تغذیهتغذیه سالم

طرز تهیه سمنو خانگی آسان و راحت!

همان طور که می دانید چیزی تا فرا رسیدن سال جدید باقی نمانده است. شاید عده ای بخواهند در خانه به تهیه سمنو بپردازند و از نحوه تهیه و بهداشت آن مطمئن تر باشند، همچین که در ایام کرونا هم به سر می بریم، خیلی ها در خانه مشغول به تهیه این قبیل چیزها می شوند.
به همین دلیل در این مقاله می خواهیم روش تهیه سمنو خانگی و خوشمزه را به شما عزیزان آموزش دهیم. در ادامه با ما همراه باشید.

سمنو چیست و چه خواصی دارد؟

سمنو خوردنی چسبنده و شیرینی است که از جوانه گندم و آرد تهیه می شود. کلمه سمن به معنای چاقی است و هر چیزی که باعث تسمین شود و بدن را فربه نماید، سمنه نامیده می شود. واژه سمنو نیز از سمینون و سمینه گرفته شده است، زیرا یکی از غذاهای چاق کننده است.

خواص سمنو

سمنو را می توان در زمان تندرستی برای تغذیه بهتر بدن و در بعضی بیماری ها به عنوان غذای دوایی استفاده کرد. طبع سمنو از نظر طب سنتی گرم و معتدل است.

برخی از خواص سمنو عبارت اند از:

  • چاق کننده و نیرومند کننده بدن
  • درمان پا درد
  • ترمیم زخم ها
  • تقویت استخوان
  • درمان سؤ هاضمه
  • یبوست
  • بی خوابی عصبی
  • عوارض یائسگی
  • درمان ریزش مو

طرز تهیه سمنو در خانه

مواد لازم:

گندم (با پوست)1 کیلوگرم
آرد گندم3 الی 4 کیلوگرم

مرحله اول: سبز کردن گندم

ابتدا گندم را به دقت تمیز کنید و با آب سرد بشویید. سپس روی گندم ها مقداری آب بریزید به طوری که به اندازه بند انگشت روی آن را آب بگیرد. این کار 2 تا 3 روز طول می کشد. در این چند روز چند بار آب آن را عوض کنید تا در گندم ها جوانه ایجاد شود.

سپس آن ها را در صافی بریزید و روی صافی آب تمیز و خنک بریزید و صبر کنید تا آب آن کاملا برود. گندم ها را در پارچه ریخته و پارچه را در ظرفی قرار بدهید. روزی یک یا دو بار کمی آب روی پارچه بریزید.

نکته: دقت کنید که آب زیادی زیر ظرف گندم نماند و فقط گندم و پارچه مرطوب باشد چون باعث ترش شدن گندم و همچنین سمنوی شما می شود.

وقتی ریشه گندم تشکیل شد آن را در ظرفی پهن کنید و پارچه را نم دار کنید و روی گندم ها را با پارچه کاملا بپوشانید تا گندم ها ساقه پیدا کند. وقتی ساقه سفید گندم جوانه زد، قبل از اینکه ساقه شکسته شود و سبزی ساقه نمایان شود آن را برای سمنو آماده کنید.

مرحله دوم: پخت سمنو

گندم های جوانه زده را با چرخ گوشت 2 بار چرخ کنید. بعد 6 تا 8 لیوان آب ولرم روی آن ها بریزید. آن را در صافی بریزید. آب و مقداری از شیره گندم از صافی رد می شود، بقیه گندم های باقی مانده در صافی را کاملا فشار دهید تا شیره آن خارج شود.

بعد دوباره تفاله ها را در 2 لیوان آب بریزید و دوباره صاف کنید. آرد را در ظرف مناسبی که گنجایش داشته باشد بریزید. سپس به شیره مقداری آب اضافه کنید که آردها را بتوانید کاملا در آن حل کنید و مایع رقیق باشد.

ظرف را روی حرارت بگذارید و مرتب هم بزنید تا مایع جوش بیاید و غلیظ شود. باید دقت کنید که مایه ته نگیرد و گلوله نشود. هم زدن را آن قدر ادامه دهید تا آب آن به کل تمام شود و به شکل حلوا درآید و مانند حلوا آن را کمی سرخ کنید. (بدون روغن و شکر اضافه).

چون این حلوا شیرینی طبیعی دارد. سپس مقداری آب ولرم را به تدریج داخل حلوا بریزید و با دقت خوب هم بزنید تا گلوله ها کاملا صاف شود. با دقت به صورت مداوم آن را هم بزنید تا کمی غلیظ شود و به شکل سمنو درآید. بعد آن را با شعله خیلی کم (شعله پخش کن) یا در فر (در صورتی که ظرف سمنو کوچک باشد و در فر جا بگیرد) دم کنید و بعد از یک ساعت سمنو حاضر است.

تهیه سمنو

نکاتی که لازم است بدانید!

  • خیس کردن گندم به مدت 2 تا 3 روز بستگی به گرمی و سردی هوا و محیط دارد و فصل آن خیلی مهم است در گرما 2 روز کافی می باشد.
  • وقتی گندم ها را در پارچه ریختید، بهتر است پارچه را در آب کش گذاشته تا آب زیر آن جمع نشود.
  • دقت کنید گندم ها مرغوب و سالم و تازه باشند.
  • مدت جوانه زدن ساقه نیز بستگی به گرما و سرمای محیط متغیر می باشد.
  • باید شیره گندم و آب ولرم را کاملا هم بزنید تا مخلوط شود و گلوله نداشته باشد.
  • می توانید به پارچه گندم ها آب بپاشید تا یکنواخت تمام پارچه نمدار شود.
  • جنس دستمال باید حتما نخی باشد و پلاستیک نداشته باشد. چون نخ نم را نگه می دارد و پارچه غیر نخی زودتر خشک می شود.

✅ با توجه به مقدار سمنو تعداد افرادی که آن را هم می زنند باید بیشتر باشد. چون مداوم باید هم زده شود و یک نفر از عهده هم زدن مداوم آن بر نمی آید و ممکن است ته بگیرد. پس در هنگام تهیه سمنو به این نکته توجه کنید.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا