
گرم شدن هوا در روزهای تابستان بیماری های مرتبط با گرما را افزایش می دهد و گرمازدگی یکی از شایع ترین بیماری ها در فصل گرما محسوب می شود که اغلب با کم آبی بدن همراه است و موجب به خطر افتادن سلامت بدن در هوای گرم می شود. این بیماری همانند سایر بیماری ها راه درمان دارد و می توان با رعایت نکاتی از این مشکل پیشگیری کرد. اگر به دنبال روش های جلوگیری از گرمازدگی در فصل تابستان هستید در این مقاله با ما همراه باشید.
گرمازدگی چیست؟
گرمازدگی وضعیتی حاد و تهدید کننده است که در این حالت سیستم تنظیم کننده دمای بدن، به دلیل قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آفتاب، هوای گرم و تولید بیش از اندازه گرما در بدن، از کار می افتد. حالت گرمازدگی به گونه ای است که بدن نمی تواند گرمای اضافی خود را دفع کند در نتیجه دمای بدن خیلی زیاد می شود که می تواند قسمت های اصلی بدن را تخریب کند.

علائم گرمازدگی
- سردرد
- غش کردن
- گیجی
- پریدن رنگ پوست
- عرق ریختن زیاد
- سرگیجه
- خستگی
- تهوع، استفراغ و یا اسهال
- ادرار تیره( نشانه کم آبی)
- ضربان قلب سریع
اثرات گرمازدگی بر بدن!
اگر گرمازدگی به موقع درمان شود نگران کننده نیست و خطر زیادی برای فرد نخواهد داشت. اما اگر در درمان گرمازدگی کوتاهی شود، به موقع درمان نشود و مکانیسم خنک کننده بدن به صورت ناگهانی از کار بیفتد، دمای مرکزی بدن آنچنان زیاد می شود که ممکن است فرد در عرض نیم ساعت بمیرد.
افرادی که دچار نارسایی قلب یا کلیه هستند ممکن است فوت آن ها دوهفته بعد از گرمازدگی اتفاق بیفتد. گرمازدگی باعث از کارافتادن و خرابی دائمی بعضی از قسمت های بدن مانند کبد می شود.
راه های جلوگیری از گرمازدگی
- آب زیاد بنوشید. اگر کار و فعالیت شما به گونه ای است که مجبور هستید در زیر تابش نور خورشید باشید، آب زیادی بنوشید و پیش از تشنگی اقدام به نوشیدن آب کنید. با این کار بدن کمتر در معرض گرمازدگی قرار می گیرد.
- لباس های گشاد و رنگ روشن بپوشید. لباس کتان از همه مناسب تر است زیرا باعث می شود هوا به راحتی از آن عبور کند وعرق شما خشک شود.
- کمتر در مقابل نور خورشید بایستید. برای جلوگیری از گرمازدگی زمانی که هوا خیلی گرم است مثل سر ظهر و بعدازظهر در منزل یا یک جای خنک بمانید و بیرون نیایید. از کلاه لبه دار استفاده کنید (سر نسبت به گرما حساس تر است) همچنین از کرم های ضد آفتاب و عینک آفتابی نیز در زمان خارج شدن از منزل استفاده کنید.
- بدن خود را به گرما عادت دهید. قبل از انجام فعالیت های زیاد و قرارگرفتن در زیر آفتاب بهتراست خودتان را برای گرمای تابستان آماده کنید. زمانی که بدن به گرما عادت کند سیستم تنظیم دمای بدن به خوبی عمل خواهد کرد.

درمان های خانگی برای درمان گرمازدگی
- استفاده از تخم شربتی
- به لیمو
- هندوانه
- استفاده از گلاب برای افراد گرمازده
- خاکشیر سرد(همراه با تکه های یخ در آن) و شربت آب لیمو
- عناب و شکر
- دوغ
- آب گشنیز و برگ نعنا برای کاهش حرارت بدن( آب گشنیز یا برگ نعناع را با کمی شکر بنوشید)
- سرکه سیب (چند قطره از سرکه سیب را در آب میوه خود اضافه کنید یا آن را با آب سرد و عسل مخلوط کنید)
نکات مهم
هنگام گرما زدگی به سرعت دوش آب سرد نگیرید چون باعث ایجاد شوک در بدن می شود. به دلیل ایجاد عفونت های تنفسی در مقابل باد مستقیم کولر قرار نگیرید. و از نوشیدن مایعات بسیار سرد به دلیل بهم خوردن عملکرد سیستم ایمنی و گوارشی بدن خودداری کنید.
فرد گرما زده میل زیادی به خوردن آب سرد و یخ دارد، وی را تشویق کنید تا آهسته و بدریج مایعات را بنوشد تا معده دچار تحریک و درد نشود.
با استفاده از حوله سرد بدن فرد گرمازده را خنک کنید و همچنین میوه هایی مانند هندوانه، خیار، آلبالو نقش موثری در تنظیم درجه حرارت بدن دارند.