پزشکیسلامت

بازگشت حس بویایی و چشایی پس از کرونا

با توجه به همه گیری ویروس کرونا و ابتلا بسیاری از افراد به این بیماری، احتمالا متوجه شده اید که یکی از علائم و عوارض این بیماری از دست رفتن حس بویایی و چشایی است. بسیاری از افراد حتی پس از بهبود کرونا، همچنان حس بویایی و چشایی ندارند و این موضوع بسیار آزار دهنده است، چرا که باعث می شود غذا های لذیذ و مورد علاقه ما بی مزه بی نظر برسند، ادکلن ها و عطر ها بویی ناخوشایند داشته باشند و حتی نتوانیم از بو کردن گلی زیبا لذت ببریم. در این مقاله دلیل از دست رفتن حس بویایی و چشایی با این بیماری و راه های بازگشت آن را توضیح خواهیم داد.

اگر کرونا داشته اید و به تازگی بهبود یافته اید، مقاله ما درباره آشنایی با مراقبت های بعد از کرونا را بخوانید.

چه عواملی باعث از بین رفتن حس بویایی و چشایی در بیماران مبتلا به کرونا می شود؟

در ابتدا باید بدانید که در علم پزشکی به از دست دادن حس بویایی و چشایی آنوسمی می گویند. بیش از 90 درصد از بیماران مبتلا به کرونا دچار بی حسی موقت یا از دست دادن حس بویایی و چشایی می شوند. ما فکر می کنیم که بیشترین دلیل ناشی از آسیب به بافت روی سقف حفره بینی که نقش اساسی در تشخیص بو دارد و به نام سلول های حاشیه اپیتلیوم شناخته می شود.

در حالی که دانشمندان هنوز در حال مطالعه ارتباط بین ویروس کرونا و آنوسمی هستند، تحقیقات عصب شناسان دانشکده پزشکی دانشگاه هاروارد، که در ماه ژوئیه در Science Advances منتشر شد، نشان می دهد که ویروس به نورون های بویایی آسیب دائمی نمی رساند.

بیماران مبتلا به کرونا اغلب در ابتدا از دست دادن حس بویایی را متوجه نمی شوند و در عوض سریعا متوجه می شوند که غذا دیگر آنطور که باید مزه نمی دهد و حس چشایی ندارند. در واقع عموما در اکثر بیماران حس چشایی از دست نمی رود و فقط حس بویایی کند می شود اما بیماران فکر می کنند که قوه چشایی آن ها نیز از دست رفته است.

وقتی هنگام جویدن و قورت دادن غذا، بخار مولکول ها از طریق گیرنده های بویایی بالا می رود، به عنوان طعم تلقی می شوند. به عنوان مثال؛ اگر بینی خود را نگه دارید و مقداری قهوه یا شکلات بخورید، هیچ طعم قهوه یا شکلاتی احساس نخواهید کرد و فقط تلخی یا شیرینی را دریافت می کنید.

خبر خوب این است که بو و مزه معمولاً باز می گردند، حتی اگر کمی طول بکشد. اما اکثر موارد طی چندین ماه بهبود می یابد. اما برای برخی از بیماران زمان بیشتری طول می کشد. نشانه هایی وجود دارد که نشان می دهد آنوسمی طولانی مدت، ممکن است ناشی از ورود ویروس کرونا به مغز بیمار باشد.

آسیب های از دست دادن حس بویایی و چشایی

آسیب های از دست دادن حس بویایی و چشایی
از دست دادن حس بویایی و چشایی

عدم بویایی می تواند آزار دهنده باشد، اما این علامت همچنین می تواند خطرات جدی تری را به همراه داشته باشد. وقتی حس بویایی ندارید، نمی توانید بوی غذای فاسد یا نشت گاز را حس کنید. این مسئله به امنیت روزمره شما مربوط می شود.

از دست دادن حس چشایی و بویایی پس از کرونا می تواند آسیب روانی و احساسی به همراه داشته باشد. برخی از افراد افسرده می شوند و اگر در کنار دوستان یا خانواده باشند و نتوانند غذا را بچشند، احتمالا ناامید می شوند. مردم عموما با مشکلات خود ارتباط برقرار نمی کنند و این باعث می شود در اجتماع و مواجهه با دیگران سکوت کنند و از دیگران فاصله بگیرند.

بیمارانی که با آنوسمی دست و پنجه نرم می کنند، باید به دنبال مراقبت های پزشکی باشند، حتی اگر از ویروس کرونا بهبود یافته اند یا حتی اگر مطمئن نیستند آنوسمی به کرونا مربوط باشد.

راه کار های بازگشت حس بویایی و چشایی پس از کرونا

زمانی که قوه چشایی شما کار نکند و غذا مانند گذشته جذاب به نظر نرسد، خطر کاهش وزن ناخواسته، سوء تغذیه و کم آبی بدن وجود دارد، زیرا افراد از غذایی که می خورند، مقداری آب هم دریافت می کنند.

اسموتی درست کنید

راه کار های بازگشت حس بویایی و چشایی پس از کرونا؛ اسموتی
اسموتی

اگر احساس می کنید به دلیل از دست رفتن حس چشایی پس از کرونا، از خوردن غذا خسته شده اید، اسموتی درست کنید. نوشیدن مقدار مشخصی کالری آسان تر از آن است که از غذای جامد آن استفاده کنید، سه وعده غذایی مایع در روز هیچ خطر و مشکلی ندارد. برای تهیه یک اسموتی آسان و حاوی مواد مغذی از ماست پر چرب، کره بادام زمینی یا کره آجیل استفاده کنید تا چربی ها و پروتئین های سالم را دریافت کنید.

من میوه های یخ زده، میوه های غنی از مواد مغذی مانند انواع توت ها و برخی سبزیجات برگ دار تازه مانند اسفناج یا کلم پیچ را توصیه می کنم. مایعی از 100 درصد آب میوه یا همراه با شیر پر چرب آماده کنید. جایگزین هایی مانند شیر سویا یا جو دوسر نیز خوب هستند و با ویتامین ها و مواد معدنی غنی شده اند.

برای اضافه کردن مواد مغذی اضافی، پیشنهاد می کنیم که دانه های کتان را اضافه کنید، زیرا آن ها از نظر انرژی بسیار غنی هستند و پروتئین و چربی های سالم و فیبر های بسیار مفیدی دارند.

برای آشنایی با میان وعده های خوشمزه می توانید به مقاله دیگر ما سر بزنید.

مواد را مخلوط کنید

حتی اگر نمی توانید طعم های مختلف را درک کنید، می توانید مخلوط مواد مختلف را درک کنید. به عنوان مثال، ماست با گرانولا بخورید. هنگامی که مواد بیشتری وجود داشته باشد، طعم ها بهتر می شوند.

غذا را سرد بخورید

وقتی همه چیز بو یا مزه نامطبوع دارد، بهتر است دمای پایین تر را امتحان کنید. در واقع زمانی که غذا ها داغ هستند، ذرات معطر سریع تر حرکت می کنند، بنابراین ما بوی آن ها را قوی تر احساس می کنیم. این موضوع در مورد مایعات، حتی آب صدق می کند. اگر آب طعم مطبوعی ندارد، آب سرد را امتحان کنید.

هیدراته بمانید

راه کار های بازگشت حس بویایی و چشایی پس از کرونا؛ هیدراته بمانید
هیدراته

ما می توانیم مایعات مورد نیاز بدن خود را از انواع نوشیدنی ها تهیه کنیم. به عنوان مثال: چای، سوپ، آبگوشت و … . به طور کلی مایعات مصرفی ما اهمیت زیادی دارد. قهوه نیز در حد اعتدال خوب است. قهوه می تواند ادرار را افزایش دهد اما 99 درصد آب است، بنابراین در کل مصرف مایعات حساب می شود. چای گیاهی بدون کافئین یکی دیگر از گزینه های خوب است، به عنوان مثال یک فنجان حدود 227 سی سی آب در خود دارد.

خوردن مولتی ویتامین

دریافت ویتامین ها از طریق غذا ایده آل است، اما اگر در وعده های غذایی ویتامین لازم را دریافت نمی کنید، بهتر است از مولتی ویتامین استفاده کنید تا مطمئن شوید که مواد مغذی مورد نیاز بدن را دریافت می کنید.

روش های درمان خانگی و بازیابی بویایی و چشایی

راه کار های خانگی بازگشت حس بویایی و چشایی پس از کرونا
بازیابی حس بویایی و چشایی

افرادی که حس چشایی و بویایی خود را به دلیل ابتلا به ویروس کرونا از دست داده اند و می خواهند نقش فعالی در بهبودی ایفا کنند، می توانند چند روش درمانی را در خانه یا با کمک پزشک انجام دهند.

در برخی موارد استفاده از سرم های استنشاقی و یا شست و شوی بینی با محلول آب نمک با کمی استروئید می تواند به کاهش التهاب پیاز بویایی و اعصاب بینی کمک کند. علاوه بر این نشانه هایی مبنی بر خواص ضد التهابی روغن ماهی و ویتامین های امگا3 وجود دارد که احتمالا به مشکلات بویایی کمک می کند.

پس از کرونا همچنین می توانیم برای توان بخشی حس بویایی و چشایی از مواد خاص استفاده کنیم. ما معمولاً از لیمو، میخک، سه یا چهار روغن مختلف استفاده می کنیم. روغن رز و اکالیپتوس رایحه های رایجی هستند که باید امتحان کنید. باید این مواد را بو کرده و آن را دم و بازدم کنند و سعی کنند بوی آن را به خاطر بسپارند. این کار می تواند به بازسازی مسیر های عصبی کمک کند. کمی طول می کشد، احتمالا چیزی حدود سه تا شش ماه، اما معمولا نتایج خوبی را در پی دارد.

با وجود اینکه بو درمانی هنوز برای بیماران مبتلا به کووید-19 به طور دقیق بررسی نشده است، ما به بیماران توصیه می کنیم این روش را امتحان کنند زیرا آسیب و ضرری برای شما نخواهد داشت.

بیماران برای احیای حس بویایی و چشایی خود پس از کرونا داروهای خانگی زیادی را طراحی می کنند. یکی از این دارو ها مخلوط پرتقال سوخته و شکر است. بدین صورت که پرتقال را روی شعله نگه دارید تا کاملا سیاه و سوخته شود. سپس آن را باز کنید و بعد از جدا کردن پوست، محتویات را در ظرفی ریخته و با شکر قهوه ای مخلوط کنید.نمی دانیم که جواب می دهد یا نه، فقط می دانیم که ضرری ندارد.

در واقع هیچ تحقیقی نداریم که بگوییم این استراتژی مؤثر است یا نه، اما اگر کسی احساس کرد غذای خاصی به بازگرداندن طعم یا بو کمک می کند، حتما آن را امتحان کند، ضرری ندارد.

لطفا پیش از هرگونه خود درمانی، با پزشک متخصص مشورت نمایید.

منبع: everydayhealth.com

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا