پزشکیسلامت

حساسیت دندان چیست؟ علل، علائم و درمان دندان های حساس

آیا تا به حال بعد از خوردن بستنی یا یک قاشق سوپ داغ احساس درد و ناراحتی کرده اید؟ اگر این گونه است، تنها شما نیستید که به این مشکل دچارید. در حالی که درد ناشی از خوردن غذاهای گرم یا سرد می تواند نشانه وجود حفره یا پوسیدگی دندان باشد، اما در افرادی که دندان های حساس دارند نیز شایع است.

حساسیت دندان ممکن است یک مشکل موقتی یا مزمن باشد و در یک فرد، یک دندان، چند دندان یا همه دندان ها را تحت تأثیر قرار دهد. این می تواند دلایل مختلفی داشته باشد، اما در اکثر موارد دندان های حساس با تغییر در رژیم بهداشت دهان و دندان به راحتی درمان می شوند .

عوامل محرک و تشدید کننده حساسیت دندان

افرادی که دندان های حساس دارند، ممکن است در برابر عوامل محرک حساسیت نشان دهند. ممکن است این درد را در ریشه دندان های آسیب دیده احساس کنید. متداول ترین عوامل محرک عبارتند از:

  • غذاها و نوشیدنی های گرم
  • غذاها و نوشیدنی های سرد
  • هوای سرد
  • غذاها و نوشیدنی های شیرین
  • غذاها و نوشیدنی های اسیدی
  • آب سرد
  • مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن
عوامل محرک و تشدید کننده حساسیت دندان

علائم شما ممکن است بدون دلیل مشخصی به مرور زمان اتفاق بیوفتند و از بین بروند و ممکن است از خفیف تا شدید متغیر باشند.

چه عواملی باعث ایجاد حساسیت دندان می شود؟

بعضی از افراد به دلیل داشتن مینای نازک تر، به طور طبیعی دندان های حساس تری نسبت به دیگران دارند. مینای دندان لایه خارجی دندان است که از آن محافظت می کند. در بسیاری از موارد، فرسایش مینای دندان می تواند به دلایل زیر باشد:

  • مسواک زدن بیش از حد و به روش نادرست
  • استفاده از مسواک سخت و زبر
  • ساییدن دندان ها روی هم (دندان قروچه)
  • استفاده منظم از غذاها و نوشیدنی های اسیدی

🔸 گاهی اوقات، شرایط دیگر می توانند منجر به حساسیت دندان شوند. به عنوان مثال ریفلاکس معده (GERD) می تواند اسید را از معده و مری وارد دهان کند و به مرور زمان دندان ها را فرسوده کند. شرایطی که باعث استفراغ مکرر می شود – از جمله گاستروپارزی و بولیمیا (پرخوری عصبی)، می تواند باعث آسیب رساندن به مینای دندان شود.

🔹 فرسودگی لثه می تواند قسمت هایی از دندان را در معرض خطر قرار دهد و همچنین باعث حساسیت شود.

🔸 پوسیدگی دندان، شکستگی دندان، دندان های خرد شده و پرشدگی یا خالی کردن دندان فرسوده، می تواند عاج دندان را در معرض خطر قرار دهد و باعث ایجاد حساسیت شود. اگر این موارد باشد، به جای اکثر دندان ها، فقط در یک دندان یا ناحیه خاص در دهان احساس حساسیت خواهید کرد.

🔹 همچنین دندان هایتان ممکن است بعد از کارهای دندان پزشکی مانند پر کردن و سفید کردن دندان ها به طور موقت حساس شوند. در این حالت، حساسیت فقط به یک دندان یا دندان هایی که کار دندان پزشکی روی آن ها انجام شده است محدود می شود که بعد از چند روز از بین می رود.

چگونه تشخیص داده می شود؟

اگر برای اولین بار حساسیت دندان را تجربه کردید، از دندانپزشک وقت بگیرید. آن ها می توانند سلامت دندان های شما را بررسی و مشکلات احتمالی مانند حفره ها، لثه های آسیب دیده و … که می تواند باعث ایجاد حساسیت شود را بررسی کنند.

نحوه تشخیص حساسیت دندان

دندان پزشک برای بررسی و تشخیص، دندان های شما را تمیز می کند و یک معاینه بصری انجام می دهد. آن ها ممکن است با استفاده از وسایل دندانپزشکی دندان های شما را لمس کنند تا حساسیت را بررسی کنند و همچنین ممکن است برای رد کردن علت هایی مانند حفره ها، عکسبرداری با اشعه ایکس روی دندان شما انجام شود.

دندان های حساس چگونه درمان می شوند؟

اگر حساسیت دندان شما خفیف است، می توانید درمان های بدون نسخه را امتحان کنید.

