
گلبول های سفید بخش کوچکی از خون را تشکیل می دهند، اما تاثیر بسیار زیادی در سلامت دارند. عوامل زیادی در افزایش و کاهش میزان آن دخیل می باشند. این افزایش یا کاهش ناگهانی باعث بروز مشکلات و عفونت در بدن می شود. در ادامه مطلب درباره چگونگی تشخیص بالا بودن گلبول های سفید ، راه های پیش گیری و درمان آن می پردازیم:
گلبول های سفید چیست؟
خون شما از قسمت های مختلفی که شامل: گلبول های قرمز، گلبول های سفید، پلاکت ها و پلاسما می باشد تشکیل شده است. گلبول های سفید فقط حدود 1٪ از خون شما را تشکیل می دهند، اما تأثیر زیادی در سلامت بدن دارند. به گلبول های سفید خون لکوسیت نیز گفته می شود.

کاربرد گلبول های سفید خون چیست؟
به تعبیری، آن ها همیشه در جنگ هستند، تا از شما در برابر بیماری محافظت کنند. گلبول های سفید از طریق خون جریان می یابند تا با ویروس ها، باکتری ها و دیگر مهاجمان خارجی که سلامتی شما را تهدید می کنند، مبارزه کنند. هنگامی که بدن شما دچار پریشانی شده و منطقه خاصی تحت حمله قرار می گیرد، گلبول های سفید خون برای از بین بردن ماده مضر و جلوگیری از بیماری، هجوم می آورند.
عوارض کمبود گلبول های سفید چیست؟
هنگامی که تعداد گلبول های سفید خون شما کم است، شما در معرض خطر ابتلا به هر بیماری یا عفونت هستید که می تواند به یک تهدید جدی برای سلامتی تبدیل شود.
محل ذخیره سازی گلبول های سفید؟
سلول های سفید خون در مغز استخوان ساخته می شوند. آن ها در خون و بافت های لنفاوی شما ذخیره می شوند. از آن جا که بعضی از گلبول های سفید خون به نام نوتروفیل عمر کم تری در یک روز دارند، مغز استخوان شما همیشه آن ها را تولید می کند.
انواع گلبول های سفید خون کدام اند؟
گلبول ها از 5 نوع تشکیل شده اند، در ادامه وظیفه هر کدام را بیان کرده ایم:
1. مونوسیت ها
طول عمر آن ها از بسیاری از گلبول های سفید بیش تر است و به تجزیه باکتری ها کمک می کند.
2. لنفوسیت ها
وظیفه آن ها آنتی بادی هایی برای مبارزه با باکتری ها، ویروس ها و سایر مهاجمان بالقوه مضر ایجاد می کنند.
3. نوتروفیل ها
نوتروفیل ها مهم ترین نوع گلبول سفید و اولین خط دفاعی شما در هنگام بروز عفونت هستند. آن ها باکتری ها و قارچ ها را از بین می برند و هضم می کنند.
4. بازوفیل ها
به نظر می رسد این سلول های کوچک هنگامی که عوامل عفونی به خون شما حمله می کنند، زنگ خطر را به صدا در می آورند. آن ها مواد شیمیایی مانند هیستامین، نشان گر بیماری آلرژیک ترشح می کنند که به ایمنی بدن کمک می کنند.
5. ائوزینوفیل ها
آن ها به انگل ها و سلول های سرطانی حمله کرده و آن ها را از بین می برند.
عواملی که باعث بالا بودن گلبول های سفید خون می شود؟
عواملی باعث کاهش یا افزایش سطح گلبول های خون می شوند که موجب به خطر افتادن سلامت می شود.
1. سیستم ایمنی ضعیف
این امر اغلب به دلیل بیماری هایی مانند HIV / AIDS یا درمان سرطان ایجاد می شود. درمان های سرطانی مانند شیمی درمانی یا پرتو درمانی می تواند گلبول های سفید خون را از بین ببرد و شما را در معرض خطر عفونت قرار دهد.
2. عفونت
تعداد گلبول های سفید خون بالاتر از حد معمول معمولاً به این معنی است که شما نوعی از عفونت دارید. سلول های سفید خون در حال تکثیر هستند تا باکتری ها یا ویروس را از بین ببرند.
3. سندرم میلودیسپلاستیک
این وضعیت باعث تولید غیر طبیعی سلول های خونی می شود. این شامل سلول های سفید خون در مغز استخوان است.
4. سرطان خون
سرطان هایی از جمله سرطان خون و لنفوم می توانند باعث رشد غیر قابل کنترل نوع غیر طبیعی سلول خون در مغز استخوان شوند. این منجر به افزایش خطر ابتلا به عفونت یا خون ریزی جدی می شود.
5. اختلال میلوپرولیفراتیو
این اختلال به شرایط مختلفی اشاره دارد که باعث تولید بیش از حد سلول های نابالغ خون می شود. این می تواند منجر به تعادل ناسالم انواع سلول های خونی در مغز استخوان و گلبول های سفید خون بیش از حد یا بسیار کم شود.
6. داروها
برخی از داروها می توانند تعداد گلبول های سفید بدن را افزایش یا کاهش دهند.
7. شرایط محیطی
- زایمان.
- سیگار کشیدن.
- ورزش شدید.
- استرس شدید جسمی ناشی از آسیب دیدگی یا استرس عاطفی.
عوارض افزایش گلبول های سفید چیست؟
اگر تعداد گلبول های سفید زیاد باشد، خون شما را آن قدرغلیظ می کند که نمی تواند به درستی جریان یابد. این یک اورژانس پزشکی است که می تواند باعث ایجاد موارد زیر شود:
- سکته مغزی
- مشکلات بینایی شما
- مشکلات تنفسی
- خون ریزی از مناطق پوشیده از مخاط مانند: دهان، معده و روده ها – به این سندرم هایپر ویسکوزیته گفته می شود. این مورد با سرطان خون اتفاق می افتد، اما نادر است.

