بارداریپزشکیخانوادهسلامت

القای زایمان چیست؟ چگونه انجام می شود؟!

اواخر دوران بارداری به خصوص برای افرادی که اولین بارداری آن ها می باشد، بسیار استرس زا است و مادران باردار دائماً نگران وضعیت جنین خود هستند و هرچه از تاریخ تعیین شده (که EDD نامیده می شود) جهت به دنیا آمدن نوزاد دورتر شوند، ممکن است بیشتر مضطرب شوند. بنابراین، این نگرانی ها باعث می شود تا در صورت مشاهده کوچکترین علائم به پزشک مراجعه کنند و بخواهند که کودک خود را با روش القای زایمان به دنیا بیاورند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره چگونگی نحوه القا و زمان آنجام آن، این مقاله را تا آخر بخوانید:

*** بیشتر بدانید: آنچه باید درباره تغییرات بدن در بارداری بدانید!

القای زایمان چیست؟

زایمان معمولاً مجاز است سیر طبیعی خود را طی کند. با این حال، در برخی شرایط یک ارائه دهنده خدمات بهداشتی ممکن است القای زایمان را توصیه کند.

در صورتی که کودک 2 هفته پس از مدت تعیین شده به دنیا نیامده باشد، پزشکان برای کمک به زایمان در کنار استفاده از داروها یا سایر روش های پزشکی از آن استفاده می کنند.

سال ها پیش، برخی از پزشکان از روش سزارین جهت به دنیا آمدن کودکان استفاده می کردند، اما اکنون این کار معمولاً انجام نمی شود. مگر اینکه نیاز پزشکی واقعی به آن وجود داشته باشد.

در چه صورتی القای زایمان انجام می شود؟

حتی اگر القای زایمان با خطر همراه باشد، فراتر از 42 هفته بارداری نیز می تواند خطرناک باشد. بسیاری از نوزادان “پس از موعد” بدون هیچ گونه عارضه ای متولد می شوند، اما نگرانی های دیر به دنیا آمدن جنین نیز وجود دارد. اگر فرد باردار دارای شرایط زیر باشد، پزشک ممکن است القا را انجام دهد. شرایط عبارت اند از:

  • کودک هنوز 2 هفته پس از موعد تعیین شده، به دنیا نیامده است (زمانی که شما بعد از موعد در نظر گرفته می شوید – بیش از 42 هفته از بارداری خود می گذرد).
  • زایمان واژینال ممکن است با بزرگتر شدن کودک سخت شود و هم چنین با بزرگتر شدن نوزادان، احتمال آسیب دیدگی هنگام زایمان مانند شکستگی استخوان مادر افزایش می یابد.
  • پس از گذشت 42 هفته جفتی که به تأمین تغذیه کودک کمک می کند در حال خراب شدن است.
  • پس از گذشت 42 هفته مایع آمنیوتیک می تواند کم شود یا حاوی مکونیوم باشد (اولین مدفوع کودک) که اگر کودک در مکونیوم نفس بکشد، می تواند برای کودک مشکلات تنفسی ایجاد شود.
  • کیسه آب کودک پاره شده است، اما انقباض ندارید.
  • اگر شخص حامله دچار عفونت رحم باشد (کوریو آمنیونیت نامیده می شود).
  • اگر شخص باردار را عوامل خطرناک تهدید کند (به عنوان مثال: دیابت حاملگی یا فشار خون بالا).
القای زایمان

*** بیشتر بدانید: نکات مهمی که باید در سه ماه سوم بارداری بدانیم!

القای زایمان به چه روش هایی انجام می شود؟

برخی از روش های القای زایمان کمتر تهاجمی هستند و خطرات کمتری نسبت به روش های دیگر دارند. روش هایی که ممکن است پزشکان با شروع انقباضات سعی در ایجاد زایمان داشته باشند عبارت اند از:

1- از بین بردن غشاها

پزشک یک دستکش به دست می کند و انگشت خود را وارد واژن می کند (دهانه ای که واژن را به رحم متصل می کند). وی انگشت را به عقب و جلو حرکت می دهد تا غشای نازکی را که کیسه آمنیوتیک (که کودک و مایع آمنیوتیک را در خود جای داده است) و به دیواره رحم متصل است، را جدا کند.

وقتی غشاها برداشته می شوند، بدن هورمون هایی به نام پروستاگلاندین آزاد می کند که به آماده سازی دهانه رحم برای زایمان کمک می کند و ممکن است باعث انقباض شود. این روش برای بعضی از خانم ها جواب می دهد، اما نه همه افراد.

2- پاره کردن کیسه آب کودک (آمنیوتومی نیز نامیده می شود)

اگر دهانه رحم برای زایمان آماده باشد، پزشک در حین معاینه واژن با استفاده از یک قلاب پلاستیکی برای شکستن غشاها اقدام می کند و (کیسه آمنیوتیک) را پاره می کند، معمولاً درعرض چند ساعت بعد زایمان انجام می شود.