  • خمیر دندان هایی را انتخاب کنید که مخصوص دندان های حساس باشد. این خمیردندان ها هیچ ماده تحریک کننده و مضری نخواهند داشت و در عوض دارای موادی هستند که از ورود درد به عصب جلوگیری می کند.
  • وقتی نوبت به دهانشویه می رسد، دهانشویه بدون الکل انتخاب کنید، زیرا دندان های حساس را کمتر تحریک می کند.
  • استفاده از مسواک های نرم و به صورت ملایم مسواک زدن نیز می تواند به شما کمک کند.
  • بعد از استفاده از این روش ها باید طی یک هفته شاهد بهبود باشید.

اگر درمان های خانگی جواب نداد، می توانید با دندانپزشک در مورد تجویز، خمیر دندان و دهانشویه صحبت کنید. همچنین ممکن است ژل فلوراید تجویز کنند که این موارد می توانند به تقویت مینای دندان و محافظت از دندان های شما کمک کنند.

روش های خانگی درمان حساسیت دندان

1. شستشو با آب نمک

نمک یک ضد عفونی کننده موثر است و می تواند به کاهش التهاب کمک کند. برای تسکین علائم حساسیت دندان، روزانه 2 بار از محلول آب نمک استفاده کنید. برای این کار:

  • به یک لیوان آب ولرم و ½ قاشق چایخوری نمک نیاز دارید.
  • محلول را تا 30 ثانیه در دهان خود بچرخانید.
  • سپس محلول را از دهانتان بیرون بریزید.
شستشو دهان با آب نمک

2. عسل و آب گرم

عسل یک ماده ضد باکتری است و می تواند برای مدیریت زخم استفاده شود. عسل می تواند به تسریع بهبود و کاهش درد، تورم و التهاب کمک کند.

برای کاهش درد حساسیت دندان هایتان، دهان خود را با یک قاشق عسل و آب گرم شستشو دهید. این شستشو باعث بهبودی دهان می شود.

3. سیر

سیر یک درمان سنتی برای انواع بیماری ها است. یکی از کاربردهای سیر در طب عامیانه، درمان دندان درد است.

جویدن یک تکه سیر برای مدت کوتاه، ترکیبی به نام آلیسین تولید می کند. در یک مطالعه در سال 2011 نتیجه گرفتند که آلیسین دارای خواص ضد میکروبی است و ممکن است به از بین بردن باکتری هایی که می توانند منجر به بیماری های دهانی شوند، مانند استرپتوکوک موتانس کمک کند.

سیر با این باکتری ها مبارزه می کند و حساسیت دندان را کاهش می دهد.

4. چای سبز

چای سبز یکی دیگر از محصولات معروف به فواید سلامتی است. به دلیل اثر آنتی اکسیدانی و خاصیت ضدالتهابی از آن در پیشگیری از سرطان و سلامت قلب و عروق استفاده شده است. همچنین چای سبز می تواند به سلامت دهان و دندان کمک کند.

درمان حساسیت دندان با چای سبز

برای دندان های حساس خود، روزانه دو بار از چای سبز شیرین نشده به عنوان دهانشویه استفاده کنید تا دندان ها تقویت شده و التهاب را کاهش دهد.

5. عصاره وانیل

عصاره وانیل حاوی خواص ضد عفونی کننده و تسکین دهنده درد است. از این دارو برای درمان درد و به عنوان تسکین دهنده برای شروع دندان درآوردن نوزادان استفاده شده است.

برای درمان حساسیت دندان، عصاره وانیل را روی یک پنبه بریزید. چند دقیقه پنبه را روی لثه های خود بمالید و این کار را هر چند بار که لازم است تکرار کنید.

نکات پیشگیری و جلوگیری از حساسیت دندان

با رعایت موارد زیر می توانید از مینای دندان خود محافظت کرده و از ایجاد حساسیت دندان جلوگیری کنید:

  • مسواک زدن دو بار در روز با خمیر دندان های حاوی فلوراید
  • نخ دندان کشیدن یک بار در روز
  • محدود کردن مصرف غذاهای شیرین، نشاسته ای و اسیدی
  • محدود کردن مصرف الکل
  • مراجعه منظم به دندانپزشک
  • ترک سیگار

سخن آخر

بسیاری از افراد حساسیت و درد دندان را تجربه می کنند که می تواند ناشی از فرسایش تدریجی مینای دندان باشد. تحقیقات نشان می دهد برخی از داروهای خانگی می توانند به درمان حساسیت دندان کمک کنند.

بهداشت دهان و دندان بهترین راه برای جلوگیری از پوسیدگی دندان، بیماری لثه و ایجاد حساسیت است. افرادی که حساسیت شدید یا مداوم دارند باید برای معاینه به دندانپزشک مراجعه کنند. بسته به علت، دندانپزشک می تواند درمان های داخل مطب را برای درمان حساسیت دندان ارائه دهد.

منبع: healthline medicalnewstoday

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا