
آش دوغ یکی از غذاهای سنتی و قدیمی ایرانی است که اصالت آن به اردبیل، شیراز، کردستان و همدان بر می گردد. آش دوغ مانند آش رشته از حبوبات و سبزی های معطر و دوغ تهیه می شود. با ما همراه باشید تا طرز تهیه این آش خوشمزه را به شما آموزش دهیم.
مواد لازم برای طرز تهیه آش دوغ😋😍😵
دوغ | 2 لیتر |
برنج | 2 پیمانه |
نخود | 1 پیمانه |
سبزی آش | 500 گرم |
بلغور گندم | 1 پیمانه |
تخم مرغ | 1 عدد |
سیر داغ | 2 قاشق پر |
نمک و فلفل، زردچوبه | میزان لازم |
پیاز داغ | 3 قاشق غذاخوری سر پر |
برای تهیه این آش خوشمزه باید از 3 ساعت قبل بلغور گندم، برنج و نخود را در ظرف های جداگانه خیس کنید. این کار از نفخ شکم جلوگیری می کند. (بهتراست هر یک ساعت یکبار آب مواد را خارج کنید و دوباره آب تمیز روی آن ها بریزید.)
ابتدا برای تهیه این غذای خوشمزه باید آب حبوبات و گندم را دور بریزید و یکبار دیگر آنها را بشورید. قابلمه ای گود بردارید و مخلوطی از بلغور گندم و نخود را همراه با آب داخل آن بریزید. (آب قابلمه باید به اندازه 4 بند انگشت بالاتر از مخلوط نخود و بلغور شما باشد. در مرحله بعد زیر شعله را روشن کنید و حرارت آن را کم کنید.
بعد از اینکه مخلوط بلغور و نخود پخته شد باید سبزی معطر ساطوری شده به همراه برنج را به آن اضافه کنید و اجازه دهید مواد در کنار هم پخته شود تا جا بیفتد.

حال زمان آن رسیده که دوغ را آماده کنید. برای این کار ابتدا یک قابلمه بزرگ بردارید چون قرار است نخود و سبزی و … به این قابلمه انتقال یابند.
دوغ را داخل قابلمه بریزید و تخم مرغ را در آن بشکنید؛ قابلمه را روی حرارت بگذارید و با حرارت ملایم مدام هم بزنید تا تخم مرغ داخل دوغ حل شود. بعد از اینکه دوغ جوش آمد دیگر موادی که پختیم را به آن اضافه می کنیم و حسابی مخلوط می کنیم. ادویه های لازم را در این مرحله باید به آش اضافه شود.
باید هر 5 دقیقه یکبار آش را هم بزنید تا مواد کاملا پخته شوند و ته نگیرد. (به مدت 50 دقیقه) پس از اینکه آش دوغ حاضر شد آن را داخل سوپ خوری بکشید و با نعنا داغ و پیاز داغ تزیین کنید.
مواد لازم برای نعنا داغ
نعنا خشک | 3 قاشق غذاخوری سر پر |
روغن مایع و جامد | مقدار لازم |
زردچوبه | 1 قاشق کوچک سر پر |
طرز تهیه نعنا داغ
ابتدا مقداری روغن را در قابلمه ای کوچک بریزید تا داغ شود سپس مقداری زردچوبه به آن اضافه کنید زمانی که روغن حسابی داغ شد نعنا خشک به آن اصافه کنید و فورا آن را خاموش کنید.
نکات و ترفندهای سرآشپز
- سبزی آش دوغ شامل: تره، گشنیز، شوید، نعنا است.
- از همه سبزی های آش به یک اندازه استفاده کنید مصرف بیش از حد نعنا دوغ شما را تلخ می کند.
- این میزان مواد اولیه مناسب برای 4 تا 6 نفر است.
- شیرازی ها در این آش از گوشت چرخ کرده نیز استفاده می کنند.
- اگر به آش ترخینه علاقه دارید قطعا از این آش نیز لذت خواهید برد.
- اگر سیر دوست ندارید می توانید آن را کاملا حذف یا مقدار آن را کم کنید.
- به جای نخود می توانید از لپه و لوبیای پخته نیز استفاده کنید.