3- دادن هورمون پروستاگلاندین برای کمک به کامل شدن دهانه رحم

این هورمون هم به صورت قرص و هم به صورت ژل موجود می باشد. قرص از راه دهان مصرف می شود و ژل واژینال پروستاگلاندین که از طریق تزریق به واژن انجام می شود.

این کار معمولاً یک شبه در بیمارستان انجام می شود تا دهانه رحم برای رسیدن به زایمان “رسیده” (نرم، نازک) شود. پروستاگلاندین که به تنهایی تجویز می شود، ممکن است باعث زایمان شود یا ممکن است این هورمون قبل از دادن اکسی توسین استفاده شود.

4- دادن هورمون اکسی توسین برای تحریک انقباضات

با تجویز مداوم از طریق IV، دارو (پیتوسین) در دوز کمی شروع می شود و سپس تا زمان پیشرفت خوب زایمان افزایش می یابد. پس از تجویز آن، جنین و رحم باید تحت نظارت دقیق قرار گیرند. از اکسی توسین اغلب برای تحریک زایمان که به کندی پیش می رود یا متوقف شده است استفاده می شود.

*** بیشتر بدانید: نکات مهمی که باید در سه ماه دوم بارداری رعایت کنیم!

در زمان القای زایمان چه حسی خواهید داشت؟

  • اگرچه کشیدن غشا معمولاً فقط یک دقیقه طول می کشد، اما ممکن است کمی دردناک یا ناراحت کننده باشد و برای یکی دو روز دیگر گر گرفتگی و لکه بینی شدید داشته باشید.
  • همچنین پاره شدن کیسه آب می تواند کمی ناراحت کننده باشد. ممکن است یک کشش به دنبال داشته باشید و به دنبال آن قطره مایع گرم یا مایعات بیرون بریزید.
  • با پروستاگلاندین ممکن است گرفتگی شدید نیز داشته باشید.
  • با اکسی توسین، انقباضات معمولاً بیشتر و منظم تر از زایمانی است که به طور طبیعی شروع می شود.

خطرات و اقدامات احتیاطی القای زایمان

  • اگر بدن آماده نباشد، القای زایمان کار آسانی نیست، ممکن است پس از ساعت ها یا روز ها تلاش کودک با زایمان سزارین به دنیا بیاید. به نظر می رسد اگر دهانه رحم هنوز رسیده نباشد، این احتمال بیشتر است.
  • اگر پزشک کیسه آمنیوتیک را پاره کند و زایمان آغاز نشود، روش دیگری برای القای زایمان نیز ممکن است لازم باشد. زیرا در صورت پارگی غشاها برای مدت طولانی قبل از تولد کودک، خطر آلودگی برای مادر و کودک وجود دارد.
  • هنگامی که پروستاگلاندین یا اکسی توسین استفاده می شود، خطر ایجاد انقباضات غیر طبیعی وجود دارد. در آن صورت، پزشک ممکن است درج واژن را خارج کرده یا دوز اکسی توسین را کاهش دهد. گرچه نادر است، اما در صورت استفاده از این دارو ها، احتمال ایجاد پارگی در رحم (پارگی رحم) افزایش می یابد.
  • از دیگر عوارض مرتبط با استفاده از اکسی توسین، فشار خون پایین و سدیم خون پایین است (که می تواند مشکلاتی مانند تشنج ایجاد کند).
  • یکی دیگر از خطرهای احتمالی القای زایمان، تولد نوزاد نارس دیررس (پس از 34 و قبل از 37 هفته متولد شده) است. چرا؟ زیرا ممکن است تاریخ سررسید (EDD) اشتباه باشد. سررسید شما 40 هفته از اولین روز آخرین قاعدگی (LMP) است.
  • نوزادانی که در اواخر دوره، نارس به دنیا می آیند، به طور کلی سالم هستند. اما ممکن است دارای مشکلات موقتی مانند: زردی، مشکل تغذیه، مشکلات تنفسی یا مشکل در حفظ دمای بدن باشند. همچنین ممکن است بعداً بیش از نوزادان دیگر دچار مشکلات رشدی یا مدرسه ای شوند.

سخن آخر

  • قبل از بارداری در مورد بارداری با پزشک مشورت کنید.
  • برخی از مادران برای سهولت در زایمان، به طور دلخواه درخواست القای زایمان می کنند، اما این موارد خطرات زیادی را به همراه دارد. پزشکان سعی می کنند از زایمان زودهنگام جلوگیری کنند. زیرا ممکن است تاریخ تولد اشتباه باشد و یا ممکن است دهانه رحم زن هنوز آماده نباشد.
  • در صورت نیاز القای زایمان بهتر است این کار به متخصصان پزشکی واگذار شود و از روش های خود درمانی استفاده نکنید. زیرا ناآگاهی شما ممکن است، صدمه بیشتری نسبت به فواید آن وارد کند.

منبع: kidshealth.org

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا