
بیماری نقرس چیست؟
بیماری نقرس یک نوع شایع و پیچیده از آرتروز التهابی است که بسیاردرد ناک است و می تواند هر کسی را درگیر کند. اغلب اوقات در نیمه شب با این احساس که انگشت شست پا در حال سوختن است بیدار می شوید.
مفصل آسیب دیده گرم، متورم و چنان حساس است که حتی وزن یک ورق روی آن نیزغیر قابل تحمل به نظر می رسد. هیچ درمانی برای آن وجود ندارد، اما شما می توانید با استفاده از دارو ها و راهکارهای خود مدیریتی به طور موثری این بیماری را مدیریت کنید.
علائم بیماری نقرس
علائم با حملات ناگهانی و شدید درد، تورم، قرمزی و حساسیت به لمس در مفاصل، اغلب مفصل انگشت شست پا است.
روش هایی برای مدیریت علائم و جلوگیری از درد نقرس وجود دارد. علائم و نشانه های نقرس تقریباً همیشه به طور ناگهانی وغالباً در شب اتفاق می افتد.
این علائم شامل: درد شدید مفصل، معمولاً مفصل انگشت شست پا را تحت تأثیر قرار می دهد، اما ممکن است در هر مفصلی ایجاد شود.

مفاصل شایع بیماری نقرس در بدن
مفاصل دیگری که معمولاً مبتلا می شوند شامل مچ پا، زانو، آرنج، مچ و انگشتان است. درد احتمالاً در چهار تا 12 ساعت اول پس از شروع آن شدید تر است.

درد ناشی ازحملات نقرس احتمالاً طولانی بوده و هر بار مفاصل بیش تری را تحت تأثیر قرار می دهد.
با پیشرفت نقرس، دامنه حرکتی محدود می شود و ممکن است نتوانید مفاصل خود را به طورعادی حرکت دهید.
علل بیماری نقرس
بلور های اورات در مفصل شما جمع شده و باعث التهاب، درد شدید و در نتیجه حمله نقرس می شود. هنگامی که مقادیر زیادی اسید اوریک در خون داشته باشید، بلور های اورات می توانند تشکیل شوند.
بدن شما هنگام تجزیه پورین، اسید اوریک تولید می کند و این مواد به طور طبیعی از طریق غذا وارد بدن می شود. پورین در برخی از غذا ها مانند استیک، گوشت و غذا های دریایی نیز یافت می شود. سایرغذا ها مانند نوشیدنی های الکلی به ویژه آب جو و نوشیدنی های شیرین شده با قند میوه (فروکتوز) اسید اوریک دارند.
معمولا اسید اوریک در خون شما حل می شود و از طریق کلیه ها به ادرار منتقل می شود. اما گاهی اوقات یا بدن شما بیش از حد اسید اوریک تولید می کند یا کلیه های شما اسید اوریک کم تری دفع می کنند. هنگامی که اسید اوریک از بدن به درستی دفع نشود. در اطراف یک مفصل یا بافت، بلور های تیز و سوزن مانند ایجاد می کند که باعث درد، التهاب و تورم می شود.
عوامل خطرساز دربیماری نقرس
اگرمقدارزیادی اسید اوریک در بدن خود داشته باشید، به احتمال زیاد به نقرس مبتلا خواهید شد. عواملی که سطح اسید اوریک را در بدن افزایش می دهد عبارتند از:
1. رژیم غذایی
مصرف غذا های گوشتی وغذا های دریایی و نوشیدنی هایی که با قند میوه (فروکتوز) شیرین شده اند، سطح اسید اوریک را افزایش و درنتیجه خطر ابتلا به بیماری نقرس افزایش می یابد. مصرف الکل به ویژه آب جو، خطر نقرس را نیز افزایش می دهد.
2. چاقی
اگراضافه وزن دارید، بدن شما اسید اوریک بیش تری تولید می کند و کلیه ها به سختی اسید اوریک را دفع می کنند.
3. شرایط پزشکی
برخی بیماری ها و شرایط خاص خطرابتلا به نقرس را افزایش می دهد مانند:
- فشار خون بالا
- دیابت
- سندرم متابولیک
- بیماری های قلبی
- بیماری کلیوی
- مقاومت به انسولین
استفاده داروهای خاص (دیورتیک های تیازید) که معمولاً برای درمان فشار خون بالا استفاده می شود و هم چنین آسپرین با دوز پایین نیزمی تواند سطح اسید اوریک را افزایش دهد.

سابقه خانوادگی
اگر وابستگان درجه یک شما سابقه بیماری نقرس داشته باشند، احتمال این که شما نیز به این بیماری مبتلا شوید وجود دارد.
سن و جنس
نقرس در مردان بیش تر اتفاق می افتد، به این دلیل که زنان سطح اسید اوریک کمتری دارند. با این حال، بعد از یائسگی، میزان اسید اوریک زنان به مردان نزدیک می شود.
مردان به احتمال زیاد در سنین 30 تا 50 سالگی دچار نقرس می شوند، در حالی که زنان پس از یائسگی به طور کلی علائم و نشانه هایی پیدا می کنند.
عوارض عدم درمان نقرس می تواند شرایط شدیدتری از جمله
برخی افراد ممکن است در سال چندین بار نقرس را تجربه کنند. در صورت عدم درمان، این بیماری می تواند باعث فرسایش و تخریب مفصل شود.
نقرس پیشرفته یا نقرس درمان نشده ممکن است باعث ایجاد رسوبات بلور های اورات در زیر پوست در گره هایی به نام توفی (TOE-fie) شود. Tophi می تواند در مناطق مختلفی مانند انگشتان دست، پا، آرنج یا تاندون آشیل در پشت مچ پا ایجاد شود. Tophi معمولاً دردناک نیست، اما در هنگام حملات نقرس ممکن است متورم و حساس شود.

سنگ کلیه: بلور های ادرار ممکن است در مجاری ادراری افراد مبتلا به نقرس جمع شده و باعث سنگ کلیه شوند. دارو ها می توانند به کاهش خطر ابتلا به سنگ کلیه کمک کنند.
راه های پیشگیری
در دوره هایی که علائم نقرس وجود ندارد، رعایت دستورالعمل های غذایی ممکن است در برابر حملات نقرس درآینده کمک کنند.
- به مقدار زیاد مایعات بنوشید، از جمله آب فراوان.
- تعداد نوشیدنی های شیرین شده خود را محدود کنید، به خصوص آن هایی که با شربت ذرت با فروکتوز بالا شیرین می شوند.
- از مصرف الکل بپرهیزید. شواهد اخیر نشان می دهد که آب جو به ویژه در مردان احتمال بروز علائم نقرس را افزایش می دهد، به علت این که مردان میزان اسید اوریک بالایی نسبت به خانم ها دارند.
- پروتئین خود را از محصولات لبنی کم چرب دریافت کنید. محصولات لبنی کم چرب ممکن است در واقع یک اثر محافظتی در برابر نقرس داشته باشند، بنابراین این ها بهترین پروتئین برای شما هستند.
- مصرف گوشت، ماهی و مرغ خود را محدود کنید.
- تحرک بدنی داشته باشید. متخصصان توصیه می كنند كه بزرگسالان هر هفته 150 دقیقه حداقل فعالیت بدنی داشته باشند. هر دقیقه فعالیت مهم است.
- کاهش وزن برای افرادی که دارای اضافه وزن یا چاقی هستند، کاهش وزن باعث کاهش فشار بر مفاصل، به ویژه مفاصل تحمل کننده وزن مانند لگن و زانو می شود. رسیدن یا حفظ وزن سالم می تواند درد را تسکین دهد، عملکرد را بهبود بخشد و روند آرتروز را کاهش دهد.
بیماری نقرس چگونه تشخیص داده می شود؟
یک پزشک با ارزیابی علائم و نتایج معاینه فیزیکی، اشعه ایکس و آزمایشات آزمایشگاهی، نقرس را تشخیص می دهد. نقرس را فقط می توان در هنگام متورم و دردناک بودن مفصل تشخیص داد و هنگامی که یک آزمایش آزمایشگاهی کریستال های اسید اوریک را در مفصل آسیب دیده مشاهده کند.
چه کسی باید نقرس را تشخیص و درمان کند؟
این بیماری باید توسط پزشک یا تیمی از پزشکان متخصص در مراقبت از بیماران نقرس تشخیص داده و درمان شود. این مهم است زیرا علائم و نشانه های نقرس مشخص نیستند و می توانند مانند علائم و نشانه های بیماری های التهابی دیگر باشند. پزشکان متخصص نقرس و سایر اشکال آرتروز را متخصصان روماتولوژی می نامند.
یک روماتولوژیست، نقرس شما را تشخیص و به طور موثر درمان می کند و مراقبت های اولیه معمولاً می تواند به شما در مدیریت نقرس کمک کند.

چگونه نقرس درمان می شود؟
نقرس با درمان های دارویی و استراتژی های خود مدیریتی به طور موثر قابل درمان و مدیریت است.
- با دارو می توانید درد ناشی ازنقرس را کنترل کنید. درمان دارویی شامل دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) مانند ایبوپروفن، استروئید ها است.
- استراتژی های خود مدیریتی باعث کاهش درد می شوند، بنابراین می توانید فعالیت های مهم برای خود دنبال کنید، ورزش کنید. ازالتهابات بعدی جلوگیری کنید. ایجاد تغییرات در رژیم غذایی و انتخاب شیوه درست زندگی مانند کاهش وزن، پرهیز از مصرف الکل، خوردن غذای غنی از ویتامین می تواند از حملات بعدی جلوگیری کند.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم ؟
در صورت داشتن تب، گرم و ملتهب شدن مفصل، بلافاصله به دنبال مراقبت های پزشکی باشید که می تواند نشانه عفونت باشد. اگر درد ناگهانی و شدیدی در مفصل دارید، با پزشک خود تماس بگیرید.