماهی
- کاهش مصرف گوشت
- انتخاب محصولات تهیه شده از روغن های گیاهی و گیاهی مانند روغن زیتون
- انتخاب گزینه های سبوس دار نسبت به گزینه های حاوی آرد تصفیه شده
خودداری از مصرف 4 ماده غذایی تشدید کننده آرتروز
اگر چه غذاهایی با خواص ضد التهابی ممکن است علائم را کاهش دهند، اما برخی از غذاها حاوی موادی هستند که به طور فعال در ایجاد این التهاب نقش دارند. بهتر است از انتخاب و مصرف این مواد غذایی خودداری کنید یا آن ها را محدود کنید.
نکته: وقتی کسی با آرتروز زندگی می کند، بدن او در یک حالت التهابی قرار دارد. بنا براین باید از قند های فرآوری شده اجتناب کنید، زیرا ممکن است در ایجاد التهاب موثر باشند.
انواع مواد غذایی که باید از مصرف آن ها اجتناب شود، شامل موارد زیر است:
1. شکر
قند های فرآوری شده می توانند باعث آزاد شدن سیتوکین ها شوند که به عنوان پیام رسان های التهابی در بدن عمل می کنند. قندهایی که تولید کنندگان به نوشیدنی های شیرین اضافه می کنند. از جمله : نوشابه، چای شیرین، قهوه های طعم دار و برخی نوشیدنی های آبدار، به احتمال زیاد شرایط التهابی را بدتر می کنند.
بیشتر بدانید: مضرات مصرف قند: قند ها باعث افزایش اضطراب می شوند!
2. چربی اشباع شده
غذاهای سرشار از چربی اشباع مانند: پیتزا و گوشت قرمز می توانند باعث التهاب در بافت چربی شوند. علاوه بر این که می تواند در معرض خطر چاقی، بیماری قلبی و سایر شرایط باشد، می تواند التهاب آرتروز را بدتر کند.
3. کربوهیدرات های تصفیه شده
کربوهیدرات های تصفیه شده مانند: نان سفید، برنج سفید و چیپس سیب زمینی، به تولید اکسیدان های پیشرفته پایان گلیکاسیون (AGE) دامن می زنند. این ها می توانند التهاب را در بدن تحریک کنند.
4. مرکبات
برخی معتقدند که باید از مصرف مرکبات پرهیز کنند، زیرا دارای اسیدیته التهابی است. اما این در مورد همه مرکبات صدق نمی کند. در واقع، میوه های مرکبات دارای مزایای ضد التهابی هستند و همچنین سرشار از ویتامین C و آنتی اکسیدان هستند.
تنها آب گریپ فروت می تواند با برخی از داروهایی که پزشکان برای درمان آرتروز استفاده می کنند تداخل داشته باشد. افرادی که تحت درمان هستند باید قبل از استفاده از آن در رژیم غذایی با پزشک مشورت کنند.

سخن آخر
- شواهدی وجود دارد که برخی غذاها و مواد مغذی با مبارزه با التهاب، تأمین تغذیه و تقویت عمل کرد استخوان، عضله و سیستم ایمنی بدن می توانند علائم آرتروز را بهبود بخشند.
- اضافه وزن یا چاقی فشار بیشتری به مفاصل وارد می کند که می تواند علائم آرتروز را بدتر کند. بنابراین به دنبال راهی برای کاهش وزن باشید.
- مثلا خوردن یک رژیم غذایی متعادل و غنی از گیاهان، فیبر و چربی های ضد التهاب، مانند رژیم های مدیترانه ای، می تواند به افرادی که مبتلا به آرتروز هستند، برای حفظ وزن سالم کمک کند.
- گوجه فرنگی، سیب زمینی، بادمجان و فلفل همگی حاوی ماده شیمیایی سولانین هستند که برخی علت آن را درد آرتروز می دانند. با این حال، بنیاد آرتروز می گوید هیچ مدرک علمی برای این موضوع وجود ندارد. افزودن این سبزیجات مغذی به رژیم غذایی می تواند فواید زیادی برای شرایط مزمن سلامتی داشته باشد.
منبع: medicalnewstoday.com