نحوه تشخیص بالا بودن گلبول های سفید چگونه می باشد؟
سه آزمایش وجود دارد که پزشک می تواند برای تعیین این که چرا گلبول های سفید بالاتر از حد طبیعی است، استفاده کند:
1. شمارش کامل خون (CBC) با دیفرانسیل
در صورتی که تعداد گلبول های سفید خون شما به دلایل ناشناخته بیش تر از حد طبیعی باشند. از این آزمایش استفاده می شود.

2. اسمیر خون محیطی
این آزمایش زمانی انجام می شود که نوتروفیلیا یا لنفوسیتوز پیدا شود، زیرا پزشک می تواند تعداد زیادی از انواع مختلف گلبول های سفید خون را ببیند. برای این آزمایش، یک لایه نازک از نمونه خون شما روی یک اسلاید آغشته می شود. سپس از میکروسکوپ برای مشاهده سلول ها استفاده می شود.
3. نمونه برداری از مغز استخوان
گلبول های سفید خون در مغز استخوان ساخته می شوند و سپس در خون آزاد می شوند. وقتی تعداد زیادی از انواع خاصی از نوتروفیل ها روی لکه محیطی شما پیدا شود، پزشک ممکن است این آزمایش را انجام دهد. نمونه هایی از مغز استخوان شما با یک سوزن بلند از مرکز استخوان، معمولاً از استخوان باسن برداشته می شود و زیر میکروسکوپ بررسی می شود. این آزمایش می تواند در صورت وجود سلول های غیرطبیعی یا مشكل در تولید یا آزاد سازی سلول ها از مغز استخوان، به پزشك شما اطلاع دهد.

تعداد گلبول های سفید نشان گر چیست؟
- اگر در هر میکرولیتر خون، گلبول های سفید بین 4000 تا 11000 گلبول سفید دارید، شما سالم هستید.
- اگر در هر میکرولیترخون، گلبول های سفید بین 50،000 تا 100،000 باشد، معمولاً نشان گر یک عفونت یا سرطان بسیار شدید در جایی از بدن است.
- اگر در هر میکرولیتر خون، گلبول های سفید بیش از 100،000 باشد، سرطان خون یا سایر سرطان های مغز استخوان رخ می دهد.
نکته: در شرایط بارداری یا ورزش اگر دچار افزایش گلبول های سفید خون هستید، این امر طبیعی است و نگران نباشید.
راه های پیش گیری و درمان بالا بودن گلبول های سفید خون چیست؟
بهترین راه پیش گیری از افزایش گلبول های سفید شامل موارد زیر می باشد:
- حفظ یک سبک زندگی سالم و تنظیم رژیم غذایی مناسب، پرهیز از فست فود ها و عدم مصرف الکل باعث تنظیم سطح گلبول های خون می شود.
- پرهیز از هرچیزی که ممکن است برای شما آلرژیک ایجاد کند.
- از مصرف سیگار بپرهیزید.
- در صورت مصرف دارو، طبق تجویز دکتر دارو مصرف کنید.
- برنامه ای برای کاهش استرس خود فراهم کنید.
- درمان عفونت، زیرا عفونت عامل موثری در افزایش گلبول های سفید خون می باشد.
- در صورت اضافه وزن سعی کنید، وزنتان را کاهش دهید.
- پس از انجام ورزش های سنگین سعی کنید ورزش سبک مانند پیاده روی آهسته انجام دهید، تا بدن در حالت نرمال قرار گیرد.