بیماری های واگیر دار که از طریق هوا منتقل می شوند!

بیماری های واگیر دار در سراسر جهان اتفاق می افتد و تقریباً همه را درگیر خود می کند. این بیماری ها در مکان های عمومی مانند مدارس و خانه های سالمندان و… به راحتی گسترش می یابد. از آن جا که این بیماری ها در هوا حرکت می کنند، کنترل آن ها سخت است و شیوع گسترده در شرایط شلوغ و در مکان هایی که سیستم بهداشت ضعیف است، بیشتر اتفاق می افتد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع متداول بیماری های واگیر دار و آنچه می توانید برای محافظت از خود در برابر ابتلا به آن ها انجام دهید، به خواندن این مقاله ادامه دهید:
بیماری های واگیر دار چیست؟
برخی از بیماری ها به سادگی و از طریق تنفس قابل انتشار هستند. این موارد از بیماری ها بیشتر از طریق هوا انتشار می یابند.
طریقه انتشار آن ها چگونه است؟
هنگامی که افراد مبتلا به عفونت های خاص سرفه، عطسه یا صحبت می کنند، باعث می شود تا ترشحات بینی و گلو را به هوا منتقل کنند. برخی ویروس ها یا باکتری ها به علت حجم سبکشان در هوا باقی می مانند و پس از مدتی روی افراد یا سطوح دیگر فرود می آیند. وقتی در مکان های بیماری زا نفس می کشید، ویروس ها در داخل شما اقامت می کنند، بدین ترتیب بیماری های واگیر دار گسترش می یابند.
همچنین هنگامی که دست های شما سطوح میکروبی را لمس می کند و قبل از شستشوی دست ها، چشم، بینی و دهان خود را لمس می کنید.

انواع بیماری های واگیر دار
بسیاری از بیماری ها از طریق هوا پخش می شوند، از جمله این موارد:
1- ویروس کرونا و COVID-19
جهت پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا بهتر است در مکان های عمومی از ماسک صورت پارچه ای استفاده شود. زیرا حفظ فاصله 1 – 1.5 متر از دیگران دشوار است. زدن ماسک به کاهش سرعت ویروس در افراد فاقد علائم یا افرادی که نمی دانند به ویروس مبتلا شده اند، کمک می کند. شما می توانید برای آموزش ساخت ماسک در خانه برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا اینجا کلیک کنید.
توجه: تهیه ماسک های جراحی و ماسک های تنفسی N95 برای کارکنان مراقبت های بهداشتی بسیار مهم است.
درصورتی که این علائم را تجربه کردید، سریعاً به پزشک مراجعه کنید. شایع ترین علائم COVID-19 شامل:
- تب
- سرفه
- خستگی
- تنگی نفس

بیشتر بدانید: بررسی تاثیر کرونا بر پوست و شناخت عوارض درمان
2- سرماخوردگی
بیشتر بزرگسالان سالانه دو یا سه مرتبه سرما می خورند. ویروس های زیادی وجود دارد که می تواند باعث سرماخوردگی شود، اما معمولاً یک ویروس راینو است.
بیشتر بدانید: بهترین دمنوش های گیاهی برای سرماخوردگی و زمستان
3- آنفلوانزا
اکثر ما برخی از تجربه های آنفولانزا را داریم. این بیماری به راحتی گسترش می یابد و به مدت 5 تا 7 روز ادامه دارد و به شدت مسری می باشد. آنفولانزا علائم و عوارض زیادی وجود دارد و این علائم و عوارض دائماً در حال تغییر هستند. این امر ایجاد ایمنی را برای بدن شما دشوار می کند.
4- آبله مرغان
آبله مرغان توسط ویروس واریسلا-زوستر ایجاد می شود. این بیماری مسری است و پس از مواجه با این ویروس تا 21 روز طول می کشد تا بیماری ایجاد شود. حتی در صورتی که شخص مبتلا به آبله مرغان، علائمی نداشته باشد، می تواند دیگران را به این ویروس مبتلا کند.
علائم آبله مرغان، آبله مرغان باعث ایجاد بثورات خارش دار می شود که معمولاً از سینه، صورت و پشت شما شروع می شود. بیشتر افراد فقط یک بار به آبله مرغان مبتلا می شوند و پس از آن ویروس خاموش می شود. در صورت فعال شدن مجدد ویروس به یک بیماری دردناک پوستی مبتلا می شوید.

بیشتر بدانید: آبله مرغان چیست؟ راه های پیشگیری و درمان آن
5- اوریون
اوریون یکی دیگر از بیماری های ویروسی بسیار مسری است. می توانید آن را قبل از ظهور علائم و تا 5 روز بعد گسترش دهید. اوریون قبلاً بسیار رایج بود، اما به دلیل واکسیناسیون میزان آن کاهش یافته است. شیوع این بیماری در محیط های پرجمعیت وجود دارد.
6- سرخک
سرخک، به ویژه در مکان های شلوغ، بسیار مسری است. ویروسی که باعث سرخک می شود می تواند تا 2 ساعت در هوا یا روی سطح فعال بماند. حداکثر 4 روز قبل و 4 روز پس از ظهور بثورات سرخک می توانید آن را به دیگران انتقال دهید. بیشتر افراد فقط یک بار به سرخک مبتلا می شوند.
هشدار! سرخک یکی از علل اصلی مرگ و میر در بین کودکان در سراسر جهان است.
عوارض جدی سرخک عبارتند از:
- عفونت گوش
- اسهال
- کمبود آب بدن
- عفونت تنفسی شدید
- نابینایی
- تورم مغز یا انسفالیت
- سرفه بزرگ نام خود را از علائم اصلی خود گرفته است، یک سرفه شدید هکری که معمولاً با جذب شدید هوا دنبال می شود.

