
سه ماه دوم بارداری از هفته سیزدهم شروع می شود و در هفته بیست و هفتم پایان می یابد. برای اکثر بانوان، بسیاری از علائم ناخوشایند که از ابتدا شروع شده، پایان می یابد. اما برخی بانوان در سه ماه دوم بارداری ممکن است متوجه تغییراتی در پوست، بینایی و لثه ها شوند. خوشبختانه بیشتر این تغییرات موقتی است و پس از بارداری از بین می رود. در مقاله قبل درباره نکات مهمی که باید در سه ماه دوم بارداری رعایت کنیم، توضیح داده ایم. برای کسب اطلاع بیشتر از تغییرات بدن در بارداری این مقاله را بخوانید.
تغییرات بدن در بارداری
این تغییرات شامل:
- تغییرات پوستی
- تغییرات بینایی
- تغییرات لثه
می باشد که در ادامه به مختصر توضیحی درباره این تغییرات می پردازیم:
1. از جمله تغییرات بدن در بارداری تغییرات پوستی می باشد
این تغییرات شامل:
- علائم کشش
- تیرگی پوست
- پوستی “درخشان”
- پوست چرب و افزایش نفس
- بثورات پوستی
- لکه های بارداری
- پوست خارش دار و حساس
- واریس صورت (رگ های عنکبوتی)
- برچسب های پوستی
- خال های جدید

علائم کشش
با بزرگ شدن جنین درون شکم، ممکن است علائم بنفش، قرمز یا نقره ای روی پوست خود مشاهده کنید. به این علائم کشش می گویند. علائم کشش وقتی اتفاق می افتد که پوست شما خیلی سریع رشد کند و الیاف موجود در پوست شما پاره شود.
وقتی اولین بار رشد می کنند، علائم کششی معمولاً قرمز یا بنفش است. این به این دلیل است که رگ های خونی درم در حال نمایش هستند. علائم کشش شما پس از زایمان تا حدودی محو می شوند و از بین بردن کامل آن ها دشوار است.

تیرگی پوست
بسیاری از خانم ها در دوران بارداری خود دچار تیرگی پوست می شوند. کارشناسان دقیقاً مطمئن نیستند که چرا برخی معتقدند که علت آن افزایش سطح استروژن است. اما به نظر می رسد استروژن و پروژسترون سلول های پوستی تولید کننده رنگ دانه را تحریک کرده تا ملانین بیشتری تولید کنند و آن ها این کار را به طور یک نواخت انجام نمی دهند. این باعث می شود تا شما در این دوران در برخی نقاط بدن تیره شدن پوست را مشاهده کنید.
پوست تیره معمولاً پس از تولد کودک محو می شود. اگر اینطور نباشد، پزشک می تواند پماد برای روشن شدن تغییر رنگ تجویز کند. نواحی که در دوران بارداری دچار تیرگی موقت می شود. عبارت اند از:
- اطراف ناف یا دکمه شکم
- روی نوک سینه ها و اطراف آن
- در ناحیه بین مقعد و مجرا، به نام پرینه
- روی ران های داخلی
- در زیر بغل
- در صورت، حالتی به نام کلواژما

نکته: تیرگی پوست با تابش نور خورشید بدتر می شود. همیشه باید از ضد آفتاب با SPF حداقل 15 استفاده کنید.
پوستی “درخشان”
افزایش حجم خون که در طی سه ماه دوم به حداکثر می رسد، باعث درخشش پوست می شود. این مسئله را ممکن است در مکان هایی که رگ های خونی زیادی دارند، مشاهده کنید. مانند: صورت
پوست چرب و افزایش نفس
در طول بارداری تمام غدد شما فعالیت بیشتری می کنند. این باعث می شود احساس کنید صورت شما بسیار چرب است و بیشتر اوقات عرق می کنید، همچنین ممکن است شما دچار آکنه شوید. برای پیشگیری از آکنه صورت خود را با صابون ها و اسکراب های ملایم تمیز کنید.
بثورات پوستی
بثورات گرما هنگامی ایجاد می شوند که مجاری عرق مسدود شده باشند. بثورات معمولاً به صورت پوستی قرمز، خارش دار و ملتهب ظاهر می شوند. به احتمال زیاد در ناحیه زیر بغل یا زیر پستان به آن مبتلا خواهید شد. در صورت ابتلا می توانید، بعد از استحمام، از نشاسته ذرت برای تسکین بثورات پوستی خود استفاده کنید. همچنین می توانید با عدم استفاده از حمام گرم، از این شرایط جلوگیری کنید.
لکه های بارداری
به دلیل تغییرات هورمونی و افزایش ملانین در پوست این لکه ها در صورت بانوان ایجاد می شود، این لکه پس از زایمان از بین می روند و در برخی موارد ماندگار هستند که می توان با استفاده از روش های طب سنتی و طب پزشکی آن را رفع کرد.