7- سرفه سیاه (سیاه سرفه)
این بیماری تنفسی باعث تورم مجاری تنفسی می شود که منجر به سرفه مداوم می شود. این بیماری حدود 2 هفته پس از شروع سرفه در اوج سرایت است. در سراسر جهان، هر ساله حدود 24.1 میلیون نفرمبتلا به سیاه سرفه می شوند. از این میزان حدود 160700 مورد منجر به مرگ می شود.
8- سل (سل)
سل یک بیماری منتقله از طریق هوا است. این یک بیماری باکتریایی است که به راحتی گسترش نمی یابد، اما در صورتی که شما برای مدت طولانی با شخص مبتلا در تماس نزدیک باشید، به آن مبتلا می شوید. حدود 1.4 میلیارد نفر در سراسر جهان به سل مبتلا هستند. بیشتر آن ها بیمار نیستند. تنها حدود 10 میلیون نفر در سراسر جهان سل فعال دارند.
علائم سل بسته به اندام ها یا سیستم های بدن متفاوت است و ممکن است شامل سرفه خلط یا خون باشد. وقتی بیماری فعال است، باکتری ها به سرعت تکثیر می شوند و به ریه ها حمله می کنند. این می تواند از طریق جریان خون و غدد لنفاوی شما به سایر اندام ها، استخوان ها یا پوست گسترش یابد.
نکته: افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند بیشترین خطر ابتلا به این بیماری را دارند. علائم ممکن است طی چند روز پس از مواجهه ظاهر شود. برای بعضی ها ماه ها یا سال ها طول می کشد تا فعال شوند.
9- دیفتری
بیماری دیفتری زمانی علت اصلی بیماری و مرگ در کودکان بود، اما اکنون به دلیل واکسیناسیون گسترده مرگ و میر نادر است. این بیماری به سیستم تنفسی شما آسیب می رساند و می تواند به قلب، کلیه ها و اعصاب آسیب برساند. دیفتری می تواند تورم مشخصی در گردن شما ایجاد کند. این می تواند نفس کشیدن و بلعیدن را دشوار کند.
علائم بیماری های واگیر دار چیست؟
عوارض ناشی از بیماری های واگیر دار بیشتر در افراد بسیار مسن و افرادی که دارای سیستم ایمنی آسیب دیده هستند تأثیر می گذارد. بیماری های واگیر دار معمولاً منجر به یک یا چند مورد از علائم زیر می شوند:
- التهاب بینی، گلو، سینوس ها یا ریه ها
- سرفه کردن
- عطسه کردن
- تراکم، شلوغی
- آبریزش بینی
- گلو درد
- تورم غدد
- سردرد
- بدن درد
- از دست دادن اشتها
- تب
- خستگی
بیشتر بدانید: انواع سردرد های میگرنی
نحوه درمان بیماری های واگیر دار
برای اکثر بیماری های واگیر دار، شما به استراحت و مایعات زیادی نیاز خواهید داشت. نحوه درمان بیشتر به نوع بیماری شما بستگی دارد. در ادامه به نحوه درمان چند بیماری اشاره ای کوتاه می کنیم:
- برخی از بیماری های واگیر دار مانند آبله مرغان، هیچ درمان هدفمندی ندارند. با این حال، داروها و سایر مراقبت های حمایتی می توانند به تسکین علائم کمک کنند.
- برخی دیگر از بیماری ها مانند آنفولانزا با داروهای ضد ویروسی قابل درمان هستند.
- درمان نوزادان مبتلا به سیاه سرفه می تواند شامل آنتی بیوتیک باشد و اغلب نیاز به بستری در بیمارستان است.
- داروهایی برای درمان سل وجود دارد، اگرچه برخی از سویه های سل مقاوم به دارو هستند. عدم اتمام دوره پزشکی می تواند منجر به مقاومت دارویی و بازگشت علائم شود. دارو را طبق تجویز پزشک مصرف کنید.
- بیماری دیفتری با مصرف داروهای آنتی توکسین ها و آنتی بیوتیک ها قابل درمان است.
برای جلوگیری از شیوع بیماری های واگیر دار، چه کاری می توانید انجام دهید؟
اگرچه اجتناب کامل از عوامل بیماری زای موجود در هوا غیرممکن است، اما مواردی وجود دارد که می توانید برای کاهش احتمال بیماری خود انجام دهید: 1– اقدامات پیشگیرانه 2_ استفاده از واکسن
- از تماس نزدیک با افرادی که علائم فعال بیماری دارند، خودداری کنید.
- وقتی بیمار هستید در خانه بمانید. اجازه ندهید افراد آسیب پذیر از نزدیک با شما تماس بگیرند.
- اگر به دلایل ضروری در کنار دیگران هستید، از ماسک صورت استفاده کنید تا از گسترش یا تنفس میکروب جلوگیری شود.
- دهان خود را هنگام سرفه یا عطسه بپوشانید. با استفاده از دستمال یا آرنج، احتمال انتقال میکروب بر روی دستان خود را کاهش دهید.
- دستان خود را کاملاً بشویید (حداقل 20 ثانیه) و بخصوص بعد از عطسه یا سرفه.
- از دست دادن با افراد دیگر خودداری کنید.
- واکسن ها می توانند احتمال ابتلا به برخی بیماری های واگیر دار را کاهش دهند. واکسن ها همچنین خطر سایر افراد جامعه را کاهش می دهند.

بیماری های واگیر دار که واکسن دارند، عبارتند از:
- ابله مرغان
- دیفتری
- سل
- سیاه سرفه
- آنفلوانزا: واکسن هر ساله به روز می شود و شامل سویه هایی است که به احتمال زیاد در فصل آینده منتشر می شوند
- سرخک: معمولاً با واکسن اوریون و سرخچه ترکیب می شود و به عنوان واکسن MMR شناخته می شود.
- اوریون: واکسن MMR

در کشور هایی که واکسن ها به طور گسترده در دسترس می باشد، میزان بروز آن کمتر است.
سخن آخر
بیشتر بیماری های واگیر دار طی چند هفته بهبود می یابند. اما برخی دیگر مانند سرفه سیاه (سیاه سرفه) می توانند ماه ها دوام بیاورند.
اگر سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشید یا به مراقبت های پزشکی خوبی دسترسی نداشته باشید، به زمان بیشتری برای بهبود نیاز است و هم چنین عوارض جدی به همراه دارد. در برخی موارد، بیماری های واگیر دار می توانند کشنده باشند.
منبع: healthline.com