پوست خارش دار و حساس
ممکن است در کف پا و کف دست احساس خارش و قرمزی کنید. همچنین ممکن است پوست اطراف شکمتان در جایی که بیشترین کشش را دارد، دچار خارش و حساسیت شود. با جلوگیری از خراشیدن و استفاده از مرطوب کننده می توانید این شرایط را کنترل کنید.
واریس صورت (رگ های عنکبوتی)
رگ های خونی بسیار ریزی در زیر سطح پوست هستند که با افزایش هورمون ها باعث می شود، حجم بیشتری خون، از طریق این رگ ها عبور کنند. درک و مشاهده واریس صورت (رگ های عنکبوتی) در دوران بارداری بسیار راحت تر می باشد.
واریس صورت در برخی موارد از بین می رود و برخی دیگر از بین نمی رود. اگر بعد از زایمان محو نشود و باعث ناراحتی شما باشد، متخصصان پوست می توانند از لیزر درمانی (روشی به نام اسکلروتراپی) برای خلاص شدن واریس صورت استفاده کنند.
برچسب های پوستی
برچسب های کوچک پوستی عبارت اند از رشد پوستی که معمولاً در زیر بازوها یا پستان شما ظاهر می شود. در اکثر موارد بدون درمان خاصی از بین می روند، اما در صورتی که از بین نرفت شما می توانید به پزشک مراجعه کنید و آن را درمان کنید.
خال های جدید
ممکن است در دوران بارداری دچار خال های جدید شوید. این ها به طور معمول انواع سرطانی نیستند. با این حال، بهتر است هر نوع خال جدید را به پزشک نشان دهید.
بیشتر بدانید: روش های جدید برداشتن خال صورت و بدن
2. تغییرات بینایی
در دوران بارداری به دلیل تغییر هورمون ها ممکن است دچار برخی علائم شوید، مثلا احساس کنید که چشمان شما خشک تر از حد معمول است و یا بینایی شما تغییر کرده است. این تغییرات طبیعی و پاسخی به هورمون های بارداری است.
نکته: اما، اگر دچار تاری دید، لک یا شناورمضاعف هستید، شما می توانید با پزشک در این باره مشورت کنید.

3. تغییرات لثه
لثه های شما نیز ممکن است در دوران بارداری تغییر کند. هورمون های بارداری ممکن است باعث حساسیت، تورم لثه و احتمال خونریزی لثه شود، به خصوص پس از مسواک زدن و نخ دندان کشیدن. پوسیدگی دندان و التهاب لثه به احتمال زیاد هنگام بارداری اتفاق می افتد. بنابراین مراقبت از دندان هایتان مهم است.

همچنین ممکن است متوجه شوید که گره های ریز حساس به لثه دارید. به این موارد “تومورهای بارداری” یا گرانولومای پیوژنیک گفته می شود. آن ها ممکن است صدمه ببینند و خون ریزی کنند، اما جای نگرانی نیست. آن ها سرطانی نیستند و معمولاً پس از زایمان از بین می روند. اگر این کره های ریز شما را آزار می دهد، می توانید به دندان پزشک مراجعه کنید تا آن ها را برطرف کند.
مراقبت های روزانه از دهان، دندان و لثه:
- از مصرف شیرینی اجتناب کنید.
- از مسواک با موی نرم استفاده کنید.
- مرتبا مسواک بزنید (بعد از هر وعده غذایی).
- نرم مسواک بزنید (با آرامش).
- حداقل یکبار در روز از نخ دندان استفاده کنید.
- دهان خود را با دهانشویه ضد باکتری بشویید.
- مقدار زیادی غذای غنی از ویتامین C مانند میوه ها و سبزیجات مصرف کنید.

نکته پایانی
بسیاری از شما در دوران بارداری متوجه تغییرات مختلف در بدن خود می شوید. بیشتر این تغییرات بی ضرر هستند و پس از زایمان از بین می روند. با این حال، اگر نگران علائم جدید هستید، همیشه باید با پزشک خود مشورت کنید. آن ها می توانند تأیید کنند که این نتیجه بارداری شما است، نه علامت یک بیماری دیگر.
منبع: www.healthline.com